Herken dieren en planten met deze gratis apps

Wat vliegt daar? Wie zingt daar zo mooi? Of welke bloem is dat? Met uw smartphone kunt u de antwoorden vinden. U moet er alleen een of meerdere apps voor downloaden.

Gaat u graag wandelen en vindt u het leuk om vogels, vlinders, paddenstoelen en planten te kunnen herkennen? Dan hoeft u niet langer een boekje mee te nemen. Er zijn veel leuke apps waarmee u de namen van heel veel planten en dieren te weten kunt komen. Dat scheelt niet alleen gewicht, maar is vaak ook makkelijker. De herkenningsapps zijn gemaakt voor beginners. U kunt ermee bepalen welke plant of welk dier u ziet of hoort zonder dat u veel kennis van de natuur nodig heeft. Maar ook voor gevorderden kunnen ze interessant zijn, bijvoorbeeld als u aan anderen wilt laten zien wat u bent tegengekomen. 

We geven 5 voorbeelden. Deze apps zijn gratis en in het Nederlands.

Naturalist

Met deze app kunt u alle soorten planten en dieren herkennen. U maakt een foto van wat u ziet en de app vertelt u wat het kan zijn. Als het niet direct duidelijk is, krijgt u meerdere mogelijkheden te zien. U kunt deze app overal in de wereld gebruiken. Als u ‘locatie delen’ toestaat in de app, worden planten en dieren uit andere gebieden automatisch uitgesloten. U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

Dierenzoeker

Deze app is leuk voor (klein)kinderen, maar ook als volwassene kunt u er veel van leren. In de Dierenzoeker vindt u ongeveer 400 Nederlandse dieren die veel voorkomen in en rond het huis. De spin in de badkamer, de kikker bij de vijver en de bij in de achtertuin. U kunt het dier herkennen aan de hand van vragen: hoe groot is het dier, welke kleur heeft het, hoeveel poten heeft het? U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

Wadvogels

In deze gratis app van de Vogelbescherming staan 180 vogels. Ook vindt u in de app afbeeldingen van de vogelsoorten die het meest voorkomen. U kunt vogels herkennen aan de hand van vragen, zoals hoe groot is de vogel, wat heeft hij voor snavel, welke kleuren heeft hij? Vaak zijn er meerdere mogelijkheden. U kunt dan mooie, duidelijke plaatjes bekijken om te bepalen welke vogelsoort het meest lijkt op de vogel die u ziet. Ook kunt u naar het geluid luisteren dat de vogel maakt. Voor de Wadden heeft de app een aantal extra’s, zoals een overzicht van de mooiste vogelgebieden en een getijdeknop waarmee u kunt zien wanneer het hoogwater is. U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

PlantNet

Deze app herkent planten en bloemen aan de hand van een foto die u maakt. In veel gevallen zijn er meerdere mogelijkheden. U kunt dan zelf kijken welke foto in de app het meeste lijkt op de plant die u ziet. Uw foto’s worden opgeslagen, zodat u een logboekje krijgt van uw waarnemingen. Als u wilt, kunt u foto’s van bijzondere waarnemingen delen met andere gebruikers van de app. Het gebruik van de app kost niets, maar u moet u wel registreren met uw e-mailadres en een wachtwoord. U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

BirdNET

Deze app herkent meer dan duizend vogelgeluiden van vogels over de hele wereld. Als u een geluid hoort, drukt u de microfoonknop in om een opname te starten. Als u het geluid afspeelt, krijgt u de naam van de vogel die het geluid maakt, te zien. Een leuk extraatje is dat de app een lijst geeft van vogels die op het moment dat u de app gebruikt bij u in de buurt kunnen zitten. De lijst wordt gemaakt op basis van uw locatiegegevens en de datum. U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.