Het hele jaar door genoeg bewegen, zo gaat het u makkelijk af

Het is niet altijd makkelijk om in beweging te komen. Soms is het buiten koud en nat en is wandelen en fietsen minder aantrekkelijk. Soms is het juist te warm of heeft u gewoon geen zin om te bewegen. Wilt u toch genoeg beweging krijgen? Deze tips helpen u op weg.

Dagelijks bewegen helpt om u uw weerstand op peil te houden. Als u beweegt voelt u zich lichamelijk en geestelijk fitter. Uw conditie verbetert, uw spieren worden sterker en uw gewrichten en botten blijven gezond. Beweging is ook goed voor hart- en bloedvaten. Genoeg redenen om lekker in beweging te blijven, zomer en winter.

Noem uzelf een sportief type

Bewegen omdat het moet is een verplichting. En een verplichting is nooit leuk. Maar wat als u zichzelf nu eens gaat zien als ‘sportief type’? Volgens psychologen is dat heel motiverend. Misschien wandelt u graag of zit u graag op de fiets. Vertel dat aan anderen en u zult zien dat u zichzelf ook steeds meer als ‘wandelaar’ of ‘fietser’ ziet. Zo wordt bewegen minder een opgave, maar een leuke activiteit. Ook als het wat minder mooi weer is.

Meet uw beweging met een horloge

Met een slim horloge kunt u meten hoeveel u beweegt. Dat werkt heel motiverend. Een slim horloge of sporthorloge houdt uw stappen bij, maar kan ook uw fiets- of zwemafstand meten en tellen hoe vaak u een trap oploopt. Ook uw tempo en hartslag worden geregistreerd. Op die manier kunt u makkelijk in de gaten houden of u genoeg beweegt.

Het grote voordeel van een sporthorloge is dat het u helpt om in beweging te komen. U krijgt bijvoorbeeld een seintje als u te lang stilzit. U kunt ook doelen instellen en een aanmoediging krijgen als u uw doel bijna heeft gehaald. Verder kunt u beloningen verdienen, zoals medailles of badges, die u in een app op uw smartphone kunt zien. U kunt een beloning krijgen voor het aantal verbrande calorieën of voor een goede beweegweek.

Er zijn veel verschillende sporthorloges te koop met uiteenlopende prijzen, van een paar tientjes tot meer dan tweehonderd euro. Bedenk eerst wat u ermee wilt doen voordat u een horloge kiest. Wilt u alleen een stappenteller of wilt u al uw sportprestaties kunnen meten? Laat u goed informeren over de mogelijkheden en over het gebruiksgemak en kies dan een horloge dat bij u past.

Gebruik een app

Een beweegapp kan ook uw beweging bijhouden, bijvoorbeeld de stappen die u zet op een dag of de afstand die u wandelend of fietsend aflegt. U moet uw smartphone dan wel bij u hebben. Sommige apps kunt u koppelen met een sporthorloge, zodat u de resultaten van uw horloge in de app kunt bekijken. Er zijn ook beweegapps die u laten zien hoe u oefeningen kunt doen.

Sommige apps zijn gratis, voor andere moet u na een gratis proefperiode abonnementskosten betalen. De kosten variëren van ongeveer 5 tot 10 euro per maand.

Sport binnen

Binnen heeft u geen last van slecht weer en kunt u toch uw conditie en uw spieren trainen. U kunt bijvoorbeeld online lessen volgen via YouTube of u kunt meedoen met Nederland in Beweging. De oefeningen kunt u gewoon in uw huiskamer doen.

Beweeg samen met anderen

Als u weet dat er iemand op u rekent, is het makkelijker om de deur uit te gaan en samen te gaan bewegen. U kunt afspreken met een wandel- of fietsmaatje of wandelen in een groep. Of u kunt meedoen aan een teamsport, bijvoorbeeld via Golden Sports of Old Stars.

Ontdek nieuwe manieren van bewegen

Houdt u niet van wandelen of fietsen, maar weet u ook niet wat u dan moet doen? Probeer dan eens een nieuwe vorm van bewegen uit. Misschien is yoga iets voor u. Er zijn verschillende soorten yoga, dus u kunt een soort kiezen die bij u past. Ook dit kunt u in uw huiskamer doen. U kunt ook denken aan dansen, aquajoggen, een vechtsport of tai chi.

Bereid u voor

Wilt u morgenochtend de dag beginnen met yoga, zwemmen of hardlopen? Leg uw sportspullen dan ’s avonds vast klaar. Dat helpt om uw voornemen morgen waar te maken.

Leg de lat niet te hoog

Wilt u elke dag minimaal 10 kilometer gaan wandelen? Of minstens een half uur yoga-oefeningen doen? Zulke grote doelen kunnen al snel een te hoge drempel worden. Dat is niet goed voor uw motivatie. Het is slimmer om uw doelen in kleine stapjes te verdelen. Kleinere doelen zijn beter haalbaar en dus ook makkelijker vol te houden.

Doe wat u leuk vindt

Als u iets doet wat u leuk vindt, heeft u er meer plezier in. Dat geldt voor hobby’s, maar ook voor bewegen. Vindt u zwemmen leuk? Dwing uzelf dan niet tot oefeningen op een matje, maar pak uw zwemtas in en ga naar het zwembad. Dat maakt de kans het grootst dat u blij terugkomt en de volgende keer met plezier de deur uitgaat.