Hoe bereidt u zich voor op uw pensioen?

Kijkt u uit naar de dag dat u niet meer hoeft te werken? Kunt u niet wachten om iedere dag zelf te kiezen wat u doet met uw tijd? Of ziet u er tegenop om collega’s te gaan missen en geen vast dagritme meer te hebben? Met pensioen gaan is een gebeurtenis die uw leven verandert. Het is goed om daar voor uw pensioendatum alvast bij stil te staan.

Als u druk bent met werken, lijkt pensioen iets dat ver weg is. Maar er komt een moment dat de pensioendatum dichterbij komt en dat er een nieuwe levensfase gaat beginnen. Als u verlangt naar vrijheid en ontspanning, ziet u die periode misschien als één lange vakantie. Maar misschien bent u ook wel eens bezorgd over wat u te wachten staat. Bent u er wel klaar voor om afscheid te nemen van uw werk?

Wat gaat u missen?

Als u uw leven lang heeft gewerkt, is uw werk meer dan alleen een manier om geld te verdienen. Uw werk bepaalt voor een deel ook hoe u zich voelt. Nu bent u nog verantwoordelijk voor bepaalde taken of resultaten en krijgt u waardering voor wat u doet. Als dat straks wegvalt, bestaat de kans dat u zich nutteloos gaat voelen. Het kan ook gek zijn om niet meer te hoeven werken voor uw geld, ook als uw pensioen prima geregeld is en u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

Veel mensen missen de vaste dagindeling, zeker in het begin. Als u nu vaste werktijden heeft en misschien ook wel vaste koffie- en lunchpauzes, geeft dat veel houvast. Straks mag u dat allemaal zelf bepalen. Dat kan een gevoel van vrijheid geven, Maar het kan ook zorgen voor onrust en verwarring.

Als u met collega’s samenwerkt, heeft u iedere werkdag contact met andere mensen. Even een praatje maken, even naar iemand luisteren en een grapje tussendoor zijn meestal heel vanzelfsprekend. Als u met pensioen bent, moet u contact met anderen zelf organiseren.

Ten slotte kunt u ook de status van het werk gaan missen. Werk geeft aanzien, of u nu zorgmedewerker bent of leiding geeft aan een bedrijf. Die positie bent u straks kwijt en dat verandert ook de manier waarop anderen u zien.

Geleidelijk stoppen

Wilt u de plezierige kanten van uw werk niet in één keer verliezen? Vaak is het mogelijk om uw werk langzaam af te bouwen. Eerst krijgt u extra vrije dagen, daarna gaat u bijvoorbeeld een dag of twee dagen minder werken, totdat u uiteindelijk helemaal stopt. Dat heeft als voordeel dat u kunt wennen aan meer vrije tijd. U kunt alvast bedenken wat u wilt doen met die tijd en misschien een nieuwe hobby oppakken. Of u kunt een cursus of training volgen gericht op uw nieuwe levensfase. Ook krijgt u zo meer afstand tot uw werk. Dat kan het makkelijker maken om straks echt afscheid te nemen.

Een band houden met uw werk

Zou u graag iets willen blijven doen voor uw werkgever? Misschien is het mogelijk om op de één of andere manier verbonden te blijven met uw werk. Het ligt aan het type organisatie waarvoor u werkt of dat kan. Misschien kunt u als vrijwilliger aan de slag. Of misschien kunt u een bepaalde periode betaald blijven werken, bijvoorbeeld om nieuw personeel te ondersteunen. Praat er eens over met uw werkgever. Grotere organisaties hebben vaak een vereniging van gepensioneerden, waarmee u activiteiten kunt ondernemen en praten over uw werkende leven én over uw leven als gepensioneerde.

Betekenis geven aan uw nieuwe levensfase

Voor veel mensen bepaalt werk ook voor een deel wie ze zijn. Misschien geldt dat ook voor u en ziet u uw beroep als een belangrijk deel van uzelf. In werkelijkheid bent u veel meer dan alleen uw beroep. U heeft ook betekenis voor de mensen om u heen, bijvoorbeeld voor uw partner of uw kinderen, voor uw broer(s) en zus(sen), voor uw vrienden en uw buren. U bent ook iemand met bepaalde hobby’s of iemand die houdt van reizen of klussen in huis bijvoorbeeld. Na uw pensioen kunt u meer aandacht geven aan die andere kanten van uzelf. Daarmee geeft u betekenis aan uw nieuwe levensfase.

Hulp bij met pensioen gaan

Veel werkgevers bieden hun personeel een cursus aan voordat ze met pensioen gaan, bijvoorbeeld de cursus Pensioen in Zicht. U kunt zich tijdens de cursus samen met uw partner voorbereiden op uw toekomst. U kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe u uw ervaring en uw kwaliteiten wilt blijven gebruiken. Of wat u kunt doen om u te blijven ontwikkelen. Of welk vrijwilligerswerk bij u past. En welke rol uw partner speelt in uw nieuwe levensfase. Sommige cursussen worden ook gegeven in het buitenland.

Bezig blijven

Actief blijven na uw pensioen zorgt ervoor dat u langer fit blijft. Nieuwe dingen leren, zoals een vreemde taal of muziek maken, helpt om uw brein in conditie te houden. Bewegen helpt om lichamelijk fit te blijven, maar is ook goed voor uw hersenen. Met vrijwilligerswerk kunt u zich nuttig maken voor een ander en blijft u onder de mensen. Maar u kunt natuurlijk ook genieten van uw vrije tijd en bijvoorbeeld gaan reizen of in eigen land eropuit gaan. Zo maakt u van uw pensioen een fijne en waardevolle periode.