Hoe gezond is fietsen op een elektrische fiets?

Fietsen op een e-bike kost minder inspanning dan fietsen op een gewone fiets. Misschien vraagt u zich af of u met een e-bike wel voldoende beweging krijgt. Het antwoord hangt af van hoe actief u bent in het dagelijks leven en hoeveel ondersteuning u gebruikt op de e-bike.

Steeds meer mensen fietsen op een e-bike. De e-bike is erg populair, niet alleen bij senioren, maar ook bij fietsers onder de vijftig. Maar hoe gezond is het eigenlijk, fietsen met een e-bike?

Is fietsen op een e-bike gezond?

Ja. Op een e-bike bent u in beweging in de buitenlucht en dat is gezond. U moet zelf trappen om vooruit te komen. Die beweging is wel minder inspannend dan fietsen in hetzelfde tempo zonder ondersteuning. Uw lichaam verbruikt op een e-bike dus iets minder energie per minuut. Maar dankzij de ondersteuning pakt u misschien wel vaker de fiets en legt u makkelijker een grotere afstand af dan op een gewone fiets. Een Europees onderzoek laat zien dat fietsers op een gewone fiets gemiddeld 4,8 kilometer fietsen per fietstocht. Fietsers met een elektrische fiets leggen een afstand af van gemiddeld 9,4 kilometer. Daardoor verbruiken elektrische fietsers toch meer energie.

Is fietsen op een e-bike net zo gezond als fietsen op een gewone fiets?

Op een gewone fiets moet u zich meer inspannen dan op een e-bike. Daarom is een gewone fiets beter voor uw fitheid. Het maakt daarbij wel uit welke fietstochtjes u met elkaar vergelijkt. Rijdt u op een gewone fiets nooit meer dan twee kilometer heen en weer naar de supermarkt? En maakt u met een e-bike ook langere tochten? Dan verandert het verhaal. Als u met de e-bike vaker én verder fietst dan met de gewone fiets, dan is de e-bike gezonder. Het maakt ook uit hoeveel ondersteuning u gebruikt. Als de ondersteuning van uw e-bike altijd op maximaal staat, is het gezondheidseffect wat minder.

Doet fietsen op de e-bike iets voor uw conditie?

Dat ligt eraan hoe en waarvoor u de fiets gebruikt. Heeft u een zittend beroep en pakt u altijd de auto? Of doet u veel aan sport en heeft u al een goede conditie? Onderzoek laat zien dat fietsen op een e-bike vooral goed voor uw conditie is als u door de e-bike meer gaat bewegen. Heeft u een zittend beroep en een voorkeur voor de auto, dan krijgt u een betere conditie als u vaker de e-bike neemt. Maar als u al erg sportief bent, zult u waarschijnlijk geen betere conditie krijgen door een e-bike te gebruiken. Ook hier speelt de ondersteuning van de e-bike een rol. Hoe minder ondersteuning, hoe beter voor de conditie.

Wanneer beweeg ik voldoende?

Regelmatig bewegen is gezond. Volgens de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moet iedereen elke dag minimaal 30 minuten matig intensief bewegen. Wandelen, fietsen op een normaal tempo of fietsen op een e-bike zijn voorbeelden van matig intensief bewegen. Met matig intensief bewegen blijft u in conditie. Maar let op: uw conditie verbetert er niet door, tenzij u eerder helemaal niets aan beweging deed.

Hoe verbeter ik mijn conditie?

Een halfuur fietsen op een e-bike is niet hetzelfde als een halfuur fietsen op een gewone fiets. Dus om met een e-bike toch aan voldoende beweging te komen, moet u vaker of langer fietsen. Op een e-bike gaat het fietsen makkelijker. Daardoor pakt u misschien sneller een keer de fiets. En dat is altijd gezond, zeker als u de ondersteuning op minimaal zet. Wilt u meer doen voor uw conditie, dan moet u daarnaast regelmatig intensief bewegen. Dat doet u bijvoorbeeld door meerdere keren per week een lange of stevige wandeling te maken, of een fietstocht waarbij u stevig doortrapt.