Iedere dag een gratis puzzel

Puzzelen is een goede manier om uw brein fit te houden. Op internet vindt u elke dag nieuwe gratis puzzels, van kruiswoordraadsels tot sudoku’s. U maakt ze op uw computer of tablet.

Puzzelen is niet alleen leuk om te doen, het is ook goede gymnastiek voor de hersenen. “Het belangrijkste aan puzzelen, en eigenlijk aan alles in het leven, is dat je jezelf blijft uitdagen”, zegt hersenprofessor Erik Scherder in een interview. Hij adviseert om de lat hoog te leggen. Dus kunt u een puzzel van drie sterren aan, kies dan niet voor een puzzel van twee sterren. Bij een puzzel waarvoor u moeite moet doen, gaat de stofwisseling omhoog en stroomt het bloed harder. Dat is belangrijk voor het aantal verbindingen in de hersenen.

Als puzzelen goed is voor een fit brein, kan het dan ook dementie voorkomen? Dat is niet bewezen. Maar onderzoekers hebben wel een sterk vermoeden dat het belangrijk is om je hersenen actief te houden om de kans op dementie te verkleinen.

Elke dag een nieuwe uitdaging

Misschien maakt u de dagelijkse sudoku in de krant of de wekelijkse woordzoeker in een tijdschrift. Wist u dat er ook online heel veel leuke, gratis puzzels te vinden zijn? Soms moet u een (gratis) account aanmaken, maar in de meeste gevallen zijn de puzzels vrij beschikbaar. Op deze websites vindt u elke dag een nieuwe gratis puzzel.

MAX puzzels

Op de website van MAX vandaag kunt u kiezen uit veel verschillende puzzels. Houdt u van taalpuzzels, dan kunt u de woordzoeker, de cryptogram of het kruiswoordraadsel maken. Heeft u meer met rekenen en getallen, dan kunt u kiezen voor de sudoku, de tectonic of de quento. Bij binaire en oh no gaat het om ruimtelijk inzicht en logisch denken. Bij elke puzzel krijgt u uitleg en kunt u vooraf oefenen. Bij de meeste puzzels kunt u kiezen uit verschillende niveaus.

Woordle

Vindt u de televisiequiz Lingo leuk? Probeer dan eens Woordle. U moet in zes beurten een woord van vijf letters raden. De spelregels zijn eenvoudig en het spelletje duurt ongeveer vijf minuten. U kunt het één keer per dag spelen. Elke dag is er een nieuw woord. U kunt Woordle ook spelen in andere talen, zoals Engels en Duits.

Denksport

Denksport is niet alleen de naam van puzzelboekjes, maar ook van een website waarop u elke dag een nieuwe puzzel kunt maken. U kunt kiezen uit een kruiswoordpuzzel, sudoku, woordzoeker of Zweedse puzzel. U moet een gratis account aanmaken als u de puzzels wilt maken. Denksport biedt naast de gratis puzzels ook betaalde puzzels aan.

NRC Sudoku

Dagblad NRC heeft elke dag een uitdagende sudoku. Het is geen standaard sudoku, maar een variant met vakken binnen de vakken. Bij de puzzel vindt u een duidelijke uitleg. 

Telegraaf puzzels

Op de website van dagblad De Telegraaf vindt u iedere week een grote kruiswoordpuzzel. Er is ook een mini kruiswoordpuzzel, die u iedere dag kunt maken. Ook de sudoku, woordzoeker, paardensprong en de sixy sudoku vindt u iedere dag gratis op de website. De sixy sudoku is een kleine sudoku van 6 bij 6 vakjes in plaats van 9 bij 9 vakjes.

Tip voor de iPad

U kunt met uw iPad ook een puzzel uit een krant of tijdschrift invullen. Dat is handig als u het blad samen met iemand anders leest bijvoorbeeld.

  • Maak met uw iPad een foto van een puzzel uit een krant of tijdschrift.
  • Open de foto in de app Foto’s.
  • Tik op wijzigen. U kunt de foto bijsnijden en de puzzel vergroten, als u wilt.
  • Tik op het icoontje met de pen. U kunt nu met uw vinger (of een Apple pencil) schrijven en de puzzel invullen. Maakt u een fout, dan kunt u die met de gum of met het pijltje ‘ongedaan maken’ makkelijk herstellen.