Is een huisdier iets voor mij?

Een huisdier geeft gezelschap en is leuk om naar te kijken. Maar een huisdier brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Als u een huisdier wilt aanschaffen, is het ook belangrijk om te weten wat een huisdier kost.

Denk er goed over na of u voor lange tijd voor het dier wilt en kunt zorgen. Denk er ook over na wie er voor uw huisdier kan zorgen tijdens vakanties. Opvang voor een hond of kat tijdens de vakantie of het meenemen van een dier kan extra geld kosten.
Een aantal zaken waarover u na moet denken.

Hond

Bent u op zoek naar een maatje, heeft u genoeg tijd om aan het dier te kunnen besteden en blijft u graag in beweging? Dan kunt u misschien veel plezier hebben van een hond.

Waar moet u op letten?

Voordat u een hond koopt, is het verstandig om u te verdiepen in het karakter van verschillende rassen. Houd ook rekening met de leefruimte die een hond nodig heeft. Is uw woning wel geschikt? Als u een hond gaat kopen, kunt u kiezen voor een hond met of zonder stamboom. U kunt een hond kopen bij een fokker of een asiel. In beide gevallen is de hond ontvlooid en ontwormd, gechipt, geregistreerd en ingeënt. Chippen en registreren is belangrijk om het dier te kunnen terugvinden als het wegloopt. Een hond uit het asiel is bovendien al gecastreerd of gesteriliseerd.

Dit zijn de kosten

De aanschafkosten voor een hond variëren van 140 euro voor een asielhond tot 1250 euro voor een rashond. Voor de hond heeft u in ieder geval een halsband, voerbakken en speeltjes nodig. Ook is het verstandig om een cursus te volgen als u voor het eerst een hond koopt. In totaal komt er daarvoor nog 170 euro aan kosten bij. Als de hond nog gesteriliseerd of gecastreerd moet worden, dan betaalt u daarvoor tussen de 130 en 500 euro.

De jaarlijkse kosten voor een hond kunnen sterk verschillen. Reken gemiddeld op 580 euro voor voer, hondenbelasting, speelgoed en voor regelmatig ontwormen, ontvlooien en inenten. Houd verder rekening met kosten voor de dierenarts als het dier ziek wordt. Hondenbelasting hoeft u niet overal te betalen. De bedragen verschillen per gemeente.

Kat

Ook een kat kan u veel gezelligheid geven.

Waar moet u op letten?

Soms kunt u jonge katjes gratis afhalen of kunt u een kat overnemen van iemand die er niet meer voor kan zorgen. U kunt ook een kat kopen bij een fokker of bij een asiel. Een kat met een stamboom is het duurste. Deze koopt u bij een fokker. Kiest u voor een kitten, realiseert u zich dan dat u veel tijd aan het diertje moet besteden om het goed op te voeden.

Dit zijn de kosten

Voor een kat betaalt u meestal tussen de 100 en 750 euro, afhankelijk van het ras. Voor castratie of sterilisatie, transportmand, kattenbak, voerbakken, krabpaal en speeltjes bent u in totaal gemiddeld 250 euro kwijt. Voor de verzorging van uw kat heeft u kattenvoer en vulling voor de kattenbak nodig. Ook moet het dier regelmatig worden ontvlooid, ontwormd en ingeënt. Dat kost bij elkaar ongeveer 550 euro per jaar. Als het dier ziek is en een operatie nodig heeft, kan dat honderden euro’s kosten.

Vissen

Bent u vooral op zoek naar een huisdier om naar te kijken? Dan kunnen vissen een goede keuze zijn.

Waar moet u op letten?

Vissen zijn er in veel verschillende soorten, maten en prijzen. Welke u kiest hangt af van uw persoonlijke smaak en het bedrag dat u wilt uitgeven. Let ook op de eigenschappen van de vissen. Sommige vissen zwemmen graag vlak boven de bodem, andere zijn liever dichtbij het wateroppervlak. Het is verstandig om deze soorten te combineren. Ook zijn er veel verschillende soorten aquariums. Zo kunt u kiezen voor een eenvoudig aquarium of een aquarium met verlichting en schoonmaakapparatuur, waardoor het schoonmaken minder tijd en moeite kost.

Dit zijn de kosten

Kleine visjes kosten niet meer dan een paar euro, maar er zijn ook vissen van 80 euro. Verder moet u een aquarium kopen met een pomp en filter, verlichting, verwarming, thermometer en beluchting. Ook heeft u bodembedekking nodig en wat planten. Dat kost alles bij elkaar minimaal 175 euro. Vissen hebben niet alleen voer nodig, maar u heeft ook spullen nodig om de kwaliteit van het water op peil te houden. Denk aan teststrips, waterverbeteraar en filterinhoud. Ook bent u kosten kwijt voor stroom. Reken voor dit alles op minimaal 240 euro per jaar.

Konijn

Bent u op zoek naar een huisdier voor de gezelligheid en om naar te kijken? Dan zijn konijnen misschien iets voor u. Konijnen moet u altijd met zijn tweeën houden. Een hok moet minstens 160 bij 60 centimeter zijn, maar konijnen moeten ook regelmatig kunnen rennen en springen, bijvoorbeeld in de kamer of in een ren in de tuin. Sommige konijnen vinden het ook fijn om geaaid te worden, vooral als ze dat van jongs af aan gewend zijn.

Waar moet u op letten?

U kunt konijnen kopen bij de dierenwinkel of bij het asiel. Er zijn ook raskonijnen, waarvoor u meer betaalt. Een voordeel van konijnen uit het asiel is dat ze al zijn gecastreerd of gesteriliseerd en ingeënt.

Dit zijn de kosten

Twee konijnen kosten gemiddeld 100 euro. Andere eenmalige kosten zijn aanschafkosten voor onder andere het hok, speeltjes en een voerbak. Bij elkaar opgeteld komt dit uit op ongeveer 150 euro. Als het dier ook gecastreerd moet worden, komt er daarvoor nog tot circa 160 euro bij.

Vaste kosten

Konijnen eten brokken, hooi en groenvoer. Voor het hok heeft u bodembedekking nodig. Ook moeten konijnen regelmatig een inenting hebben. Daarnaast moet u rekening houden met kosten voor de dierenarts. Konijnen hebben soms onverwacht dure ingrepen nodig, zoals het laten slijpen van de tanden. Dit is nodig als een konijn over- of onderbeet heeft, waardoor de tanden niet meer natuurlijk geslepen worden en blijven doorgroeien. Inclusief verdoving kan dit een paar honderd  euro kosten.

Kanarie

Een kanarie is het perfecte huisdier als u op zoek bent naar een gezellig huisdier dat weinig aandacht nodig heeft. Kanaries kunnen zichzelf vermaken, vooral als ze een maatje hebben en genoeg ruimte om te vliegen.

Waar moet u op letten?

Een kanarie kunt u bij een asiel of een fokker kopen. Sommige kanaries zijn speciaal gefokt op kleur of op andere uiterlijke kenmerken, andere zijn gefokt om hun zang.

Dit zijn de kosten

De prijzen van kanaries liggen tussen de 5 en 50 euro. Een vogelkooi met speeltjes kost tussen de 80 en 100 euro. Voer en bodembedekking voor de kooi kost gemiddeld 190 euro per jaar. Ook moet u met een kanarie soms naar de dierenarts, bijvoorbeeld om nagels of snavel te laten knippen.

Meer weten

Wilt u meer weten over het houden van huisdieren? Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) vindt u veel informatie over verschillende dieren, en over de kosten. Over honden kunt u meer lezen op de website HoudenvanHonden.nl.