Kent u de verkeersregels voor fietsers?

Het wordt steeds drukker op de weg. Ook op de fiets merkt u dat. Kent u als fietser de belangrijkste verkeersregels? En weet u dat u een flinke boete kunt krijgen als u zich niet houdt aan deze verkeersregels?

Juist als het drukker wordt op de weg, is het belangrijk dat u de regels kent. Zo kunt u veilig aan het verkeer blijven deelnemen, ook op de fiets. Bovendien zit u zekerder op het zadel als u de regels kent.

Gewone fiets, e-bike of speed pedelec

De verkeersregels voor een gewone fiets en een elektrische fiets of e-bike zijn hetzelfde. Een elektrische fiets heeft trapondersteuning die stopt bij een snelheid van 25 kilometer per uur. Een speed pedelec is een extra snelle elektrische fiets. Ook op deze fiets moet u meetrappen, maar de snelheid mag oplopen tot 45 kilometer per uur. Voor de speed pedelec gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. Zo heeft u een bromfietskenteken nodig en moet u een bromfietshelm op. Ook een AM-rijbewijs is verplicht. Lees meer hierover de website van de Rijksoverheid.

Verlichting

Op de fiets is goed werkende verlichting verplicht. Elke fiets moet voor een wit en achter een rood licht hebben. Bij slecht zicht en in het donker moet deze verlichting aan. Beide lampen moeten recht vooruit schijnen. Knipperende lampjes als fietsverlichting zijn niet toegestaan. Losse lampjes mogen, maar alleen als die ter hoogte van het bovenlichaam zijn vastgemaakt. Op de achterkant van de fiets moet u een rode reflector hebben. De wielen of banden moeten witte of gele reflectoren hebben. En de trappers moeten gele reflectoren aan de voor- en achterkant hebben. Een fiets met twee voorwielen moet links en rechts van het voorwiel een voorlamp hebben. Een fiets met twee achterwielen hoeft maar één rood achterlicht te hebben. Wel moet er aan beide zijden een reflector zitten.

Helm

Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) komt naar voren dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een val vermindert. Hoewel het dragen van een helm op de fiets en e-bike niet verplicht is, adviseert Veilig Verkeer Nederland om op een e-bike wel een helm te dragen.

Bellen of appen tijdens fietsen

Het is verboden om uw telefoon tijdens het fietsen te gebruiken. Ook het vasthouden van de mobiele telefoon terwijl u fietst, is verboden. De boete is 100 euro, exclusief administratiekosten.

Naast elkaar

Fietsers mogen met maximaal twee personen naast elkaar rijden. U mag niet rechts inhalen en inhalen vlak voor een voetgangersoversteekplaats is verboden. Ook moet u tijdens het fietsen zoveel mogelijk rechts houden.

Fietspad of rijbaan?

Als er een verplicht fietspad is, bent u als fietser verplicht daar te rijden. Een verplicht fietspad herkent u aan een rond blauw verkeersbord met een witte fiets of een witte fiets en een bromfiets. Er bestaan ook onverplichte fietspaden. Deze herkent u aan een rechthoekig blauw verkeersbord met het woord ‘fietspad’. Zoals het woord onverplicht al zegt: als fietser bent u niet verplicht op dit fietspad te rijden. Is er helemaal geen fietspad, dan moet u op de rijbaan fietsen. Fietsen op de stoep is verboden. Fietsen met meer dan twee wielen mogen op de rijbaan rijden als ze breder zijn dan 0,75 meter.

Fietsstraat

Steeds meer gemeenten leggen fietsstraten aan. Dit zijn wegen waar de fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn. Auto’s zijn er ‘te gast’. Automobilisten moeten dus veel rekening houden met fietsers. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij hun snelheid moeten aanpassen en aan fietsers de ruimte moeten geven. Landelijke regels voor fietsstraten zijn er nog niet.

Rotonde

Rotondes zijn soms erg onoverzichtelijk en het verkeer lijkt van alle kanten op u af te komen. Nadeel is ook dat er verschillende regels zijn. Als er op een rotonde géén verkeersborden of haaientanden staan, hebben bestuurders van rechts altijd voorrang. Dat geldt ook voor fietsers van rechts! Staan er wél verkeersborden (de bekende driehoek met de rode rand) of staan er haaientanden, dan heeft het verkeer óp de rotonde voorrang. Als u op zo’n rotonde fietst, heeft u voorrang op de automobilist die de rotonde op wil rijden of wil verlaten. Blijf altijd goed kijken of de automobilist u wel ziet en voor u stopt!

Aanhanger achter de fiets

U mag fietsen met een aanhanger. De aanhanger mag niet breder zijn dan 1 meter. Met een aanhanger moet u op het verplichte fietspad rijden. Is de aanhanger breder dan 0,75 meter, dan mag u ook op de rijbaan rijden.

Boetebedragen

Ook als fietser moet u zich natuurlijk aan de verkeersregels houden. Doet u dat niet, dan kan dat een boete opleveren.
 
Fietsen zonder licht of verlichting die niet aan de wettelijke eisen voldoet: € 60
Geen of verkeerde reflectoren: € 40 per reflector
Vasthouden van de mobiele telefoon terwijl u fietst: € 100
Geen richting aangeven: € 40
Fietsen onder invloed: € 200
Door rood fietsen: € 100