Legpuzzels maken, zo wordt het nóg leuker (en makkelijker)

Legpuzzels zijn voor veel mensen een ontspannend tijdverdrijf. Houdt u ook van puzzelen? Dan kunt u veel plezier hebben van deze tips en handige hulpjes.

Stukjes sorteren

Veel mensen vinden het handig om de puzzelstukjes te sorteren op kleur of op vorm. U kunt natuurlijk bakjes gebruiken die u al in huis heeft, maar er zijn ook speciale sorteerbakjes te koop. Dit zijn puzzelstukvormige bakjes, die u makkelijk aan elkaar kunt klikken of op elkaar kunt zetten om op te bergen. Deze sorteerbakjes zijn geschikt voor maximaal 1000 stukjes.

Puzzel verplaatsen

Het is handig om van te voren na te denken waar u de puzzel kunt laten als u er even mee wilt stoppen. U kunt de puzzel op een groot stuk karton of hout maken. Er zijn ook speciale, stroeve puzzelborden te koop. Daarop kunt u de puzzel op de grond of onder de bank opbergen. Maar als u een grote puzzel maakt of weinig ruimte heeft, kan dit onhandig zijn. Een goede oplossing is Roll Your Puzzle. Dit is een vilten mat met anti-slip ondergrond die u op tafel kunt leggen om de puzzel op te maken. Als u de puzzel wilt opbergen, rolt u de mat op en legt u hem weg. Dit kan tussendoor, maar ook als u de puzzel af heeft. Er zijn matten verkrijgbaar voor puzzels tussen de 300 en 3000 stukjes. Een andere oplossing is een puzzelmap. Deze bestaat uit een puzzelbord waarvan u de zijkanten kunt in- en uitvouwen. U maakt de puzzel op het vaste bord in het midden. Als u de puzzel wilt opbergen, dekt u hem af met twee losse panelen en vouwt u de map dicht. Er zijn puzzelmappen te koop tot 1500 stukjes. 

Puzzel bewaren

Heeft u een puzzel gemaakt die u voor altijd wilt bewaren? Dan is permanente puzzellijm een goede oplossing. Dit is een lijmstift waarmee u de puzzelstukjes aan elkaar vast kunt lijmen. U brengt de lijm aan op de afbeeldingskant van de puzzel, zodat die tussen de naden van de stukjes kan komen. Vervolgens kunt u de puzzel inlijsten of ophangen.

Speciale puzzels

Heeft u moeite met het oppakken of zien van kleine puzzelstukjes? Er bestaan ook puzzels met extra grote stukjes. En er zijn creatieve puzzels waarvan de stukjes magnetisch zijn en altijd passen. U legt ze op een voorbedrukte achtergrond, bijvoorbeeld groenten op een achtergrond van een moestuin.

Online puzzelen

U kunt ook gratis online puzzels leggen, bijvoorbeeld op Jigsawplanet.com. Dit kan handig zijn als u niet steeds op zoek wilt naar nieuwe puzzels of als u weinig ruimte heeft voor het bewaren van puzzeldozen. 

Nieuwe puzzel

Bent u toe aan een nieuwe puzzel? Er is variatie genoeg. U koopt ze online, in spellenwinkels en in veel boekenwinkels. Maar ook in tweedehandswinkels en bijvoorbeeld op Marktplaats worden puzzels verkocht. U kunt ook een puzzel laten maken van een foto die u zelf heeft gemaakt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld bij de Hema of het Kruidvat terecht of bij Fotopuzzel.nl. Puzzels kunt u ook lenen of ruilen. Veel mensen vinden het leuk om puzzels te ruilen. Vraag er eens naar in uw kennissenkring of familie. Puzzels ruilen kan ook via Facebook, de buurtapp, plaatselijke verenigingen, bijvoorbeeld een seniorenvereniging of hobbyclub, of bij de plaatselijke Speel-O-Theek. Deze verenigingen zijn makkelijk te vinden door op Google te zoeken op uw woonplaats en “puzzels ruilen”. Bij veel van deze verenigingen is het ook mogelijk om puzzels te lenen of zelfs gratis te krijgen.