Stokken en krukken
Als u tijdelijk ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld na een (heup)operatie, zijn krukken of stokken handig. Stokken en krukken zijn er in allerlei varianten, zoals onderarmkrukken, elleboogkrukken, of krukken met drie of vier poten. Voor stokken en krukken krijgt u geen vergoeding.
Looprekken
Het looprek is vooral geschikt voor gebruik in huis. Er zijn twee soorten: een looprek met vier poten en een looprek met twee poten en twee wielen. Met een looprek met twee wielen kunt u iets makkelijker bewegen, maar dit looprek is niet geschikt om u te helpen bij zitten en opstaan. Heeft u weinig kracht in de armen, dan is een rollator handiger. Voor looprekken krijgt u geen vergoeding.
Rollators
Rollators zijn er in veel soorten en maten. Zo heeft een rollator voor gebruik binnenshuis andere wielen dan een rollator die ook geschikt is voor buiten, bijvoorbeeld voor een wandeling in het bos. Er zijn rollators voor mensen met Parkinson en voor mensen die extra ondersteuning van de onderarmen nodig hebben. Ook zijn er rollators voor mensen die alleen kleine stapjes kunnen zetten.
Voor de gewone rollator krijgt u geen vergoeding. Wel geven sommige zorgverzekeraars korting op een rollator. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Voor een speciale rollator (bijvoorbeeld de rollator voor iemand met de ziekte van Parkinson) heeft u mogelijk recht op een (gedeeltelijke) vergoeding via de Zorgverzekeringswet. Die vergoeding komt dan uit de basisverzekering. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.
Voor de gewone rollator krijgt u geen vergoeding. Wel geven sommige zorgverzekeraars korting op een rollator. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Voor een speciale rollator (bijvoorbeeld de rollator voor iemand met de ziekte van Parkinson) heeft u mogelijk recht op een (gedeeltelijke) vergoeding via de Zorgverzekeringswet. Die vergoeding komt dan uit de basisverzekering. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.
Loopfietsen
De loopfiets is er met twee en met drie wielen. Met een loopfiets loopt u zonder uw gewrichten te belasten. Een loopfiets heeft geen trappers. U beweegt door om en om met uw voeten af te zetten. Er zijn ook loopfietsen waarbij u het linker- of rechterbeen op een trede kunt laten rusten. Voor een loopfiets heeft u recht op een (gedeeltelijke) vergoeding via de Zorgverzekeringswet. Zo’n vergoeding komt dan uit de basisverzekering.
Slimme hulpmiddelen voor op de fiets
Als u moeite krijgt met fietsen, zijn er allerlei hulpmiddelen om toch veilig en comfortabel te blijven fietsen. Zo bestaan er pedalen met een extra ruw oppervlak zodat u meer grip heeft. Ook zijn er pedalen waarin u uw voet(en) met een riempje vastzet: voetfixaties. Er zijn richtingaanwijzers, zodat u uw beide handen aan het stuur kunt houden. Zulke richtingaanwijzers zitten onder uw zadel of zijn ingebouwd in de handgrepen van het stuur. Spiegels op het stuur zijn een goed hulpmiddel om zonder omdraaien te kunnen zien wat er achter u gebeurt. Nog een handig hulpmiddel is de zadellift. Hiermee laat u met één druk op de knop het zadel zakken, zodat u makkelijker kunt op- en afstappen. Als u moeite heeft met de bochten, kunt u steunwielen op uw fiets laten monteren. Die zorgen ervoor dat u niet valt. Voor een zadellift of voetfixatie kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente (via de Wmo) of van het CAK (via de Wlz). Voor steunwielen, spiegels en richtingaanwijzers krijgt u geen vergoeding.
De driewielfiets of vierwielfiets
De driewielfiets is een uitkomst als u moeite heeft om uw evenwicht te bewaren. De fiets is er in verschillende uitvoeringen, met twee wielen voor of met twee wielen achter. De fiets met twee wielen voor stuurt zwaarder, maar u ziet wel precies hoe breed uw fiets is. Er zijn ook elektrische driewielfietsen, driewielfietsen met verlaagde instap, inklapbare driewielfietsen en driewielfietsen met een zadel met rugleuning. Verder is er nog de duofiets. Dit is een driewielfiets voor twee personen. De Fietsersbond geeft lessen voor rijden met de driewielfiets. De vierwielfiets is nog stabieler dan de driewielfiets. De vier wielen maken vallen bijna onmogelijk. Er zijn ook elektrische vierwielfietsen, vierwielfietsen voor twee personen en lichtgewicht vierwielfietsen, sommige zelfs inklapbaar. De vierwielfiets is breed, daar moet u onderweg wel rekening mee houden. Voor een driewielfiets of vierwielfiets kunt u soms een vergoeding krijgen van de gemeente of het CAK.
Kopen of huren?
Heeft u alleen tijdelijk een hulpmiddel nodig of wilt u een hulpmiddel eerst eens uitproberen? Vaak kunt u een hulpmiddel eerst huren. Dat geldt bijvoorbeeld voor wandelstokken, krukken, een looprek, rollator en een drie- of vierwielfiets. U kunt hiervoor bij de thuiszorgwinkel terecht of als u een drie- of vierwielfiets wilt aanschaffen, bij de gespecialiseerde fietsenwinkel. Wilt u een hulpmiddel aanschaffen, dan is het verstandig om na te gaan of u er een vergoeding voor kunt krijgen. Vraag bij uw gemeente of u recht heeft op een vergoeding vanuit de Wmo. Het is ook mogelijk dat u een vergoeding krijgt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarvoor kunt u terecht bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het is mogelijk dat u een eigen bijdrage moet betalen. Op de website Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u onafhankelijke informatie over hulpmiddelen en de mogelijke vergoedingen. U kunt hier zoeken op hulpmiddel, op activiteit, op aandoening en op doelgroep. Lees zeker ook de handige tips waar u op moet letten voor u een hulpmiddel huurt of koopt.