Lekker en gezond koken als u alleen bent

Als u vaak alleen eet, maakt u het zich misschien graag makkelijk. Even een eitje bakken of een kant-en-klaarmaaltijd opwarmen is zo gedaan. Af en toe is dat prima, maar zelf een maaltijd koken is vaak lekkerder, gezonder en goedkoper. De tips in dit artikel helpen u om ook voor uzelf gezond en lekker te koken.

U bepaalt zelf wat u eet

Koken voor uzelf heeft veel voordelen. U kunt zelf bepalen hoeveel groente u eet, welke kruiden u gebruikt, en hoeveel zout en peper u toevoegt. Bij kant-en-klaarmaaltijden heeft u daar geen invloed op. Volgens het Voedingscentrum bevatten kant-en-klaarmaaltijden vaak weinig groente en vezels, te veel verzadigd vet en te veel zout. Als u zelf kookt, kunt u gezondere keuzes maken, bijvoorbeeld door minder zout toe te voegen. Of door zilvervliesrijst te gebruiken in plaats van witte rijst, of volkoren pasta in plaats van gewone pasta. Ook kunt u precies koken wat u lekker vindt.

U bent minder geld kwijt

Zelf koken kan ook goedkoper zijn. Een kant-en-klaarmaaltijd uit de supermarkt kost rond de vijf euro (2022). Voor een maaltijdservice betaalt u meestal zes euro of meer. Zo’n service is heel handig als koken niet meer lukt, maar het is duurder dan zelf een maaltijd klaarmaken.

Koken voor uzelf is niet moeilijker dan voor meer personen. U maakt alleen minder. Dat betekent ook dat u kleinere hoeveelheden moet inkopen, vooral van groente en andere verse producten. Met deze tips maakt u het uzelf makkelijker.

1. Verzamel recepten

Weet u niet wat u moet koken? Dan is het fijn om een verzameling recepten te hebben waaruit u kunt kiezen. Heeft u kookboeken in huis? Pak ze erbij en leg bladwijzers bij recepten die u graag wilt maken. Of zoek recepten op internet. U kunt ook een digitaal kookboek aanmaken. Zoek naar maaltijden die snel te bereiden zijn, met eenvoudige ingrediënten. Op SimpeleRecepten.nl en op culy.nl vindt u een aparte categorie eenpersoonsgerechten. Of probeer eens te koken met kookvideo’s.

2. Maak eenpansgerechten

Eenpansgerechten zijn ideaal als u alleen bent. Het scheelt veel afwas als u alles in één pan kunt klaarmaken. Of maak een maaltijd op de bakplaat in de oven, een traybake. U legt alle ingrediënten op een bakplaat in de oven, giet er wat olie over en bakt alles in één keer gaar.

3. Plan uw weekmenu

Probeer uw weekmenu zo te plannen dat u restjes van de ene dag de volgende dag kunt gebruiken. Pasta kunt u bijvoorbeeld voor twee dagen koken en de tweede dag gebruiken voor een pastasalade. De helft van een doosje champignons kunt u gebruiken voor pastasaus, met de rest maakt u de dag erna champignons op toast. Op de receptensite van het Voedingscentrum kunt u zoeken op ingrediënt. Zo vindt u makkelijk recepten die voor een deel dezelfde ingrediënten hebben.

4. Gebruik de restjes

Heeft u een stengel bleekselderij over, een stukje bloemkool of een paar wortels? Zet een bewaardoos in de vriezer waar u restjes in stukjes gesneden groente in verzamelt. Is de doos vol, dan maakt u er een groentesoep van. Van een restje rijst maakt u snel een lekkere nasi. Ook in een hartige taart kunt u verschillende restjes gebruiken.

5. Kook voor twee dagen

Maak van een maaltijd de dubbele hoeveelheid, zodat u er de volgende dag ook nog van kunt eten. De tweede portie bewaart u in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Eet deze maaltijd wel binnen twee dagen op. Of kook een recept voor meer personen en vries een aantal porties in.

6. Bereid meerdere maaltijden voor

Vindt u het vervelend om iedere dag met koken bezig te zijn? Of heeft u er niet iedere dag tijd voor? Bereid dan alvast uw maaltijd voor. Dat kan voor een dag, maar ook voor de hele week. U kunt bijvoorbeeld alvast groente snijden en in bakjes in de koelkast zetten. U kunt ook een heel gerecht maken, dat u later weer opwarmt. Het Voedingscentrum geeft nog meer tips voor maaltijden voorbereiden.

7. Maak het koken plezierig

Zorg voor prettige omstandigheden tijdens het koken. Zet bijvoorbeeld een lekker muziekje op of luister naar de radio of een interessante podcast. Neem genoeg tijd voor het koken, zodat u zich niet hoeft te haasten. Vraag niet teveel van uzelf. Een ui hoeft niet perfect gesnipperd te zijn en een gerecht mag best de ene keer iets anders smaken dan de andere keer. Plezier in het koken is belangrijker dan een perfecte maaltijd. Zo houdt u het voor uzelf koken makkelijker vol.