Lekker fit met beweegapps

Wilt u graag wat meer bewegen, maar komt het er soms niet van? Met uw telefoon heeft u altijd een sportinstructeur bij de hand. Er zijn apps die u eraan herinneren om in beweging te komen en bijhouden hoeveel u loopt of fietst op een dag. Ook kunt u oefeningen bekijken en nadoen. In dit artikel vindt u een paar leuke voorbeelden.

Stappentellers

Lopen is een goede manier om in beweging te zijn. Met een app kunt u bijhouden hoeveel u eigenlijk loopt. U kunt bijvoorbeeld als doel stellen dat u minimaal een uur per dag wilt wandelen. De app vertelt u aan het einde van de dag of dat gelukt is. Wel moet u eraan denken dat u uw telefoon steeds bij u draagt.
  • Op de website van Runtastic vindt u de app Runtastic Steps. Dit is een stappenteller voor uw telefoon. Deze app houdt zowel minuten als afstand bij. U kunt uzelf doelen stellen of ingaan op de uitdagingen die de app voorstelt. Deze app kunt u gratis downloaden via Google Play en de App Store.
  • Beweging bijhouden kan met de app Google Fit. Deze app geeft ook ‘hartpunten’ als u tijdens het wandelen een stukje stevig doorloopt en dubbele punten als u hardloopt. Daarmee helpt deze app om bij te houden of u voldoende activiteiten doet waarbij uw hartslag hoger wordt. Ook houdt de app bij hoeveel minuten u beweegt.
  • De iPhone heeft een ingebouwde stappenteller. U kunt deze aanzetten via de app Instellingen. Ga naar ‘Privacy’ en kies ‘Beweging en conditie’. Als de schakelaar bij ‘Houd conditie bij’ aanstaat (en het vakje groen is) houdt de iPhone uw stappen bij. In de app Gezondheid kunt u het aantal gelopen stappen terugvinden. Meer over stappentellen met de telefoon leest u in deze tip van SeniorWeb.
  • Een ommetje maken is extra leuk met de Ommetje-app. Daarmee kunt u bijvoorbeeld een wandelcompetitie starten met anderen, ook als u niet samen loopt. Na iedere wandeling krijgt u een interessant feit over de hersenen van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

Daily Yoga

Daily Yoga geeft een yogaprogramma op maat. U kunt aangeven wat uw doel is. Wilt u starten met yoga om fit te blijven of wilt u bijvoorbeeld gewicht verliezen? U maakt uw keuze en de app stelt daarna een programma voor u samen, dat u dagelijks kunt doen. In een filmpje ziet u hoe u de oefening moet uitvoeren. De app is Engelstalig, net als het geluid bij de filmpjes. Beginnen met oefenen is gratis. U krijgt dan oefeningen voor de eerste week. Wilt u meer, dan betaalt u 70 dollar euro per jaar. U kunt de app gratis downloaden via Google Play en op de App Store.

7 Minute Training

Deze app laat tekenfilmpjes zien van intensieve oefeningen die u dagelijks in 7 minuten kunt doen. Een oefening duurt bijvoorbeeld 30 seconden. U hoeft niet de hele tijd op het scherm te kijken, want de app laat een geluid horen als de volgende oefening begint. U kunt ook kiezen voor een training van 30 minuten of van bepaalde lichaamsdelen, zoals de buik, billen, benen of armen. De begeleidende stem is in het Engels. Er zijn verschillende versies van deze app met soms net iets andere namen. Ze zijn niet allemaal (blijvend) gratis. Gratis apps voor trainingen van 7 minuten kunt u hier downloaden in Google Play en de App Store.

FysiOtherappy

FysiOtherappy is een app waarin u oefeningen kunt zien die een fysiotherapeut voorschrijft. U vindt er oefeningen die goed zijn voor de schouder, nek, pols, heupen, knie, kuit en enkel. Een instructeur doet de oefening voor, die u vervolgens kunt nadoen. U kunt de instructeur van alle kanten bekijken door met uw vinger over het scherm te bewegen. Ook kunt u een lijst met favoriete oefeningen maken.

Fitavie: speciaal voor ouderen

Fitavie is een slimme app speciaal voor ouderen en voor mensen met dementie. Het doel van de app is om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Het is in de meeste gevallen wel noodzakelijk dat een mantelzorger hierbij helpt. De mantelzorger kan in de app aangeven wat de persoon met dementie kan en wil. De app stelt dan een beweegprogramma op maat samen. De persoon met dementie krijgt oefeningen te zien, waarmee hij of zij balans, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen kan verbeteren. U kunt in de app ook aangeven of u tevreden bent met de oefeningen. Aan de hand daarvan kunt u weer andere oefeningen krijgen. Daardoor blijft bewegen steeds leuk en uitdagend. Fitavie is ook te gebruiken voor groepen, bijvoorbeeld in een zorginstelling. De app kost 5,99 euro per maand. Als u een jaarabonnement neemt, kost de app 3,99 euro per maand.

Parkinson Oefeningen app

De Parkinson Oefeningen app helpt mensen met de ziekte van Parkinson om dagelijkse activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. In de app staan korte filmpjes met oefeningen en tips. De oefeningen en tips zijn vooral gericht op handelingen gericht op Activiteiten uit het Dagelijks Leven (ADL). Vaak zijn juist deze handelingen voor mensen met Parkinson lastig. De oefeningen zijn heel concreet. In en uit de auto stappen, omdraaien in bed, uit bed opstaan, enzovoorts. Daarnaast biedt de app ontspanningsoefeningen. De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android-smartphones.

Activity tracker

Wilt u meer weten over uw eigen fitheid? Dan kan een activity tracker of fitness tracker helpen. Dat is een polsbandje dat bijhoudt hoeveel u beweegt op een dag. Een activity tracker meet uw bewegingen en vertelt u of u voldoende beweegt. Ook het aantal verbrande calorieën wordt gemeten. Sommige activity trackers meten daarnaast uw hartslag en – als u hem ’s nachts omhoudt – uw slaapritme. De informatie over uw bewegingen ziet u terug in het scherm of op een speciale app die u koppelt aan de activity tracker. Prijzen voor een activity tracker beginnen bij de 60 euro.
De GGD heeft een overzicht gemaakt van apps die goed zijn voor de gezondheid en apps die goed zijn voor uw lichaamsfuncties.