Lekker lezen in een e-book, ook iets voor u?

E-books zijn digitale boeken die u kunt lezen op een e-reader, tablet of smartphone. U kunt ze kopen of lenen op internet, dus u hoeft er niet voor naar de bibliotheek of naar de winkel. En als u op vakantie gaat, hoeft u geen zware boeken mee te nemen. Het is wel even wennen om geen echt boek in handen te hebben en geen bladzijden om te slaan. Maar een e-book kan het lezen ook makkelijker en leuker maken. Wat kan er allemaal met een e-book, hoe komt u aan e-books en hoe kunt u ze lezen?

Een e-book heeft een paar handige voordelen in vergelijking met een gewoon boek. Heeft u moeite met kleine letters lezen? In een e-book kunt u de letters eenvoudig vergroten. Dat leest makkelijker, is minder vermoeiend voor uw ogen en u heeft geen vergrootglas of ander hulpmiddel nodig.

Wilt u bepaalde zinnen of alinea’s snel terug kunnen zoeken? Met een e-book kunt u eenvoudig stukken tekst markeren. Ook kunt u aantekeningen maken op digitale briefjes. Deze aantekeningen kunt u ook makkelijk weer uitwissen.

Waarmee leest u een e-book?

 • E-reader
  Een e-reader is speciaal gemaakt om e-books op te lezen. Een e-reader is een soort tablet met een zwart-wit aanraakscherm. Het scherm straalt geen licht uit. Dat maakt het lezen op een e-reader prettiger dan op een tablet of smartphone. Ook is een e-reader heel zuinig met stroom. Bekende merken e-readers zijn bijvoorbeeld Kobo en Amazon Kindle. Een Kobo is geschikt voor alle soorten e-books. Een Amazon Kindle is alleen geschikt voor e-books van Amazon. Het is verstandig om goed uit te zoeken wat voor u de meest geschikte keuze is.
 • Laptop
  U kunt ook e-books lezen op uw computer of laptop. Het voordeel is dan misschien dat u een groter scherm heeft. Wel kunt u het e-book dan minder makkelijk meenemen.
 • Tablet
  Ook op een tablet kunt u e-books lezen. Heeft u al een tablet, dan is het voordeel dat u geen extra apparaat hoeft te kopen. Maar als u veel leest, is een tablet minder geschikt. Een tablet leest minder prettig en moet vaker worden opgeladen. Ook straalt een tablet blauw licht uit, waardoor u minder makkelijk in slaap valt na het lezen. Een voordeel van een tablet is het kleurenscherm. Dat maakt een tablet meer geschikt voor het lezen van tijdschriften bijvoorbeeld. Heeft u een iPad, dan kunt u daar alleen e-books op lezen die u koopt bij Apple Books.
 • Smartphone
  U kunt ook e-books lezen op een smartphone. Veel mensen vinden het scherm van een smartphone erg klein om een heel boek op te lezen. Verder heeft een smartphone dezelfde voor- en nadelen als een tablet. Ook kunt u op een iPhone, alleen e-books lezen van Apple Books.

Apps voor e-books

Als u e-books op uw smartphone of tablet wilt lezen, heeft u een speciale app nodig.
Aldiko is een gratis e-book app voor Android. U kunt er bijna alle soorten e-books mee lezen. De app heeft ook een nachtmodus, waarmee u wit op zwart leest. Dit is minder vermoeiend voor de ogen.
iBooks is de gratis e-book app voor Apple apparaten. Er is ook een winkel aan gekoppeld, waar u een uitgebreid aanbod e-books kunt kopen.

Waar koopt u e-books?

E-books zijn onder andere te koop bij Nederlandse webwinkels, zoals ebook.nl en bol.com. Heeft u een Amazon Kindle, dan kunt u terecht bij de webwinkel van Amazon. Kiest u voor lezen op een iPhone of iPad, dan koopt u uw e-books bij Apple Books, via een app op uw apparaat. Als u een e-book koopt, wordt het uw eigendom. U kunt ook een abonnement nemen op een dienst voor onbeperkt lezen, zoals Kobo Plus. De boeken worden dan niet uw eigendom. Met dit abonnement kunt u een beperkt aantal e-books tegelijkertijd op uw apparaat hebben. Kobo Plus kost 9 tot 13 euro per maand. E-books kunt u ook lenen bij uw bibliotheek. Daarvoor moet u lid zijn van de Bibliotheek. Bent u al lid, dan kunt u met uw gewone abonnement e-books lenen. Wilt u alleen lid worden van de online Bibliotheek, dan betaalt u 42 euro per jaar. 

Wat voor e-books zijn er?

Van thrillers tot romans en van kookboeken tot studieboeken, overal zijn e-books van. Bijna alle nieuwe boeken die worden uitgegeven zijn ook als e-book beschikbaar. Oudere boeken hebben nog niet altijd een digitale versie. Nederlandse e-books zijn vaak een stuk goedkoper dan de papieren versies.