Leuk en gezond: nieuwe sporten voor ouderen

Blijven sporten is gezond. Maar als u ouder wordt, is het verstandig het tempo en de belasting van spieren en gewrichten aan te passen. Gelukkig komen er steeds meer sporten die geschikt zijn voor jong en oud. Wat dacht u van wandelend teamsporten?

Onder de naam OldStars lanceerde het Nationaal Ouderenfonds in 2013 walking voetbal. Deze wandelende vorm van voetballen is inmiddels zo succesvol onder 60-plussers dat zo’n 250 voetbalverenigingen het nu aanbieden. Inmiddels bestaat er ook walking hockey en binnenkort komen walking handbal en basketbal erbij. In maart 2019 is de ouderenvariant van tafeltennis van start gegaan.

Clubgevoel

Het succes van deze sporten zit niet alleen in het actief bewegen en fit blijven. Het is een goede manier om (nieuwe) mensen te ontmoeten. Sporten in teamverband geeft een gevoel van verbondenheid, omdat u samen bezig bent voor hetzelfde doel.

Bij wandelende sporten mogen de spelers niet rennen. Dit helpt om blessures te voorkomen. Per sport gelden er nog andere regels.

Wandelvoetbal speelt u op een kwart voetbalveld. De bal mag niet boven heuphoogte komen. Rennen is verboden.

Bij walking hockey is de bal zachter, het speelveld kleiner en er is geen keeper. Spelers mogen de bal alleen pushen. Dat is een techniek waarbij de bal zo lang mogelijk in contact blijft met de hockeystick.

Bij wandelend handbal en basketbal mogen de spelers niet springen en zijn de teams kleiner.

Tafeltennis

Tweevoudig Europees kampioen tafeltennis Bettine Vriesekoop stond aan de wieg van het OldStars tafeltennis, een van de meest geschikte sporten voor ouderen. ‘Op een laagdrempelige manier train je je fijne motoriek, je balans en aanpassingsvermogen,’ licht Vriesekoop toe. ‘In China spelen ouderen massaal tafeltennis in de parken om gezond te blijven en de zorgkosten laag te houden.’ De Ouderenbond wil dat zo’n dertig tafeltennisverenigingen OldStars tafeltennis gaan aanbieden.

Ook meedoen?

OldStars sporten kan nog niet overal, maar als het aan Ouderenfonds ligt, duurt dat niet lang meer. Gemeenten en sportverenigingen kunnen daarbij hulp krijgen. Sportverenigingen die nu a OldStars sporten aanbieden zijn te vinden via de website van Oldstars.