Leuk om te doen met (digitale) foto’s

Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om iets leuks met uw foto’s te doen. Foto’s zijn vaak leuke herinneringen voor uzelf maar ook voor anderen. Fotocadeautjes zijn leuk om te geven. En foto’s helpen mensen met dementie de wereld beter te begrijpen. In dit artikel vindt u leuke tips. 

Fotoschilderij op canvas

Heeft u een foto die veel voor u betekent? Laat deze foto of een collage van foto’s afdrukken op canvas en u heeft een persoonlijk schilderij voor aan de muur. Canvas kunt u in verschillende vormen en maten bestellen. Ook kunt u kiezen voor kleur of zwart-wit. U kunt er ook een eigen schilderen-op-nummer-schilderij van laten maken. Leuk om zelf te schilderen.

Met een mooi fotolijstje

Misschien heeft u al lang dezelfde foto’s in uw huis. Soms is het fijn om eens wat anders te zien. Varieer met foto’s en uw kamer ziet er meteen weer anders uit. Een speciale foto valt op als u die in een bijzonder fotolijstje doet. Zet het fotolijstje neer op een plek waar u hem kunt zien vanuit de stoel waar u vaak zit.

Digitaal fotolijstje

Een digitaal fotolijstje speelt uw favoriete foto’s achter elkaar af. Sommige digitale fotolijstjes kunnen ook video en geluid afspelen. Er zijn zelfs digitale fotolijstjes te koop die op afstand bediend kunnen worden door uw (klein)kinderen. Zo kunt u steeds opnieuw verrast worden door nieuwe plaatjes.

Fotocadeautjes

U kunt tegenwoordig allerlei spullen persoonlijk maken door er een foto op te laten afdrukken. Denk aan een mok, koektrommel of sleutelhanger. Het is een leuk idee om iemand uw mooiste moment samen cadeau te doen. Of geef iemand een geheugenspel met foto’s, dat is tegelijkertijd een geheugentrainer.  

Unieke puzzel

U kunt ook een legpuzzel laten maken van een foto die u dierbaar is. De moeilijkheid van de fotopuzzel bepaalt u zelf door de keuze van het aantal stukjes en de foto.

Oude fotoboeken digitaliseren

Heeft u fotoboeken die uit elkaar vallen? Dan is het handig om de foto’s in een nieuw boek te plakken. U kunt de foto’s ook scannen en er een nieuw album van maken. Foto’s scannen kan gewoon met uw smartphone, bijvoorbeeld met de app Fotoscan van Google Foto’s. Met de gescande foto’s kunt u online een nieuw boek samenstellen. U kunt dan meteen namen, plaatsen en jaartallen bij de foto’s zetten.

Foto’s en dementie

Voor mensen met dementie kunnen foto’s heel belangrijk zijn. Foto’s halen herinneringen naar boven en zeggen vaak meer dan woorden. Een mooi fotoboek geeft afleiding en kan helpen om een gesprek te beginnen. Omdat iemand met dementie minder goed prikkels kan verwerken, is het belangrijk duidelijke foto’s te kiezen met weinig details. Zorg ook voor niet te kleine foto’s in contrastrijke kleuren.

Placemat

Placemats met foto’s van de hele familie zijn niet alleen leuk maar ook heel praktisch. En als u ook de namen van de gezinsleden op de placemat zet, heeft u meteen een gezellig geheugensteuntje voor iemand met dementie.

Wenskaart

U kunt van een foto ook een wenskaart maken die u bij iemand laat bezorgen. Zo maakt u een heel persoonlijk kaartje voor als u iemand wilt verrassen.