Leuke en nuttige opfriscursussen

Vindt u het soms lastig om nieuwe ontwikkelingen bij te houden? Geen nood. U kunt voor bijna alles een opfriscursus volgen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld veiliger leren fietsen of meer te weten komen over wat u met uw telefoon kunt doen. Dat is niet alleen heel nuttig, het geeft u ook een zelfverzekerd gevoel.

Opfriscursus fietsen

Fietsen, dat kunnen we toch allemaal? Dat is misschien wel zo, maar het fietspad van nu is wel een stuk drukker dan vroeger. En met de vele e-bikes en racefietsers worden de verschillen in snelheid ook groter. Wilt u zich veilig blijven voelen op de fiets, dan is een opfriscursus fietsen misschien wel iets voor u. Tijdens de cursus deelt u uw ervaringen met andere deelnemers. Hoe gaat u met anderen op het fietspad om? Hoe zorgt u dat u in conditie blijft? Hoe houden we het samen veilig op het fietspad? Dat zijn allemaal onderwerpen die aan de orde komen in de opfriscursus Het Nieuwe Fietsen van Veilig Verkeer Nederland.

Kom in beweging

Wilt u meer gaan bewegen? Steeds meer sportverenigingen bieden speciale lessen aan voor ouderen. Daar kunt u in een aangepast tempo en soms met iets andere spelregels bewegen met leeftijdgenoten. Voor wie liever thuis in beweging komt, zijn er ook online lessen. U volgt de les dan op de laptop en u doet de oefeningen in uw eigen huis. De lessen zijn speciaal gericht op ouderen. Ook als uw conditie niet zo goed is of als u lichamelijke klachten heeft, kunt u meedoen.

Haal meer uit uw tablet, telefoon en computer

Op de website van SeniorWeb vindt u veel cursussen om meer uit uw tablet, telefoon en computer te halen. Een deel daarvan kunt u vanuit huis volgen. Zo is er een online cursus foto’s bewerken en beheren. Andere online cursussen zijn bijvoorbeeld veiligheid en onderhoud voor Windows 10 en online opslag en back-up. Om de cursussen te kunnen volgen moet u lid zijn van SeniorWeb. Het lidmaatschap kost 36 euro per jaar (2023). Meer informatie vindt u op www.seniorweb.nl.

Vallen voorkomen

Veel fysiotherapeuten organiseren cursussen die erop gericht zijn om vallen te voorkomen (valpreventie). Een val bij mensen ouder dan 65 jaar heeft vaak ernstige gevolgen. Het herstel duurt lang en mensen worden vaak bang om nog een keer te vallen. Die angst zorgt ervoor dat iemand steeds minder beweegt en soms zelfs niet meer naar buiten gaat. Een cursus valpreventie helpt dat voorkomen. Tijdens zo’n cursus gaat u aan de slag met uw evenwicht en leert u hoe u sterker op uw benen staat. Ook leert u hoe u een val in en rond uw huis kunt voorkomen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een cursus valpreventie vanuit de aanvullende verzekering.

EHBO

Weet u wat u moet doen als iemand niet goed wordt? Of als iemand valt en iets breekt? Het Rode Kruis heeft verschillende EHBO-cursussen en workshops, waarin u leert wat u dan moet doen. De meeste cursussen volgt u in een leslokaal, maar een combinatie met online lessen kan ook. Een klein aantal cursussen kunt u helemaal online volgen. Het Rode Kruis geeft de cursussen door het hele land.

Opfriscursus autorijden

Wilt u uw kennis van de verkeersregels verbeteren? Of kunt u wel wat tips gebruiken om uw zelfverzekerder achter het stuur te zitten? Verschillende organisaties bieden opfriscursussen autorijden aan. U kunt theorielessen volgen, die belangrijke nieuwe verkeersregels behandelen. U kunt deze lessen online of in een leslokaal volgen. Of u kunt kiezen voor rijtraining speciaal voor ervaren autorijders. Daarin krijgt u tips om veilig te rijden in situaties die u moeilijk vindt. Kijk voor de cursussen op de website van Veilig Verkeer Nederland of de ANWB. Of vraag een autorijschool bij u in de buurt naar speciale lessen voor ouderen.