Leuke taalspelletjes om alleen of samen te spelen

Puzzelen en spelen met taal is goed voor het denkvermogen en nog leuk ook. U kunt taalspelletjes alleen of met anderen doen, op een speelbord aan tafel, online op de computer of via een app op de tablet of smartphone.

Spelen met spreekwoorden

Bent u geïnteresseerd in de betekenis en herkomst van spreekwoorden en uitdrukkingen? Met het Spreekwoordenkwartet leert u ze spelenderwijs. Het kwartetspel bestaat uit 80 spreekwoorden en uitdrukkingen in 20 groepen. Verzamel bijvoorbeeld alle vier de kaarten met uitdrukkingen over scheepvaart, landbouw of zeilen. Met het Spreekwoordenspel kunt u punten verdienen door te raden welke uitdrukking op een kaart wordt uitgebeeld. Op de achterkant staat meer uitleg over het spreekwoord, zodat u er ook nog wat van leert.

Woblet

Met de houten letterblokjes van Woblet kunt u veel verschillende spelletjes doen op alle niveaus. Zo is het leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. U kiest zelf hoe lang u wilt spelen, tien minuten of twee uur. Het gaat erom dat u woorden vormt. Op losse kaartjes in de doos staan de spelregels van verschillende spelvariaties. De spelletjes zijn geschikt voor twee tot zes spelers.

Pim Pam Pet

Pim Pam Pet is een klassieker en nog altijd te koop. Het is een vraag- en antwoordspel met tachtig kaarten. Je kunt het met z’n tweeën spelen, maar ook met z’n tienen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk een vraag te beantwoorden met een beginletter, die wordt bepaald door een draaischijf.

Galgje

Het enige wat u voor dit ouderwetse spel nodig heeft, is een vel papier, een potlood of pen en een tegenstander. Bedenk een woord langer dan zes letters. De ander moet de juiste letter en uiteindelijk het juiste woord raden. Bij ieder fout antwoord, tekent u op papier een deel van het poppetje (2 benen, 1 romp, 2 armen en 1 hoofd). Als het poppetje compleet is en het juiste woord niet geraden is, krijgt de persoon die het woord verzonnen heeft een punt. Er is ook een app van Galgje waarmee u het op uw Android-smartphone of iPhone kunt spelen.   

Woord Mix

Het spel Woord Mix bestaat uit een beker met dobbelstenen, waarop in plaats van cijfers de letters van het alfabet staan. De bedoeling is de dobbelstenen uit de beker te schudden en met de uitkomst woorden te vormen. Woord Mix lijkt erg op Boggle, maar bij dit spel liggen de letters vast in een bakje. U moet woorden maken met letters die elkaar raken. Boggle kunt u ook online spelen.

Scrabble

Scrabble is het populairste letterspel onder alle woordspelletjes en bestaat in 29 talen. U speelt het met twee tot vier spelers, die met een aantal willekeurige letters woorden moeten leggen op het speelbord. Scrabble op de computer spelen kan ook, alleen of met anderen. Ook bestaat er de digitale Scrabble-app Wordfeud voor op de tablet of smartphone. Het werkt net zoals het gewone Scrabble, maar dan op afstand. U speelt het met één of meer anderen die ook Wordfeud hebben geïnstalleerd. Wordfeud is er voor telefoons met Android en voor iPhones.

Boekjes en online

Boekjes kruiswoordpuzzels, woordzoekers, Zweedse raadsels, doorlopers en cryptogrammen kunt u overal kopen. Maar u kunt ze ook online op de computer oplossen en in een app op tablet en smartphone. Kijk op Denksport en op Puzzelcorner. U vindt er nog veel meer taal- en puzzelspellen.

Dictee

Vindt u het leuk om uw taalkennis te testen, ga dan eens naar Woordenboek.nl. Daar vindt u spelletjes die te maken hebben met spelling. Probeer bijvoorbeeld eens Hexagame, waarbij u woorden moet maken met 72 letters, die zijn gerangschikt als een honingraat. Bij het spel Woordmaker moet u met negen letters binnen drie minuten zoveel mogelijk woorden maken. Bij WoordZapper moet u fout gespelde woorden ‘wegzappen’. Ook Genootschap OnzeTaal heeft een spellingsspel op de site staan.