Leuke uitjes voor mensen met dementie

Als het lekker weer is, vindt iedereen het heerlijk om naar buiten te gaan. Bovendien is buitenlucht gezond. Maar welke buitenactiviteiten zijn geschikt voor mensen met dementie?

Het belangrijkste is dat iemand plezier beleeft aan de activiteiten buiten. Welke activiteit u kiest, hangt dus af van de persoon. Zorg ervoor dat de activiteiten niet te zwaar, te moeilijk of juist te licht of te makkelijk zijn.

Uitjes dichtbij huis

Dichtbij huis kunt u denken aan werken in de tuin, bijvoorbeeld bladeren harken of onkruid wieden. Maar ook samen de hond uitlaten of eenvoudige klusjes doen, zoals de stoep vegen of de tuinmeubels schoonmaken, kan leuk zijn. Zelfs boodschappen doen kan een leuke en nuttige bezigheid zijn.

Verder van huis

Kunt u makkelijk iets verder van huis, dan kunt u bijvoorbeeld een vijver opzoeken om de eendjes te voeren of naar een hertenkamp of een kinderboerderij gaan. Misschien is er een boer in de buurt waar u langs mag komen om lammetjes en kalfjes te zien. U kunt ook een ritje met de auto of de bus maken door een mooi natuurgebied. Onderweg ergens uitstappen voor een kop koffie met wat lekkers maakt een zonnige dag nog leuker.

Bewegen

Bewegen kan het dementieproces vertragen. Daarom is het een goed idee om te kiezen voor een activiteit die mensen in beweging brengt. Ook hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.
 
 • Beweegtuin
  Beweegtuinen zijn speciaal ingericht voor mensen met dementie. Daarin staan beweegtoestellen waarop ouderen onder begeleiding van een fysiotherapeut of activiteitenbegeleider actief kunnen zijn. Beweegtuinen zijn bijvoorbeeld te vinden bij woonzorginstellingen, verpleeghuizen of buurthuizen in de wijk. Meer weten? Kijk op de website Alles over sport voor acht goede voorbeelden.
 • Fietsen
  Met een beetje hulp kunnen mensen met dementie vaak nog fietsen. Dat kan bijvoorbeeld met de duofiets. Een persoon zit aan het stuur, de ander kan zich concentreren op het trappen zelf. Er zijn veel soorten duofietsen, de plaatselijke fietswinkel adviseert graag. Soms betaalt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) mee.
 • Zwemmen
  Ook zwemmen onder begeleiding is een goede mogelijkheid. Zwemmen voor mensen met dementie heeft een positieve uitwerking op de gezondheid, is leuk en ontspannend. Als mantelzorger kunt u andere mantelzorgers leren kennen en ervaringen delen. De zweminstructeur zorgt voor oefeningen en er zijn vrijwilligers aanwezig voor extra ondersteuning. U kunt dit bijvoorbeeld doen in zwembad de Hoorn in Alphen aan de Rijn. Informeer naar de mogelijkheden bij het zwembad in uw buurt.
 • Rollatorloop
  Het kan allemaal ook simpeler: ballonnen gooien en vangen of gewoon een stukje wandelen, eventueel achter de rollator. Wist u dat er jaarlijks een landelijke rollatorloop wordt georganiseerd?
Alzheimer Nederland heeft nog veel meer goede tips voor buitenactiviteiten geschikt zijn voor mensen met dementie.