Leuke uitstapjes voor iedereen

Gaat u graag op stap, maar ziet u op tegen het gedoe?  Er zijn allerlei organisaties die uitjes en zelfs hele vakanties voor u regelen. Zo kunt u zorgeloos genieten.

Of u een kunstliefhebber bent, een natuurmens of een voetbalfan, u wilt graag zo lang mogelijk genieten van de dingen die uw leven kleur geven. Gelukkig kan dat, ook als u soms wat hulp nodig heeft. Misschien heeft u vervoer nodig, of iemand die een helpende hand kan bieden omdat u bijvoorbeeld minder goed ter been bent. Maar voor verreweg de meeste mensen geldt dat ze vooral het gezelschap waarderen.

Naar de film

Pathé heeft in verschillende bioscopen speciale voorstellingen voor 50-plussers, meestal vroeg in de middag, soms vroeg op de avond. U kunt met korting naar de film en krijgt ook nog gratis koffie, thee en wat lekkers. Het aanbod bestaat uit actuele films in alle genres. 

Theater en concert

U bezoekt graag een theater of concert, maar kunt of wilt niet alleen gaan. Misschien is Vier het Leven iets voor u. Een vrijwilliger van deze stichting haalt u en hooguit twee anderen thuis op, begeleidt u tijdens de voorstelling en brengt u na afloop weer thuis. Rollator of rolstoel kunnen mee. Voor een bedrag van 25 tot 50 euro krijgt u vervoer, entreekaartjes en drankjes. Het aanbod is zeer gevarieerd: toneel, cabaret, musicals, klassieke muziek en films.

Winkelen

Vaak zit het geluk in de kleine dingen: even naar de markt of naar een tuincentrum. In ruim 80 plaatsen in Nederland heeft het Ouderenfonds een BoodschappenPlusBus rijden. Die brengt u overigens niet alleen naar winkels, maar soms ook naar een museum of natuurgebied. Op de bus rijden vrijwilligers die u gezelschap houden en die een handje kunnen helpen als het nodig is. Op de website van het Ouderenfonds vindt u de gegevens van de BoodschappenPlusBus bij u in de buurt.

Daarnaast zijn er vrijwilligers die graag met u meegaan als u wilt winkelen of een boodschap wilt doen. Bijvoorbeeld de mensen van Fleur de Dag, of van een vrijwilligerscentrale of ouderenorganisatie bij u in de buurt.

Riviercruises

Wie kent niet de Zonnebloemboot? Dankzij dit hotelschip dat al ruim dertig jaar vaart, kunnen elk jaar duizenden mensen er voor een paar dagen tussenuit. Op het schip zijn allerlei medische voorzieningen aanwezig en gediplomeerde vrijwilligers uit de zorg. 

Via het Rode Kruis kunt u meerdaagse riviercruises boeken. U vaart dan met de J. Henry Dunant, een schip dat alle voorzieningen aan boord heeft voor zieken, gehandicapten en ouderen die minder mobiel zijn. U kunt via de website van het Rode Kruis de brochure downloaden. Alzheimerpatiënten kunnen niet met de Zonnebloemboot mee, wel met de Henry Dunant.

Gaat het om een dagtocht, dan kunt u ook zelf iets boeken bij een van de vele rederijen in Nederland. Varen is hoe dan ook een prettige manier om erop uit te gaan voor mensen die minder mobiel zijn. In veel gevallen is er iets te regelen voor rolstoel of rollator.

Nachtje in een hotel

Er zijn in Nederland verschillende hotels waar u zorg kunt krijgen. Een voorbeeld is de Imminkhoeve, een landhuis in het Overijsselse Lemele met aangepaste kamers en op aanvraag professionele verzorging of verpleging. U vindt dit soort accomodaties via websites als www.buitengewoonreizen.nl of www.zorghotels.eu.

De Zonnebloem organiseert korte hotelvakanties in Nederland, België, Duitsland, Italië en Griekenland.

Rolstoelauto huren

De Zonnebloem heeft door het hele land speciale auto’s die u kunt huren voor een dagje weg. Er zijn ook autobedrijven die aangepaste voertuigen verhuren. Het bedrijf Bierman bijvoorbeeld heeft een grote keuze uit rolstoelauto’s, busjes, scootmobielauto’s, auto’s met draaistoel en bussen voor groepsvervoer. Huren kan ook bij onder andere Freedom Auto Aanpassingen of B&S.

De natuur in

Voor een strandwandeling zijn er speciale strandrolstoelen. Veel kustplaatsen stellen ze gratis beschikbaar.

Als zelf fietsen niet meer lukt, zijn er duofietsen of rolstoelfietsen te huur. In de duofiets zit u naast elkaar en kan de één trappen terwijl de ander rust. De rolstoelfiets is een soort bakfiets, met een laag plateau waar een rolstoel op kan staan. 

Verschillende lokale ouderenorganisaties organiseren wandelingen door het groen.

Museum

museum, groningen, groninger museum

In Nederland rijden twee Museum Plus Bussen. Ze brengen ouderen uit het hele land naar bijvoorbeeld het Mauritshuis, het Rijksmuseum of het Kröller-Müller Museum. U kunt zich niet individueel inschrijven, alleen via een ouderenorganisatie. 

Verschillende musea verzorgen speciale rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tijdens die rondleidingen zijn er geen andere bezoekers. Musea met speciale Alzheimer-programma’s zijn het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbe Museum in Eindhoven en het Centraal Museum in Utrecht.

Voetballen

U houdt van voetballen, maar mist de souplesse van Arjen Robben? Via OldStars, een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, kunt u ‘wandelend’ voetballen in een seniorenploeg van uw favoriete voetbalclub.

En nog veel meer

Door heel Nederland zijn duizenden vrijwilligers actief die uitstapjes organiseren voor ouderen. Ze doen dat via lokale ouderenorganisaties of -clubs als het Nationaal Ouderenfonds, de Zonnebloem en Humanitas. Er is teveel om op te noemen: van huifkartochten, rondvaarten en bingomiddagen tot aan dierentuinbezoek en midgetgolf.

Wilt u helemaal zelf uw plan trekken, maar lukt dat niet meer zelfstandig? Dan kunt u bijvoorbeeld bij UWAssistent iemand inhuren die u begeleidt tijdens een dagje of avondje uit.