Lezen, ook als uw ogen minder worden

Een goed boek, een ontspannend tijdschrift of gewoon de krant lezen kan veel plezier geven. Wordt dat steeds lastiger, ook met een leesbril? Probeer dan eens een ander hulpmiddel, zodat u toch kunt blijven genieten van boeken en bladen.

Teksten met grotere letters

Misschien lukt het met grotere letters nog wel om zelf te lezen. De bibliotheekdienst Passend Lezen heeft de meeste regionale en landelijke dagbladen ook in grote letters. U kunt ze vanaf een beeldscherm lezen met behulp van een speciaal programma. Daarmee kunt u de letters vergroten en ook de tekst laten voorlezen. De digitale groteletteruitgaven zijn te vinden in het Elektronische Kranten en Tijdschriftenpakket van Passend Lezen. Hierin vindt u ook een aantal tijdschriften in grote letters. Meestal verschijnen deze titels tegelijkertijd met de uitgave die in de winkel ligt. Zo kunt u bijvoorbeeld de Libelle, Plus Magazine en HP/De Tijd lezen. Of het tijdschrift Luister, over klassieke muziek. Soms is er een selectie gemaakt uit de artikelen uit verschillende bladen. Mensen-leven bijvoorbeeld is een tijdschrift over mensen en relaties met artikelen uit verschillende bladen. Voor een Lidmaatschap van Passend Lezen betaalt u 30 euro per jaar. Bent u al lid van de Openbare Bibliotheek, dan kunt u ook gratis lid worden van Passend Lezen via de bibliotheek.

E-reader of tablet

Voor sommige mensen is een e-reader een goede oplossing, bijvoorbeeld voor matig slechtzienden of mensen met een beperkt gezichtsveld (kokervisus). Een e-reader is een apparaat in de vorm van een tablet dat speciaal bedoeld is om op te lezen. Met de meeste e-readers kunt u de letters vergroten. U kunt ook uw tablet gebruiken als e-reader. Een iPad heeft hiervoor Apple Books. In deze app kunt u boeken lezen die u koopt in de Book Store van Apple of in een andere boekwinkel. Op de iPad kunt u de letters zelf vergroten. Ook kunt u zich laten voorlezen. Heeft u een tablet met Android, dan kunt u veel plezier hebben van de app Adobe Digital Editions (ADE). Daarmee kunt u digitale boeken lezen per teken, woord en zin. Ook kunt u tekst zoeken en de pagina openen waar u gebleven bent. Hoe dat werkt kunt u lezen in een artikel van de Oogvereniging. De boeken die u wilt lezen met een e-reader of tablet kunt u aanschaffen in boekwinkels op internet. U kunt ook boeken lenen in de Bibliotheek online.

Beeldschermloep

Een beeldschermloep laat de tekst die u voor u heeft op papier vergroot zien op een beeldscherm. Zo kunt u met een beeldschermloep de krant lezen, een brief schrijven of een hobby beoefenen. Een beeldschermloep voor thuis bestaat uit een beeldscherm en een camera die op een werkblad is gericht. Op dit werkblad kunt u het boek of de krant leggen. Er zijn ook mobiele beeldschermloepen, die handig zijn voor bijvoorbeeld het menu in een restaurant. Soms vergoedt de zorgverzekeraar dit hulpmiddel.

Luisteren in plaats van lezen

Lukt zelf lezen echt niet meer of kost het u teveel moeite? Dan kunt u ook luisteren naar uw favoriete boeken en bladen. Openbare bibliotheken hebben gesproken boeken, landelijke en regionale dagbladen en tijdschriften. U kunt ze beluisteren via de website of via een app, die u op een tablet of smartphone kunt installeren. Wilt u nog meer luisteren in plaats van lezen? Probeer dan eens een hoorspel, hoorcollege of podcast, een soort radioprogramma dat u op uw eigen smartphone of tablet kunt downloaden en beluisteren. De Webbox is een speciaal hulpmiddel waarmee slechtzienden kunnen luisteren naar het laatste nieuws en voorgelezen kranten, tijdschriften en boeken. Het apparaat kan ook tv-ondertitels weergeven. U heeft voor dit apparaat geen computervaardigheden nodig. Het is makkelijk te bedienen met voelbare knoppen en gesproken instructies. In sommige situaties kunt u een vergoeding krijgen van uw zorgverzekeraar.