Makkelijk bewegen in een beweegtuin

Een beweegtuin is een plek in de open lucht, met toestellen waarmee u oefeningen kunt doen. Beweegtuinen vindt u overal in Nederland. Soms bij een verpleeghuis of woonzorginstelling, soms in een woonwijk. Ze zijn speciaal ontworpen voor ouderen, om fit en lenig te blijven. Het leuke is dat u in een beweegtuin lekker in de buitenlucht kunt bewegen en ook anderen kunt ontmoeten.

Misschien kent u de trimbaan, een parcours door een bos of park met allerlei toestellen om oefeningen te doen. Het leuke van een trimbaan is dat u uitgedaagd wordt om op een andere manier te bewegen dan thuis. Bijvoorbeeld springen van steen naar steen of balanceren op een balk. Een beweegtuin is net zoiets. Er staan toestellen die op een speelse manier allerlei spieren maar ook de hersenen aan het werk zetten. En intussen kunt u genieten van het buiten zijn.

Bewegen is gezond

We weten allemaal dat bewegen gezond is. Ook als u ouder wordt, is het belangrijk om in beweging te blijven.  Bewegen geeft energie en kan ziektes en ongelukken voorkomen. Het advies is om tweeënhalf uur per week matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld door regelmatig een stukje te lopen of te fietsen. Dat is om de conditie op peil te houden. Daarnaast is het belangrijk om oefeningen te doen als u ouder wordt, bijvoorbeeld voor sterke spieren en voor uw balans. Dat verkleint de kans op vallen en botbreuken. Lichamelijke inspanning is ook goed voor de hersenen. Als u voldoende beweegt, loopt u minder risico op geestelijke achteruitgang, dementie en Alzheimer.

Veilig en rustig bewegen

De beweegtuin is ontworpen voor ouderen. De toestellen zijn veilig en de oefeningen kunnen heel rustig worden uitgevoerd. Ook voor mensen die een rolstoel of rollator gebruiken, zijn er oefeningen beschikbaar. Er zijn toestellen om verschillende spiergroepen en vaardigheden te trainen, zoals de armspieren, de beenspieren, de coördinatie en de balans. In veel beweegtuinen vindt u bijvoorbeeld een stoelfiets, een apparaat waarmee u fietsbewegingen maakt terwijl u in een stoel zit. Zo’n fiets is goed om conditie op te bouwen, om de bloedsomloop in uw benen te stimuleren of om te revalideren na een knie- of heupoperatie. U kunt zelf een beweegtuin opzoeken, maar u kunt er ook oefeningen doen onder begeleiding van een fysiotherapeut, ergotherapeut of activiteitenbegeleider.

Voor mensen met dementie

Sommige beweegtuinen liggen bij woonvormen voor mensen met dementie. Bewegen, en vooral bewegen in de buitenlucht, stimuleert de hersenen. Het kan dementie niet stoppen, maar wel de achteruitgang vertragen. Bewegen helpt mensen met dementie ook om de dingen die ze iedere dag moeten doen langer zelf te kunnen uitvoeren, zoals aankleden of koffiezetten.

Ontmoetingsplek

Beweegtuinen zijn meestal voor iedereen toegankelijk, ook als ze bij een zorginstelling horen. Daardoor zijn het ontmoetingsplekken voor jong en oud. Kleinkinderen kunnen er spelen, samen met opa of oma. Ook buurtbewoners kunnen gebruik maken van apparaten waarvoor ze anders naar een sportschool moeten, zoals een crosstrainer.

Beweegtuin vinden

Beweegtuinen zijn op allerlei plekken te vinden en elke beweegtuin is anders. De ene beweegtuin lijkt op een fitnesszaaltje in de buitenlucht, de andere is een parkje met wat toestellen erin. Soms ligt de beweegtuin bij een zorginstelling, soms in een woonwijk. Dit zijn een paar voorbeelden.

  • Zorggroep De Noorderboog heeft beweegtuinen bij verpleeghuizen en woonzorgcentra in Steenwijk, Meppel en Diever.
  • In Vught is een beweegtuin speciaal voor slechtziende en blinde ouderen. Er zijn touwen die u de weg wijzen en bij elk toestel staat een paal met een gesproken instructie.
  • In Hornerheide is bij groepswoningen voor mensen met dementie een beweegtuin gecombineerd met een belevingstuin. Er is veel groen en er zijn dieren. Er is een muziek- en beweegpad en een vlinderhoek.
  • In Helvoirt is een beweegroute, een route van anderhalve kilometer met 35 beweegoefeningen. Deze beweegroute is voor alle leeftijden.

Zoekt u een beweegtuin in uw eigen omgeving? Vraag dan eens na bij de gemeente of bij een zorginstelling bij u in de buurt of er een beweegtuin is. Of tik op Google uw woonplaats in samen met de woorden ‘beweegtuin’ of ‘beleeftuin’.