Makkelijk reizen met een rolstoel in Duitsland

Een tip voor mensen met een rolstoel of een andere beperking die op vakantie willen, in Duitsland is het goed geregeld. Waar kunt u in Duitsland op rekenen en waar vindt u het aanbod?

Reizigers met een beperking hebben het in Duitsland een stuk makkelijker. Dit land loopt voorop als het gaat om toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel of die minder goed of niet kunnen zien of horen. Al 2500 hotels, restaurants, musea, attractieparken en andere toeristische plekken zijn officieel toegankelijk verklaard voor iedereen. Zij hebben het keurmerk Reisen für Alle gekregen. Controleurs bezoeken al deze plekken om te beoordelen of aan alle voorwaarden is voldaan. Het aantal toegankelijke locaties en activiteiten blijft groeien.

Voorbeelden

Er is van alles mogelijk. Steden organiseren stadsrondleidingen in gebarentaal of hebben speciale routes voor rolstoelgebruikers. Musea hebben geluidsapparatuur voor slechthorenden en video’s met gebarentaal. In natuurgebieden zijn uitkijkplatformen aangelegd die u zonder traptreden kunt bereiken. Of hangbruggen tussen de toppen van bomen die geschikt zijn voor rolstoelen. En wandelroutes die u de weg wijzen met behulp van een voelbaar pad, bijvoorbeeld met geribbelde tegels. Er is ook veel keuze in toegankelijke en allergievriendelijke hotels.

Hindernisvrij openbaar vervoer

Een groot deel van het Duitse openbaar vervoer is toegankelijk voor mensen met een beperking. Niet alleen de stations en luchthavens zijn hierop aangepast. Ook een reis boeken en een kaartje kopen is voor iedereen mogelijk. Lufthansa bijvoorbeeld helpt passagiers die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten bij het voorbereiden van hun vlucht. Zij krijgen begeleiding naar het vliegtuig toe, bij het overstappen en op de bestemming.

Sommige autoverhuurbedrijven hebben ook auto's met handbesturing of een rolstoellift.  

Treinen en bussen

Treinmaatschappij Deutsche Bahn helpt zo nodig bij het reserveren van een zitplaats, bij het in- en uitstappen, bij het kiezen van geschikte reisbestemmingen en nog veel meer. Veertig stations hebben reiscentra met in hoogte verstelbare loketten en ringleidingen. Speciale tegels met noppen of ribbels wijzen de weg.

Regionale bussen en treinen zijn meestal geschikt om een rolstoel mee te nemen. Gewoonlijk zijn er vlakbij de ingang zitplaatsen gereserveerd voor passagiers die moeilijk kunnen staan of lopen. Veel steden hebben verlaagde stoepranden en stoplichten met geluidssignalen.

Reisbestemmingen

Wilt u inspiratie op doen of zoekt u een reisbestemming, kijk dan op de website Germany.travel onder Travel Barrier Free (reizen zonder hindernissen). U vindt er een lijst van reisbestemmingen van A tot Z en ingedeeld op thema: van actie tot cultuur, van steden tot natuur.

Of kijk op de website  Barrier-free-germany. Deze organisatie werkt aan de bevordering van toegankelijk toerisme in Duitsland. U vindt er informatie over reizen zonder hindernissen in verschillende Duitse regio’s.