Mantelzorger: online afspraken bijhouden

Mantelzorgen houdt in dat er veel geregeld en besproken moet worden. Er zijn online hulpmiddelen om u daarbij te helpen.

Het is fijn als u als mantelzorger uw moeder, man of buurvrouw kunt bijstaan. Maar er komt ook veel bij kijken. Om de taken te verdelen met andere familieleden, moet u goede afspraken maken. Daar zijn handige apps voor. Dat maakt het samen zorgen in ieder geval een stuk eenvoudiger.

Fello

Deze app is een soort WhatsApp voor mantelzorgers. Iedereen die uitmaakt van het mantelzorgnetwerk wordt aan Fello toegevoegd. Dat maakt praten met elkaar makkelijk. Zet in de groep wanneer u tijd heeft om bij vader te gaan stofzuigen, of maak met z’n allen een afspraak om bij moeder in het zorgtehuis langs te gaan. Fello heeft namelijk ook een familieagenda. Als er een afspraak staat gepland, dan krijgen deelnemers van de groep een seintje. U kunt  Fello installeren op uw smartphone, tablet of laptop. De Fello app is gratis.

Miessagenda

Miess staat voor ‘Met iemand Samen’. Want samen met iemand kunt u de zorg veel beter aan. Iedereen met wie u de mantelzorgtaken deelt, kunt u toevoegen aan de besloten agenda. Familie, buren, vrijwilligers en vader of moeder om wie het draait. Alle deelnemers in de groep kunnen afspraken in de agenda zetten en mensen uit het groepje hiervoor uitnodigen. Afspraken die in uw eigen agenda passen, accepteert u, de rest blijft open staan voor anderen binnen de groep. Zo kunt u taken eerlijk verdelen. Wat ook handig is, is dat u per dag kunt invullen wat er is gebeurd, als een soort logboek. De Miessagenda app is gratis.

Beter Leven

kalender, tablet, agenda, online afspraak

Deze app is er voor de zorgvrager, maar maakt het leven van de mantelzorger ook makkelijker. Dankzij de app Beter Leven kunt u beeldbellen, de agenda bijhouden maar ook eenvoudig zelf metingen verrichten zoals uw bloeddruk meten, uw bloedglucose meten en uzelf wegen. U kunt zo zelf verschillende gezondheidscontroles uitvoeren. Deze kunt u bijhouden en zelfs delen met uw contactpersonen zoals een verpleegkundige. De app Beter Leven is alleen geschikt voor Androidtoestellen, (nog) niet voor de iPhone.

WeHelpen

Ouderen blijven langer thuis wonen en de belasting op informele hulp neemt toe. De vraag naar mantelzorg wordt steeds groter. Via wehelpen.nl kun je makkelijk samen hulp organiseren. Via een eigen profiel maak je een besloten hulpnetwerk aan, waar familie, vrienden en kennissen de hulp en informatie met elkaar afstemmen. Je beschikt over een agenda, een logboek waar je de status in kunt vermelden, een notitiepagina voor belangrijke telefoonnummers en een opslagmogelijkheid voor documenten en recepten. Daarnaast kun je op de website ook zoeken naar vrijwilligers voor andere klusjes. Of het nu om een boodschap gaat of vervoer naar het ziekenhuis.