Mantelzorger: online afspraken bijhouden

Mantelzorgen houdt in dat er veel geregeld en besproken moet worden. Er zijn online hulpmiddelen om u daarbij te helpen.

Het is fijn als u als mantelzorger uw moeder, man of buurvrouw kunt bijstaan. Maar er komt ook veel bij kijken. Om de taken te verdelen met andere familieleden, moet u goede afspraken maken. Daar zijn handige apps voor. Dat maakt het samen zorgen in ieder geval een stuk eenvoudiger.

Miessagenda

Miess staat voor ‘Met iemand Samen’. Want samen met iemand kunt u de zorg veel beter aan. Iedereen met wie u de mantelzorgtaken deelt, kunt u toevoegen aan de besloten agenda. Familie, buren, vrijwilligers en vader of moeder om wie het draait. Alle deelnemers in de groep kunnen afspraken in de agenda zetten en mensen uit het groepje hiervoor uitnodigen. Afspraken die in uw eigen agenda passen, accepteert u, de rest blijft open staan voor anderen binnen de groep. Zo kunt u taken eerlijk verdelen. Wat ook handig is, is dat u per dag kunt invullen wat er is gebeurd, als een soort logboek. De Miessagenda app is gratis.

Hello 24/7

Met de Hello 24/7 app op de mobiele telefoon maakt u eenvoudig een groep aan met vrienden, familie, kennissen en buren. Daardoor kunt u gemakkelijk samen de zorg regelen en afspraken maken. In de app vindt u een gedeelde agenda en een takenlijst. Daarnaast is er een familieprikbord en kunt u videobellen. De Hello 24/7 app is ook een platform voor een aantal betaalde diensten. Zoals dagverse maaltijden via Hello Uitgekookt, particuliere huishoudelijke hulp, particuliere klushulp en tuinhulp en personenalarmering.  

Huppla

Als u hulp nodig heeft, kent u het waarschijnlijk wel. ‘Als ik iets voor je kan doen, moet je het laten weten, hè?’ Heel goed bedoeld, maar veel te vaag en vrijblijvend. De website Huppla doet daar wat aan. In uw eigen Huppla-omgeving geven uw vrienden, kennissen en familieleden concreet aan waarmee zij kunnen helpen. Zoals lampen vervangen, kleding repareren, spullen sjouwen, een fietsband plakken, stofzuigen. Zij weten niet van elkaar wie wat aanbiedt. Alleen u als beheerder van het Huppla-netwerk ziet dat. Als het gras gemaaid moet worden, kunt u precies zien wie u daarvoor kunt vragen.

Kom op bezoek

Bij ziekte of ziekenhuisopname willen vrienden en familieleden graag langskomen. Maar dat moet wel georganiseerd worden, anders komt iedereen tegelijk. Met Komopbezoek kunt u gratis, snel en eenvoudig een bezoekkalender aanmaken waarmee familie en vrienden hun visite kunnen plannen. Degene die langs wil komen ziet in één oogopslag op welke dagen er nog ruimte is voor een bezoekje.

Myinlife

De website en app Myinlife maken het makkelijker om samen met familie, vrienden en kennissen de zorg voor een naaste met dementie te organiseren. U vormt samen een steunkring rond degene met dementie. Via de website of de app deelt u afspraken, taken en gebeurtenissen, nieuwtjes of activiteiten. U geeft als mantelzorger aan waarbij u hulp nodig heeft. Via de persoonlijke berichten kunt u snel één of meerdere mensen bereiken. En als een vriend of familielid de zorg tijdelijk overneemt, is er een zorgboek met alle nodige informatie, bijvoorbeeld over de medicijnen. Myinlife is ontwikkeld door Alzheimer Nederland.

De mantelzorg-app

In de mantelzorg-app kunt u snel met elkaar berichten uitwisselen. Er is een centrale agenda waarin alle afspraken staan met de vermelding wie daarbij aanwezig is. Daarnaast heeft ieder groepslid een eigen agenda met afspraken. In het logboek is een overzicht van dag tot dag te vinden. U kunt zo bijvoorbeeld zien welke medicijnen zijn ingenomen.