Met deze gratis lezingen, houdt u uw hersenen fit

Nieuwe kennis opdoen is niet alleen leuk, het houdt ook uw hersenen fit. Als u een cursus of lezing volgt kan dat veel voldoening geven. Deze lezingen kosten niets en u kunt ze vanuit uw huis volgen.

1. Universiteit van Nederland

Bij de Universiteit van Nederland kunt u gratis college volgen bij Nederlandse en internationale (ondertiteld) wetenschappers die verbonden zijn aan Nederlandse universiteiten. Zo vertelt microbioloog Remco Kort hoe u uw darmen gezond houdt en legt professor Erik Scherder uit waarom thuiszitten stress veroorzaakt. Marianne Simons geeft antwoord op de vraag waarom het goed is als ouderen een smartphone, tablet of computer gebruiken. De colleges zijn te volgen via internet (video’s en podcasts) of radio en tv.

2. Universiteit voor Humanistiek

Ook de Universiteit voor Humanistiek biedt op haar website hoorcolleges aan, die u gratis kunt bekijken of beluisteren. De colleges gaan allemaal over zingeving en humanisering. Lezingen gaan bijvoorbeeld over angst voor afhankelijkheid, het bestaan van de ziel en omgaan met kwetsbaarheid.

3. Studium Generale

Veel universiteiten bieden onder de naam Studium Generale, lezingen en cursussen aan die iedereen gratis kan volgen. Deze lezingen kunt u soms op locatie bezoeken, maar bijna altijd ook online bijwonen. Voorbeelden van universiteiten die dit aanbieden zijn de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht.

4. Universiteit van Vlaanderen

Ook Vlaamse wetenschappers geven soms gratis online college. Deze hoorcolleges gaan over allerlei verschillende onderwerpen, zoals de vraag of je twee liter water per dag moet drinken en of het wel slim is om cookies op internet te accepteren. De hoorcolleges zijn te vinden bij de Universiteit van Vlaanderen.

5. TED Talks

TED Talks zijn lezingen door deskundigen. De lezingen duren maximaal 20 minuten. De lezingen zijn erg populair, omdat ze leerzaam zijn en makkelijk te volgen. Een paar voorbeelden van TED Talks zijn ‘hoe al het sap uit je pensioen te persen’, ‘de opkomst en ondergang van het eerste rijk uit de geschiedenis’ en ‘hoe je reukvermogen je helpt om van smaak te genieten’. U kunt ze volgen via de website van TED Talks (instelbaar met Nederlandse ondertiteling) of via YouTube.

6. YouTube

Op video-aanbieder YouTube kunt u interessante lezingen vinden, bijvoorbeeld over de geschiedenis of de gezondheidszorg. Ook vindt u hier veel korte filmpjes waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd hoe u een muur kunt schilderen of een moestuin kunt aanleggen. Tik in de zoekbalk het onderwerp in waarover u meer wilt weten. U krijgt dan een lijst met resultaten te zien. Klik op het filmpje dat u het meest aanspreekt. Houd er rekening mee dat iedereen iets op YouTube kan plaatsen en vraag u af of de gegeven informatie betrouwbaar kan zijn.