Een dementerende vader die plotseling het woord neemt. Een zus die weer even meedoet in het normale leven. Een moeder die voor het eerst sinds lange tijd weer emoties laat zien. Onder de naam Onvergetelijk openen twaalf musea [zie de lijst deelnemende musea onderaan het artikel] maandelijks de deuren voor een speciale middag voor dementerenden en hun mantelzorgers. Dat levert mooie verhalen op.
Elk antwoord is goed
Kennis van kunst is voor zo’n gezellige museummiddag niet nodig. En ook voor kunsthistorische verhandelingen hoeft u niet bang te zijn: het gaat uitsluitend om het contact en de gezamenlijke ervaring. De rondleiders stellen dan ook veel vragen: wat ziet u in dit schilderij, wat doet het met u, waar doet u dit aan denken? Goede of foute antwoorden zijn er niet - elk antwoord is even waardevol. Die insteek werkt goed omdat het bijdraagt aan het zelfvertrouwen van iemand met dementie.
Sámen
De kunstobjecten roepen allerlei reacties en associaties op: jeugdherinneringen, emoties, grappige anekdotes - noem maar op. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat er tussen u en uw familielid of partner ineens een gesprek ontstaat. Of u schiet tegelijk in de lach vanwege een grap uit lang vervlogen tijden. U bent weer even samen; precies dat maakt zo’n museumbezoek natuurlijk onvergetelijk.
Kleine groepen
De groepen tijdens Onvergetelijk bestaan uit maximaal tien tot twaalf personen (vijf of zes patiënten en vijf of zes mantelzorgers). Reserveren is altijd verplicht. De musea die meedoen aan Onvergetelijk selecteren elke maand een ander thema. Het museumbezoek blijft zo ook voor u als begeleider de moeite waard.
Museumbezoek verbetert stemming
In 2017 maakte de afdeling Psychiatrie van het VU medisch centrum (VUmc) de onderzoeksresultaten naar de impact van Onvergetelijk bekend. Er zijn vragen gesteld aan 117 dementerenden en 128 begeleiders. Hieruit bleek dat de stemming van alle deelnemers na het bezoek duidelijk was verbeterd: op een schaal van 5 ging deze van 4 naar 5. Ook het contact tussen de dementerende en de verzorger(s) was beter geworden. Een van de mantelzorgers zei: ‘Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed.’
In 2017 maakte de afdeling Psychiatrie van het VU medisch centrum (VUmc) de onderzoeksresultaten naar de impact van Onvergetelijk bekend. Er zijn vragen gesteld aan 117 dementerenden en 128 begeleiders. Hieruit bleek dat de stemming van alle deelnemers na het bezoek duidelijk was verbeterd: op een schaal van 5 ging deze van 4 naar 5. Ook het contact tussen de dementerende en de verzorger(s) was beter geworden. Een van de mantelzorgers zei: ‘Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed.’ Hier vindt u welke musea meedoen aan Onvergetelijk.