Nieuwe dingen leren met een app

Blijven leren is leuk en houdt uw geest actief en gezond. Iets nieuws leren gaat heel makkelijk met een app op uw smartphone. Er zijn apps voor het leren van een taal, voor het leren bespelen van een muziekinstrument en nog veel meer.

Leer piano spelen

Heeft u een piano of keyboard, maar doet u er weinig mee? Wilt u uw instrument (beter) leren bespelen? Met de app Simply Piano kunt u piano leren spelen vanaf het allereerste begin. De app leert u noten lezen en ‘hoort’ of u de juiste toets aanslaat. Als u een digitale piano of keyboard heeft, kunt u het instrument ook met een snoer op uw telefoon aansluiten. Kunt u al een beetje piano spelen? Dan kunt u een liedje spelen met ritmische begeleiding van de app. De notenbalk komt voorbij in het tempo van het liedje, maar u kunt ook op een lagere snelheid oefenen. De app is Engelstalig, maar ook als u geen Engels kunt, is  de app eenvoudig te gebruiken. Na een gratis proefweek betaalt u voor deze app ongeveer 42 euro per jaar.
U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

Leer een taal

Wilt u graag een nieuwe taal leren of uw kennis van een vreemde taal verbeteren? Dat kan bijvoorbeeld met de app Duolingo. Als u alleen Nederlands spreekt, kunt u kiezen uit Engels, Frans en Duits. Begrijpt u Engels, dan heeft u de keuze uit bijna 50 talen, zoals Noors, Russisch en Japans. U leert de taal woord voor woord met plaatjes en eenvoudige zinnetjes. Het is de bedoeling dat u zichzelf een doel stelt, bijvoorbeeld iedere dag een kwartier oefenen. Duolingo herinnert u aan uw doel en stimuleert u om iedere dag iets verder te komen. U kunt Duolingo gratis gebruiken. U krijgt dan advertenties te zien. Als u teveel fouten maakt, moet u 5 uur wachten totdat u verder kunt. Om Duolingo te gebruiken zonder deze nadelen, betaalt u ongeveer 90 euro per jaar.
U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

Leer iets uit een (luister)boek

Wilt u meer weten over de hersenen? Of over hoe mensen zich gedragen? Wilt u meer leren over de economie of over geschiedenis? Of wilt u cocktails leren maken? Over bijna alles kunt u wel een (luister)boek vinden in de app van de Online Bibliotheek. U kunt in de catalogus zoeken op de categorie die u interesseert of u laten inspireren door de tips van de Bibliotheek. U kunt de boeken lezen of beluisteren via uw telefoon of via een andere apparaat, bijvoorbeeld een tablet, laptop of e-reader. Bent u al lid van de Bibliotheek? Dan kunt u de app meteen gebruiken. Bent u nog geen lid? Dan kunt u ook alleen lid worden van de online Bibliotheek voor 21 of 42 euro per jaar. Met het goedkopere abonnement kunt u minder boeken lenen.
U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

Leer tekenen

Wilt u leren tekenen? Dan is de app How to Draw misschien wat voor u. In deze app leert u alles over de verschillende tekenstijlen. U kunt kiezen uit allerlei onderwerpen zoals dieren, mensen en auto’s. De tekeningen kunt u maken op papier of in de app op uw touchscreen met een speciaal pennetje voor een touchscreen, een stylus. De tekeningen worden stap voor stap uitgelegd met afbeeldingen en Engelstalige uitleg. Kennis van het Engels is niet nodig, omdat u de afbeeldingen ook zonder de uitleg kunt natekenen. Als u geen Engels kunt en de uitleg wilt lezen, kunt u de website Google Vertalen gebruiken. Hier kunt u de Engelse tekst invullen om deze te laten vertalen naar het Nederlands. De meeste lessen in de app zijn gratis, maar er zijn ook een aantal lessen waarvoor u 1 euro betaalt. Als u de app wilt gebruiken zonder reclames kost dit eenmalig 2 euro.
U kunt de app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

Leer iets over collecties van een museum

Houdt u van musea? En vindt u het leuk om vaste collecties en tijdelijke tentoonstellingen te bekijken? De app MuseumTV bevat informatie over verschillende Nederlandse musea. Hier kunt u collecties bekijken van grote bekende musea maar ook van kleinere provinciale musea. De app bevat vaste collecties en een selectie van unieke tentoonstellingen in Nederland. Bekijk bijvoorbeeld het Museum Rembrandthuis in Amsterdam, het Marechausseemuseum in Buren of de Museumboerderij Goemanszorg in Dreischor. U kunt ook documentaires kijken over kunst en geschiedenis en artikelen lezen. Daarnaast kunt u de app gebruiken om een voorproefje te nemen op uw bezoek. De app is gratis te gebruiken.