NLdoet: 50+ vrijwilligers zijn onmisbaar

Het Oranje Fonds organiseert op 9 en 10 maart NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Duizenden organisaties uit het hele land nodigen vrijwilligers uit om op deze twee dagen de handen uit de mouwen te steken. Ook koning Willem-Alexander en Máxima doen elk jaar mee aan deze dag, bijvoorbeeld door koffie te schenken in een verpleeghuis.

Hoe zou Nederland eruitzien zonder vrijwilligers? Op de sportvelden zou het stil zijn en de kantine van de voetbalclub is dicht. Mensen die in de rij staan bij de Voedselbank druipen langzaam af: er is niemand om de levensmiddelen uit te delen. De schoolbibliotheek moet sluiten en in het verpleeghuis is er geen gezellige kookmiddag. Vrijwilligers zijn onmisbaar.

Waarom vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk doet u niet alleen voor de ander, maar ook voor uzelf. Als vrijwilliger leert u nieuwe dingen, u komt in contact met anderen en u heeft een aardig tijdverdrijf. Meer dan de helft van de 50-plus-vrijwilligers vindt dat vrijwilligerswerk nieuwe inzichten geeft. En bijna de helft vindt dat het vrijwilligerswerk goed is voor de eigenwaarde.

Gelukkiger en minder eenzaam

Van de 50-plusvrijwilligers noemt 91 procent zich gelukkig of erg gelukkig. Onder de niet-vrijwilligers in dezelfde leeftijdsgroep voelt 84 procent zichzelf gelukkig of erg gelukkig. Uit onderzoek blijkt bovendien dat vrijwilligerswerk helpt bij eenzaamheid. 33 procent van de mensen die zich eenzaam voelden en vrijwilligerswerk oppakten, voelden zich daarna minder eenzaam. Iets voor een ander betekenen, is blijkbaar een goed medicijn tegen eenzaamheid.

Wat doen 50-plus-vrijwilligers?

50-plussers nemen 60 procent van al het vrijwilligerswerk voor hun rekening. Er zijn maar liefst 2,7 miljoen vrijwilligers van vijftig jaar en ouder. Zij zijn per persoon gemiddeld zo'n 260 uur per jaar voor een ander aan de slag, zegt hoogleraar Lucas Meijs van de Rotterdam School of Management. 50-plus-vrijwilligers zetten zich vooral in voor de zorg, de kerk, de sport, de cultuur en hun hobby. Denk bijvoorbeeld aan de extra gezelligheid in het verpleeghuis, het leiden van de kinderclub of een kerkkoor, het trainen van het jeugdvoetbalelftal, de organisatie van festivals en het zorgen voor industrieel erfgoed, zoals de stoomtram in Medemblik of de SS Rotterdam.

Hoe wordt u vrijwilliger?

Kijk in de gemeentegids of er een vrijwilligerscentrale is. In de gemeentegids staan ook alle organisaties van vrijwilligers in de buurt. Op de website van Vrijwilligers.nl kunt u per provincie en daarna per gemeente naar vrijwilligerswerk zoeken. Een andere handige website voor het vinden van vrijwilligerswerk is die van Wehelpen.nl of van het Nationaal Ouderenfonds. Of doe eens mee met NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. En anders loopt u eens naar binnen bij een organisatie bij u in de buurt. Wilt u iets met kinderen doen? Of juist iets betekenen voor andere ouderen? In de bibliotheek, bij de kinderboerderij en de voedselbank of in het verpleeghuis... overal zijn extra handen nodig.

Hoe zit het met een financiële vergoeding?

Als vrijwilliger kunt u een belastingvrije vergoeding krijgen. Die is maximaal 5,00 euro per uur. Met een maximum van 170 euro per maand en 1.700 euro per jaar. En natuurlijk ontvangt u een vergoeding voor uw gemaakte onkosten. Voor autokilometers bijvoorbeeld, kunt u de kosten per kilometer declareren. Meer hierover leest u hier.