Nog meer leuke dingen om samen te doen op afstand

Samen eten, een boekenclub oprichten of bingo spelen. Het kan allemaal digitaal op afstand. Misschien niet zoals in het echt, maar het komt er dicht bij in de buurt.

Dankzij internet kunnen we beeldbellen, samen een serie kijken, een spelletje spelen of online sportlessen volgen. U leest er meer over in het artikel 8 ideeën om iets samen te doen op afstand. Maar er is nog veel meer te doen. Ontdek hier nog 6 extra ideeën.

1. Start een eetclub

Via Zoom, Skype of Teams kunt u veel meer doen dan alleen beeldbellen of vergaderen. Start bijvoorbeeld met een paar vrienden of kookliefhebbers een eetclub. Iemand deelt zijn favoriete recept met de anderen. Ook deelt u de boodschappenlijst, zodat iedereen hetzelfde in huis kan halen om het recept in zijn eigen keuken klaar te maken. Wanneer u een tablet of computer op het aanrecht zet, kunt u elkaars kookervaringen volgen en tips uitwisselen. Dek de tafel mooi en verhuis uw tablet of computer naar de tafel als u gaat eten. Zo eet u toch samen vanuit uw eigen omgeving.

2. Eet Mee

Samen eten is een prima manier om nieuwe mensen te leren kennen. Daarom organiseert de Stichting Eet Mee, online eetclubs, waarin u samen kunt koken, eten en nieuwe mensen kunt ontmoeten. Eet Mee bracht al mensen samen met etentjes thuis en doet dat sinds het voorjaar ook met video-etentjes. U kookt voor uzelf en Eet Mee zoekt op basis van uw profiel een passende tafelgenoot. U kunt zelf een video-etentje organiseren waarvoor u meerdere mensen uitnodigt. Of u krijgt zelf een uitnodiging voor een etentje. Of u nu bij kaarslicht aan een mooi gedekte tafel wilt eten of gewoon lekker in de keuken, alles mag.

3. Klup

Klup is een website waarmee actieve 50-plussers nieuwe mensen kunnen leren kennen, ook online. U kunt online chatten met andere leden. U kunt meedoen met een online Singalong onder leiding van muzikanten, waarbij u elkaar kunt horen en zien. U kunt zich laten ‘opsluiten’ in een online escape room, waar u met anderen puzzels, raadsels en mysteries oplost. U kunt bijvoorbeeld online samen koken en taarten bakken of meedoen aan online workshops schilderen of mediteren. Na een gratis proefperiode kost het lidmaatschap maximaal 5 euro per maand.

4. Online muziekbingo

Samen online bingo spelen is misschien iets nieuws, maar daarom niet minder leuk. Zeker als het gaat om muziek in plaats van getallen. Op afstand komt u met uw familie of vriendengroep samen op Skype, Zoom of Facebook. Ook is er een live quizmaster aanwezig en wordt er live piano gespeeld en gezongen. U krijgt uw eigen online bingokaart. Als u een liedje herkent en de artiest staat op uw kaart, dan klikt u het vakje aan. De muziekbingo duurt een uur en kost ongeveer 12 euro per persoon.

5. Online pubquiz

Voor een pubquiz hoeft u niet naar de kroeg.  Ook online zijn er voldoende mogelijkheden. In een popquiz beantwoordt u algemene kennisvragen en muziekvragen, waarin live muziek wordt gespeeld door de quizmaster. Op internet vindt u veel voorbeelden. Zoek ernaar via Google. Kijk ook eens in uw eigen woonplaats wat de plaatselijke kroegen aanbieden. Dan steunt u bovendien de lokale horeca.

6. Begin een film-, podcast- of boekenclub

Nodig uw vrienden op Zoom of Skype uit en bespreek één keer in de week een boek dat u gezamenlijk leest. U kunt zich natuurlijk ook aansluiten bij een bestaande online leesclub, die u onder andere vindt op de literaire website Hebban of bij de plaatselijke bibliotheek. In plaats van een leesclub, kunt u ook een film- of een podcastclub starten, waarin u films en podcasts met elkaar bespreekt.