Nooit te oud om te leren

Wilt u zichzelf vermaken, uw hersens aan het werk zetten, slimmer worden of een nieuwe hobby onder de knie krijgen? Op internet zijn allerlei cursussen te vinden. Een leuke tijdsbesteding en vaak nog gratis ook. Het voordeel van online leren is dat u het in eigen tempo kunt doen. We geven een aantal mogelijkheden.

Gratis topcolleges

De Universiteit van Nederland laat gratis colleges van topwetenschappers zien. Zo kunt u professor Erik Scherder horen over stress, hersenonderzoeker Jeroen Geurts over Alzheimer en sterrenkundige Marc Klein Wolt over zwarte gaten. U kunt ze online zien spreken of horen via een podcast.

Leren voor weinig geld

Op de website Soofos vindt u betaalbare en soms zelfs gratis online cursussen over verschillende onderwerpen, zoals computervaardigheden, muziek en fotografie, koken, tekenen en schilderen, creatief schrijven, meditatie en gezondheid. Er is een cursus stoppen met roken, een cursus afvallen en verschillende yogalessen, waaronder stoelyoga. Verder kunt u er alle talen leren, ook gebarentaal. Er is een wijncursus, een cursus schrijven en u kunt alles leren over het historisch centrum van Utrecht of de kastelen in de Kromme Rijnstreek. Sommige cursussen zijn gratis, de meeste kosten tussen de 20 en 50 euro.

Etadoro

Etadoro biedt online cursussen aan op het gebied van cultuur, gezondheid, geschiedenis, lifestyle en  vrijetijdsbestedingen. Denk aan het aanleggen van een moestuin, schilderen of levensverhalen schrijven. Elke les bestaat voor een deel uit  theorie, een video, opdrachten en quizzen. De theorielessen kunt u downloaden. Iedere les wordt ingeleid door een video van de trainer. Een online cursus bestaat uit gemiddeld zeven lessen die ongeveer twee tot vier uur duren. U kunt de cursus in uw eigen tempo volgen. Een voordeel van Etadoro is dat u van elke cursus een proefles kunt volgen. Prijzen van een volledige cursus beginnen bij 55 euro. Voor een cursusboek of persoonlijke begeleiding betaalt u extra.

Leren met begeleiding

NHA geeft online hobbycursussen, zoals piano of gitaar spelen, bloemschikken en binnenhuisarchitectuur. Ook zijn er opleidingen over antiek en oude kunst, wereldgodsdiensten, kunstgeschiedenis, astrologie en nog veel meer. Cursusmateriaal ontvangt u op papier en digitaal. Vaak is er ook persoonlijke begeleiding door een docent of coach, met wie u online contact heeft. Ook kunt u online ervaringen uitwisselen met andere cursisten. Een cursus bij NHA kost een paar honderd euro of meer. 

Computervaardigheden leren

SeniorWeb heeft voor leden gratis cursussen waarmee u computervaardigheden kunt leren. De cursussen zijn speciaal op ouderen gericht. Denk aan werken met Windows of Microsoft Office, foto’s beheren en bewerken, e-mailgrogramma’s, WhatsApp, social media en Dropbox. Het lidmaatschap van SeniorWeb kost 34 euro per jaar.

Gratis leren over vogels

Vogelbescherming Nederland geeft gratis online vogelcursussen. Leer in tien lessen hoe u tuinvogels en hun geluiden herkent. Of doe de beginnerscursus Vogels in Nederland met lessen over tuinvogels, bosvogels, weidevogels en watervogels. U leert daarmee onder andere hoe u grote witte vogels uit elkaar kunt houden. Zo beleeft u nog meer plezier aan het kijken naar vogels.

Gratis leren over kamerplanten

Intratuin geeft een gratis online cursus kamerplanten. U leert daarmee hoe u de juiste kamerplanten kiest, wat de beste pot en de beste plek is voor uw planten en hoe u ze moet verzorgen. Ook gaat de cursus in op verpotten, snoeien, ongedierte bestrijden en stekken.