Nooit te oud om te spelen

Weet u nog hoe u vroeger vol overgave op het schoolplein stond te hoelahoepen? En ja, de hoelahoep is nog steeds te koop. Net als het elastiek, de knikkers en nog veel meer oude spelletjes voor buiten. Dus, wat houdt u tegen? Het is leuk, het is gezond en u blijft er fit bij.

Beweegadvies

Voor volwassenen en ouderen is het advies om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Matig intensief betekent dat uw ademhaling sneller gaat. Daarnaast moet u twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen én balansoefeningen doen. Zo blijft u fit en sterk en loopt u minder risico op vallen.

Elastieken

Herinnert u zich dit nog? Een lang elastiek, twee kinderen die het elastiek met hun benen uit elkaar hielden, waarna de rest er de mooiste bewegingen mee maakte. Die lange elastieken zijn gewoon te koop bij de Hema. Leuk om te doen en goed voor de balans. U kunt de elastieken ook om 2 (zware) stoelen spannen als er geen anderen in de buurt zijn.

Knikkeren

Knikkeren is ook zo’n gouwe ouwe. Een pot maken, een streep trekken en hup, daar rollen de knikkers. Wie de laatste knikker in de pot krijgt, heeft gewonnen en mag alle knikkers houden. Gezellig om te doen en zeer geschikt als spierversterkende oefening. Een voorwaarde is wel dat u nog goed kunt bukken en goed kunt zien.

Hinkelen

Heeft u vroeger altijd met plezier gehinkeld? Ook dit kunt u nog steeds eenvoudig zelf doen. Een hinkelbaan op de stoep krijten is zo gebeurd en daarna op één been van vak naar vak hinkelen. Varianten zijn er ook genoeg, zoals van twee benen naar één been naar twee benen naar één been, tot het einde van de hinkelbaan. Of een steentje gooien en naar het vak met het steentje hinkelen. U wordt er misschien een beetje moe van, maar het is goed voor de balans en goed voor de spieren. De kleinkinderen doen gezellig mee.

Touwtjespringen

Touwtjespringen. Wie heeft dat niet gedaan? Touwtje springen kunt u alleen doen, maar ook met een groep. Kunt u het nog? Inspringen terwijl het touw draait en zonder het touw te raken weer uitspringen? Leuk om te doen en touwtjespringen is een prima conditieoefening.

Hoelahoepen

Hoelahoepen was vroeger vooral iets voor meisjes. Tegenwoordig wordt de hoepel ook in de fitnesszaal vaak gebruikt. Voor een volwassene is hoelahoepen een behoorlijke uitdaging. Maar als u het eenmaal weer onder de knie heeft, is het heerlijk om te doen. En die soepele heupen krijgt u er gratis bij.