Oefeningen en tips om weer veilig op de fiets te stappen

Bent u een lange tijd in huis gebleven vanwege de coronarichtlijnen, slecht weer of omdat u ziek bent geweest? En wilt u nu weer op de fiets stappen? Dan is het een goed idee om u daarop voor te bereiden. Deze oefeningen en tips helpen u om weer veilig en soepel te gaan fietsen.  

Oefeningen

Fietsen verleert u niet. Maar als u langere tijd niet heeft gefietst, is het misschien wel weer even wennen. Uw spieren zijn wat stijver, uw uithoudingsvermogen is niet meer wat het was en hoe staat het met uw coördinatie en reactievermogen? Daar kunt u thuis aan werken met de volgende oefeningen.

Balans

Maak op de vloer met een touw of een draad wol een lijn van ongeveer een meter. Zet een stoel met de rugleuning naar het begin van de lijn en houd de bovenkant van de stoel vast alsof het een fietsstuur is. Sta naast de lijn en stap zijwaarts met een been over de lijn alsof u op de fiets stapt en stap dan weer terug.

Trappen

Ga voor een stoel staan met de achterkant van de benen tegen de zitting aan en de voeten recht naar voren. Kijk recht vooruit. Houd de armen uitgestrekt voor u of gekruist tegen de borst. Voor meer balans kunt u ze ook zijwaarts strekken. Ga bijna zitten en kom vlak voordat u de zitting raakt weer naar boven. U kunt deze oefening ook op een andere manier uitvoeren, door bij het omhoog komen de rechterknie op te trekken, uw been weer neer te zetten en daarna de linkerknie zo hoog mogelijk op te trekken.

Reactievermogen

Pak een kleine of middelgrote bal en ga licht gespreid staan met de knieën een beetje gebogen. Stuiter de bal voor u op de grond. Gaat dat goed, probeer dan minder naar de bal te kijken, maar naar een punt voor u. Een andere goede oefening om uw reactievermogen te testen is door met twee handen de bal tegen de muur te stuiteren en weer op te vangen of met iemand samen de bal over te gooien.

Conditie

Traplopen is heel goed voor de conditie. Maak er een oefening van door de rechtervoet op de eerste traptrede te zetten en de linkervoet erbij te trekken. Zet dan de rechtervoet weer terug op de grond en de linkervoet ernaast. Herhaal dit zeker tien keer per been.

Tips

Bent u klaar om weer op te stappen? Deze tips zorgen voor extra veiligheid onderweg.

Spiegeltje

Vindt u het lastig uw nek te draaien of heeft u nek- en schouderklachten? Bevestig dan een spiegeltje aan het stuur, waarin u kunt zien wat er achter u gebeurt.

Lage instap

Een beenzwaai maken op een herenfiets met een stang in het midden kan op den duur te moeilijk worden. Een fiets met een damesframe fietst net zo makkelijk en maakt het opstappen makkelijker. Ook zijn er fietsen te koop met langere frames en een lagere instap, deze fietsen heten balansfietsen.

Remmen

Handremmen remmen beter dan een terugtraprem. Om aan handremmen te wennen, kunt u het beste oefenen op een rustige plek.

Zadel

Om lekker door te kunnen fietsen moet het zadel zo hoog staan dat u het been net niet helemaal strekt en u net met de tenen bij de grond kunt. Vindt u het lastig om op en af te stappen? Zet dan het zadel wat lager, zodat u beter evenwicht kunt houden. U kunt uw voeten dan helemaal op de grond zetten als u stopt. Het fietst wel wat minder prettig omdat u uw benen buigt. Met een balansfiets heeft u dat probleem niet. Daarmee kunt u altijd met de voeten bij de grond en heeft u toch voldoende ruimte tot de trappers, omdat het frame langer is.

Ogen en oren

Laat uw ogen en oren controleren, want goed kunnen zien en horen is in het verkeer erg belangrijk. Gebruik liever geen vari-focusbril op de fiets en zet een zonnebril op als er veel zon is. Voorkom haast en stress en blijf geconcentreerd. Houd ruim afstand van de berm of stoeprand om te voorkomen dat u valt.

Verkeersregels

Het kan behoorlijk druk zijn in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat u de verkeersregels goed kent, ook de nieuwe. Dat is niet alleen veiliger, maar geeft u ook een zekerder gevoel.

Handige links

  • Veilig Verkeer Nederland biedt een gratis opfriscursus speciaal voor fietsers.
  • Wilt u meer tips om u voor te bereiden op een fietstochtje? Kijk dan op de website Doortrappen.
  • Het is vervelend als uw fiets beschadigd raakt of gestolen wordt. Met een fietsverzekering bent u verzekerd voor schade en diefstal van uw fiets