Online daten

Online daten is een ideale manier om gelijkgestemden te ontmoeten die ook op zoek zijn naar een relatie. Hoe dat werkt, vertelt Marcelino Lopez. Hij is psycholoog, auteur van het boek 'Liefde in tijden van Facebook' en eigenaar van de gratis datingsite Relatieklik.

Lopez: “Online daten heeft veel voordelen. Om te beginnen is het een uitkomst als je nog maar weinig nieuwe mensen ontmoet in je leven. En zeg nou zelf: vaak is dat het geval als je eenmaal boven de 50 bent. Je krijgt dan niet zo snel meer nieuwe collega’s van dezelfde leeftijd, duikt niet meer zo vaak de kroeg in en op de tennisbaan ken je elk gezicht allang. Online daten brengt je in contact met duizenden nieuwe mogelijke contacten.

Ten tweede is online daten lekker duidelijk. Al die mensen hebben hetzelfde doel als jij, namelijk: een leuke partner vinden. Van de 50- tot 65-jarigen die tussen 2008 en 2013 met hun partner zijn gaan samenwonen, heeft meer dan 37% deze via internet leren kennen.

Ten derde: het is gewoon leuk om te daten. Misschien moet je even de slag te pakken krijgen, maar dan merk je al snel dat het leven een tikje spannender wordt. Tot slot is daten erg leerzaam. Je ontdekt wat je écht belangrijk vindt in een partner en ook waar je snel op afknapt."

Dat klinkt heel positief! Zijn er ook nadelen?

“Natuurlijk. Het is onvermijdelijk dat online daten in het begin oppervlakkig is. Je kunt niet iedereen persoonlijk ontmoeten, dus je maakt noodgedwongen een selectie op kenmerken als uiterlijk, leeftijd, opleidingsniveau of lengte. Bovendien kun je in een datingprofiel niet zien hoe iemand praat, lacht of ­contact legt met de serveerster op een druk terras. Je maakt je eigen beeld van iemand en dat kan in het echte leven heel anders uitpakken."

Is daten anders als je 50-plus bent?

“Ja, toch wel. Als je ouder wordt, weet je beter wat je wilt. Dat maakt het daten zowel gemakkelijker als lastiger. Lastiger omdat je kieskeuriger en wat minder flexibel bent, makkelijker omdat je beter weet wie goed bij je past. Het duurt gemiddeld wel wat langer voordat een 50-plusser iemand vindt die aan de eisen voldoet. Daarnaast hebben de meeste mensen van boven de 50 hun eigen leven opgebouwd. Ze zijn daardoor niet wanhopig op zoek en zullen ook minder snel halsoverkop in een relatie stappen. Wat in deze leeftijdsgroep ook minder vaak voorkomt, is dat mensen kiezen voor een ‘foute’ man of vrouw. ­Mensen hebben meer levenservaring en worden er beter in om een partner te kiezen die aardig voor ze is. En – dit vind ik erg leuk – bij deze leeftijdscategorie komt het relatief vaak voor dat er na een date geen klik is, maar dat er wel een vriendschap ontstaat."

Is het dan ook slimmer om een bureau voor 50-plussers te kiezen?

“Dat is een persoonlijke keuze. Op alle onlinedatingbureaus, en ook op dating-apps op je mobiele telefoon zoals Tinder, vind je mensen van alle leeftijden. Het is dus niet per se nodig. Pas wel op met persoonlijke relatiebemiddelingsbureaus: ik hoor dat die vaak heel veel geld vragen – duizenden euro’s soms – terwijl ze veel te ­weinig cliënten hebben om hun ­beloften waar te maken."

Tinder: is dat een goed idee?

online daten, tinder, telefoon, smartphone

“Tinder-gebruikers krijgen foto's te zien van andere leden. Daarbij staat een kruis en een hartje. Als je op het kruis drukt, ga je verder naar een volgende foto. Met het hartje geef je aan dat je interesse hebt in de gebruiker. Tinder lijkt iets voor jonge mensen die uit zijn op een snel avontuurtje. Maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo. Er zitten óók mensen van boven de 50 die een vaste relatie zoeken. Het voordeel van Tinder is dat je het in 5 minuten op je telefoon installeert – het is gewoon leuk om eens uit te proberen. Je moet er wel tegen kunnen dat mensen vooral op je foto selecteren én je moet van chatten houden. Sommige mensen mailen liever: die zijn bij Tinder minder op hun plek."

Is online daten iets om je voor te schamen?

“Nee hoor, het taboe is er wel van af inmiddels. Het is een sociaal ge­accepteerde manier van een nieuwe partner vinden. Natuurlijk kunnen er ongemakkelijke situaties ontstaan, dat hoort er gewoon bij. Je kunt bijvoorbeeld op zo’n website iemand tegenkomen die je persoonlijk kent. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Het houdt in dat jullie allebei een relatie willen. Op zoek gaan naar liefde betekent nu eenmaal dat je je in zekere zin kwetsbaar moet opstellen."

Hoe maak je een goed profiel?

“Plaats een representatieve en leuke foto van jezelf. Meer foto’s (als dat kan) is nog beter! Verberg niks: zet geen zonnebril op, doe die pet of motorhelm maar af en laat het maar zien als je niet superslank bent. Je wilt toch dat iemand je ­accepteert zoals je bent? In je tekst kun je het best kiezen voor posi­tieve formuleringen. Zeg waar je van houdt en wat je zoekt in een partner. Vermijd negativiteit – waarom zou je in je profiel melden dat je een hekel hebt aan rokers, tattoos, mensen met katten of bierdrinkers? Dat zorgt er echt niet voor dat mensen zin krijgen om op je te reageren!

Probeer een beetje ori­gineel te zijn. Veel mensen schrijven dat ze van een strandwandeling, een glas wijn of een terrasje houden. Als je specifieker bent, wordt het leuker! Bijvoorbeeld: ‘Ik zoek het liefst schelpen op het brede strand van Schiermon­nikoog.’ Sommige mensen hebben de neiging al hun kwetsbaarheden en beperkingen meteen te willen vermelden. Hoewel er iets voor te zeggen valt, kun je die beter bij een echte ontmoeting delen. Als er een leuke klik is, worden minpunten eerder over het hoofd gezien. Tot slot: is spelling niet je sterkste kant? Laat het even checken."

Kun je flirten verleren?

“Als je jaren getrouwd bent geweest, kan flirten voelen als iets uit een heel ver verleden. Sommige mensen moeten het echt opnieuw leren. Flirten is natuurlijk spannend: je moet risico’s nemen als je iemand benadert en je kunt ook afgewezen worden. Maar als mensen eenmaal door de eerste barrière heen zijn, gaan de remmen los. Ik hoor heel vaak dat mensen die online daten, ook in het ‘echte leven’ veel meer open staan voor nieuwe contacten. Ze flirten ineens bij de bakker of in de sportschool. Soms ontstaat juist dan een nieuwe ­relatie, toch gewoon in de buurt."

Wat zijn de meest gemaakte beginnersfouten?

“Achter het beeldscherm blijven! Dus te lang blijven chatten of mailen met iemand die je nog niet hebt ontmoet. Het komt voor dat mensen zelfs al verliefd worden door een spannende mailwisseling met intieme ontboezemingen. Dan kan een eerste ontmoeting echt een teleurstelling zijn. Spreek daarom zo snel mogelijk af. Een tweede veelgemaakte fout is om bij een eerste date te veel ‘uit te pakken’, bijvoorbeeld met een ­compleet diner of een lange wan­deling. Een kop koffie in een café, dat is eigenlijk de beste start. Dan krijg je al snel door wat voor vlees je in de kuip hebt. De derde fout is dat je te kritisch bent. Als je bij de eerste date twijfelt, geef die persoon dan gerust een tweede kans. Door zenuwen kan een persoon de eerste keer anders overkomen dan de tweede keer."

Is online daten wel veilig?

“De meeste mensen op datingsites zijn gelukkig aardig en betrouwbaar. Toch kunnen er ook rotte appels in de mand zitten. Wees op je hoede als een match te mooi is om waar te zijn, bijvoorbeeld een fotomodelachtig uiterlijk en twintig jaar leeftijds­verschil, of als iemand te opdringerig is. Maak verder nooit geld over, al lijkt je date écht in geldnood te zitten. Geef je persoonlijke gegevens, zoals telefoonnummer, adres en mailadres, niet snel prijs. Maak voor het daten bijvoorbeeld een apart ­e-mailadres aan. Spreek de eerste keer af in een openbare gelegenheid en het liefst overdag. Blokkeer gerust de berichten van een vervelend persoon en meld het aan de datingsite als ­iemand zich misdraagt.”

Hebt u nog een laatste wijze les?

“Accepteer dat niemand een ideale partner is, ook jij niet. Iedereen heeft minpunten. Denk niet bij een minpunt van de toekomstige partner: ach, dat passen we wel aan. In een relatie veranderen mensen niet, hooguit kun je leren beter te communiceren. En verder: geniet gewoon van het datinggebeuren en laat je verrassen door de nieuwe mensen die je gaat ontmoeten."

Veilig Daten

De grootste datingsites van Nederland hebben het Keurmerk Veilig Daten opgezet in samenwerking met de Consumentenbond en Thuiswinkel.org. Datingsites met dit keurmerk moeten aan duidelijke regels voldoen en worden ­regelmatig gecontroleerd. Meer informatie vind je op www.keurmerkveiligdaten.nl.

Let op: er bestaat ook zoiets als datingfraude! Lees er meer over op www.plusonline.nl/datingfraude.

Bekende datingbureaus zijn: Relatieplanet, Parship, 50plusmatch of Tinder.

De bekendste datingbureau’s

  1. Relatieplanet: deze laagdrempelige en gebruikersvriendelijke website werd in 2014 door het televisieprogramma Kassa uitgeroepen tot beste datingsite en werd in 2015 verkozen tot datingsite van het jaar. Je kunt lid worden vanaf 5,95 euro per maand (voor 1 jaar). Een selectie op 50+ en/of op hoogopgeleid is mogelijk. Heeft het Keurmerk Veilig Daten.
  2. Parship: op deze website voor hoogopgeleide singles vul je eerst een persoonlijkheidstest in. Op basis van die kenmerken krijg je mensen voorgesteld. Er is een gratis lidmaatschap en een premium lidmaatschap vanaf 24,90 euro per maand (voor 2 jaar). Volgens de website vindt 32% van de leden een nieuwe liefde. Heeft het Keurmerk Veilig Daten.
  3. Tinder: met een gratis app op de smartphone, wat foto’s en een korte tekst kun je al van start. Je kunt zoeken op leeftijd en woonafstand. Heeft iemand een leuke foto, schuif dan naar rechts. Als de ander ook jouw foto naar rechts schuift, is er een match en kun je gaan chatten.
  4. 50plusMatch: een website speciaal voor 50-plussers, voorzien van het Keurmerk Veilig Daten. Televisieprogramma Kassa was ook enthousiast over deze website. Inschrijven is gratis, een compleet lidmaatschap is beschikbaar vanaf 7,95 euro per maand (voor 1 jaar). Ook 80plussers kunnen hier een match vinden!

Heeft u een hobby of levens­overtuiging die erg belangrijk voor u is? Zoek dan op een datingsite met gelijkgestemden. Zo is er bijvoorbeeld  www.vegadates.nl (voor ­vegetariërs of veganisten), www.samenchristen.nl of www.funkyfish.nl (voor ­christenen). Voor wie van wandelen houdt: www.dewandeldate.nl.