Online spellen brengen mensen in beweging

Speelt u weleens spelletjes op uw telefoon of uw computer, zoals rummikub, woordspelletjes of kaartspellen? Dat is een leuk tijdverdrijf, waarbij u lekker in uw luie stoel kunt blijven zitten. Er zijn ook steeds meer online spellen waarbij de spelers moeten bewegen. Dat is niet alleen leuk, maar ook gezond. Dit zijn een paar voorbeelden.

Blijven bewegen is belangrijk voor sterke spieren en sterke botten, zeker als u ouder wordt. Elke dag matig intensief bewegen houdt u fit en gezond. Als u uw botten en spieren sterk houdt, loopt u minder risico op vallen en botbreuken. Als u blijft bewegen, blijft u langer mobiel en kunt u misschien langer zelfstandig blijven wonen.

Een beweeggame kan helpen om in beweging te blijven. Dat is een videospel of online spel waarbij u moet bewegen om het spel te kunnen spelen. Dat heeft als voordeel dat u in beweging bent zonder dat u er erg in heeft. Vindt u spierversterkende oefeningen saai om uit te doen? Als u deze oefeningen doet tijdens een online spel, is bewegen een stuk leuker. Een beweeggame kan uw resultaten bijhouden en u steeds nieuwe uitdagingen aanbieden. Daardoor blijft u gemotiveerd om door te spelen en te bewegen.

Er zijn online games die u alleen of met anderen in uw eigen woning kunt spelen. Maar ook voor mensen in zorginstellingen, fysiotherapiepraktijken of thuiswonende ouderen die in groepsverband willen spelen, zijn er allerlei mogelijkheden.

Beweeggames in zorginstellingen

De beweeggame Tovertafel is een tafel waarop interactieve spellen worden geprojecteerd. Als u mee wilt doen, moet u in beweging komen. U veegt bijvoorbeeld vallende herfstbladeren van tafel, u rolt een strandbal naar uw medespelers of u duwt mollen terug in hun hol. De Tovertafel is onder andere bedoeld voor ouderen met dementie en volwassenen met een verstandelijke beperking.

De beweeggame SilverFit 3D bestaat uit een beeldscherm met een slimme camera. Als u een spel speelt, volgt de camera uw bewegingen en laat deze zien op het beeldscherm. U kunt veel verschillende spellen spelen. U ziet bijvoorbeeld rekensommen en u moet een paar stappen doen om op het vakje met het juiste antwoord te gaan staan. De spellen zijn bedoeld om dagelijkse bewegingen en vaardigheden te verbeteren. Omdat het bewegen onderdeel uitmaakt van een spel, is het leuker om mee te doen en hebben deelnemers meer plezier in bewegen. SilverFit wordt gebruikt in zorginstellingen, door ergotherapeuten, fysiotherapeuten en activiteitenbegeleiders.

Beweeggames in de fysiotherapie

SilverFit Newton en FYNN Fysiogaming zijn games die een beeldscherm aan een fitnessapparaat koppelen. Met deze spellen kunt u krachtoefeningen doen op een leuke manier. U moet bijvoorbeeld met uw voeten een gewicht wegduwen en ziet op het scherm een kangoeroe springen. Met uw bewegingen kunt u ervoor zorgen dat de kangoeroe hoger of lager springt. Door de spelvorm lijkt het bewegen op het fitnessapparaat minder zwaar. Daardoor neemt de motivatie toe. U kunt de spellen op verschillende niveaus spelen.  Zo kunt u zichzelf blijven verbeteren en uitdagen. Dat maakt deze spellen bijvoorbeeld geschikt voor revalidatie.

Beweeggames in een wijkcentrum

Steeds vaker kunt u ook in wijkcentra beweeggames spelen. Zoals in Almelo. Hier kunt u bij FUN-IE-fit beweegspellen doen voor een groot scherm. U maakt bijvoorbeeld bewegingen die horen bij skiën, bowlen, kanoën en tennissen. Op een groot scherm ziet u de omgeving waarin u beweegt. Doordat de spellen er mooi uitzien en op een groot scherm worden geprojecteerd, is het leuk om mee te doen. Er zijn twee programma’s speciaal voor ouderen. Iedere week kunt u meedoen met Fief worden en fief blijven en één keer per maand is er Game, Eet & Match (GEM), met een gezamenlijke lunch en een gezamenlijke heen- en terugreis.

De Rotterdamse wijk Charlois heeft GameSeniors. De oudere bezoekers van wijkcentrum Dock Huis kunnen daar onder begeleiding meedoen aan verschillende beweeggames, zoals ballen gooien naar een interactieve muur of poolen aan een interactieve pooltafel. De beweeggames zijn een succes. Ouderen kunnen meer keren per week komen en doen enthousiast mee aan de spellen.

Wilt u ook wel eens een beweeggame uitproberen? Vraag ernaar bij uw wijkcentrum, fysiotherapiepraktijk of bij woon-zorgcentrum bij u in de buurt.

Beweeggames voor thuis

U kunt ook thuis sporten met behulp van een computerspel. Er zijn verschillende spelcomputers die u kunt aansluiten op uw tv, zoals een Wii U of Nintendo Switch van Apple of een Xbox Kinect van Microsoft. Voor deze spelcomputers kunt u spellen kopen, die u alleen of met anderen samen kunt spelen.

Wilt u intensief bewegen, dan kunt u bijvoorbeeld een dansspel doen. U kiest een liedje en u ziet op het scherm hoe u op dit liedje kunt bewegen. Op het televisiescherm krijgt u aanmoedigingen en ziet u of u de dans goed uitvoert. Ook avonturenspellen kunnen heel uitdagend zijn. U moet dan bijvoorbeeld van de ene boomstam naar de andere springen. Bij sportspellen, zoals skiën, hardlopen en steps, kunt u vaak zelf uw niveau bepalen. Voor sommige spellen heeft u ook een balansbord nodig, dat u los moet aanschaffen. Een spel als bowlen kunt u ook vanuit uw stoel spelen.