Groepsreizen zijn er voor alle leeftijden. Toch kunnen er redenen zijn waarom u er op latere leeftijd voor het eerst voor kiest. Misschien heeft u geen partner en zoekt u gezelschap om mee op vakantie te gaan. Of misschien heeft u wel een partner, maar vindt u het gezelliger met meer mensen om u heen. Een groepsreis kan dan een goede oplossing zijn.
Voordelen van groepsreizen
Voor een groepsreis hoeft u zelf meestal weinig te doen. De vakantie is uitgestippeld door de reisorganisatie. Vlieg- en/of bustickets en hotels zijn geregeld en de reisleider zorgt ter plekke voor een goed verloop van de reis. Openingstijden van bijvoorbeeld musea zijn allemaal door de reisorganisatie gecheckt en de bus brengt u overal waar u moet zijn.
De reisleider is het aanspreekpunt als u vragen heeft of als er problemen zijn. Hij of zij kent de omgeving goed en staat klaar om u te helpen als u bijvoorbeeld een apotheek zoekt of een dokter nodig heeft.
Een tweede voordeel is de gezelligheid. Als u met anderen op reis gaat, heeft u altijd iets om over te praten. Zo heeft u altijd aanspraak in de bus of aan tafel en kunt u ’s avonds ook nog gezellig met elkaar een drankje drinken. Vindt u dat wat te veel van het goede, dan zijn er ook altijd momenten waarop u zich even terug kunt trekken.
Nadelen van groepsreizen
Het programma van een groepsreis staat van tevoren vast. U kunt dus minder makkelijk spontaan uw eigen wensen volgen of even stoppen bij een leuke plek onderweg. Dagen zonder activiteiten zijn er meestal wel, maar als de bus weer verder gaat, dan moet u mee. Ook de plaatsen voor de lunch of een drankje onderweg liggen vast.
Een belangrijk nadeel is dat u niet zelf uw reisgezelschap uitkiest. U bent dagelijks in het gezelschap van een groep mensen, die u misschien niet allemaal even aardig vindt. Dat hoeft niet erg te zijn. Er zijn ook altijd mensen met wie u het wel kunt vinden. Maar weet u van uzelf dat u moeilijk afstand kunt nemen als mensen u irriteren, dan is een groepsreis een minder goed idee.
Dat alles voor u is geregeld, kan ook een nadeel zijn. U heeft minder vrijheid en ook minder direct contact met de lokale bevolking.
Groepsreizen zoeken
Groepsvakanties voor ouderen vindt u bijvoorbeeld op seniorenreizenonline of op Ouderen & Seniorenreizen. U komt er onder meer NRV, Kras Reizen, Oad, Tui en Fox tegen. Ze bieden groepsreizen aan die voor jong en oud geschikt zijn, maar er zijn ook reizen voor een bepaalde leeftijdscategorie.
Themareizen
Als u kiest voor een groepsreis, is het fijn om met gelijkgestemden te gaan. Vaak ontstaat zo´n groep vanzelf door het vakantiethema. Zo organiseert Oad wandelreizen (samen met de Koninklijke Wandelbond Nederland), muziekreizen, golfexcursies en tuinrondreizen door Engeland. Bij SNP natuurreizen kunt u in groepsverband wandelen, fietsen, cruisen, vogels kijken en nog veel meer. SRC Reizen biedt culturele groepsreizen aan die per land rond een thema zijn gebouwd.
Reist u graag per bus, dan komt u bij Oad, De Jong Intravakanties, Kras Reizen, Pelikaan Reizen en Peter Langhout aan uw trekken. Wilt u ver en avontuurlijk, dan bent u bij Koning Aap of Sawadee aan het juiste adres.
Speciale doelgroepen
Er zijn ook reisorganisaties die zich richten op speciale doelgroepen. Goed Idee Reizen richt zich speciaal op christenen bijvoorbeeld. Aanbieders van aangepaste groepsreizen voor senioren (met of zonder mantelzorger) vindt u onder andere bij het Vakantiebureau of Allegoeds Vakanties.
Reizen voor alleenstaanden
Alleenstaanden vinden het vaak fijner om met elkaar op vakantie te zijn dan met stelletjes.
De meeste reisorganisaties bieden daarom speciale groepsreizen voor alleenstaanden of singles aan, ook voor senioren. Deze reizen zijn niet speciaal bedoeld om een nieuwe partner te ontmoeten. Kijk bijvoorbeeld eens op Single2Travel, Effeweg of 50Plus Singlereizen.
Inbegrepen of niet?
Let er bij het boeken van een groepsreis op wat er in de reissom is meegenomen. Soms moet u excursies nog los betalen. Persoonlijke kosten en drankjes zijn nooit inbegrepen. Verder kunt u verwachten dat er een bijdrage wordt gevraagd aan een fooienpot. Ook moet u meestal reserveringskosten en een bijdrage aan het calamiteitenfonds betalen. Soms kunt u de reis ook met een paar dagen verlengen, zodat u nog een paar dagen van het strand of een stad kunt genieten.
Als u alleen reist, betaalt u misschien een toeslag voor een eenpersoonskamer. Als u op de website niet voldoende informatie kunt vinden, aarzel dan niet de organisatie te bellen.
Denk ook aan een reisverzekering. Deze kunt u vaak via de reisorganisatie afsluiten, maar een eigen reisverzekering is ook prima. Als u meer dan 20 dagen of meerdere keren per jaar op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger.
Hoe groot is de groep?
Let ook op de groepsgrootte. Kleine groepen hebben bijvoorbeeld 18 of 20 deelnemers. Grotere groepen gaan meestal tot een maximum van 34 tot 38 deelnemers, zeker als u met de bus gaat. Op sommige websites kunt u ook zien hoe de groep is samengesteld.
Past de groepsreis bij u?
Bij een groepsreis is het belangrijk om goed naar het programma te kijken. Is het niet te zwaar of juist te licht of te saai voor u? Hoe lang moet u in de bus zitten? Hoeveel tijd is er voor bezienswaardigheden? Als u gewend bent altijd een hele middag de tijd te nemen voor een museum, dan valt het misschien tegen als straks u na een uur alweer de bus in moet.
Even proberen
Weet u niet zeker of een groepsreis iets voor u is? Dan kunt u het ook een keer proberen. Veel reisorganisaties bieden korte groepsreizen aan van bijvoorbeeld een lang weekend of een midweek. Zo kunt u ontdekken of u het leuk vindt om met een gezelschap op te trekken dat u voor die tijd niet kende. Wie weet ontdekt u zo een heel nieuwe manier van vakantie vieren.
Problemen oplossen
Heeft u onderweg toch problemen met reisgenoten? Ook daarbij kan de reisleider helpen. Maak dus van uw hart geen moordkuil. De kans is groot dat er een goede oplossing te vinden is.