Oppassen op een huisdier: iets voor u?

Regelmatig met een hond wandelen? Oppassen op een kat die ’s avonds gezellig naast u op de bank kruipt? Stichting OOPOEH maakt het mogelijk. Heerlijk voor het huisdier, heerlijk voor het baasje, maar vooral: heerlijk voor u!

De stichting OOPOEH heeft al heel wat senioren aan een oppasdier gekoppeld. De Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen op een Huisdier) is géén commerciële oppas- en uitlaatservice, maar regelt het contact tussen mensen die een huisdier hebben en oppas zoeken en 55-plussers die graag willen oppassen. Wanneer er een klik is tussen baas en oppas, betaalt de baas maandelijks een kleine bijdrage aan de stichting. Degene die oppast betaalt niets en krijgt eventuele kosten die worden gemaakt (bijvoorbeeld voor hondenbrokken of reiskosten), vergoed.

Waarom OOPOEH?

Het idee is eenvoudig: in elke buurt wonen huisdieren die meer aandacht kunnen gebruiken. En in iedere buurt wonen ouderen die graag iets zinvols willen doen. En tot slot zijn er veel baasjes van huisdieren die een betrouwbare oppas goed kunnen gebruiken. Koppel deze drie groepen aan elkaar en daar is OOPOEH: Opa’s en Oma’s Passen op een Huisdier.

OOPOEH: ook voor u?

Voor de een is het gemis van een eigen hond of kat een reden om te gaan oppassen op een huisdier. Voor de ander is het een goede stok achter de deur om regelmatig de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Wat de reden ook is: iedere dierenliefhebber van 55 jaar of ouder kan zich aanmelden.

Oppasdier brengt leven in de brouwerij

OOPOEH zijn heeft eigenlijk alleen maar voordelen. U geniet op vaste momenten die u zelf bepaalt van de gezelligheid van een dier om u heen. Maar het is niet alleen het dier zelf dat voor gezelligheid zorgt, het is ook uw contact met de baasjes van het dier. En als u op een hond past, komen daar ook nog de ontmoetingen met andere hondenbezitters bij, plus de ontmoetingen met andere wandelaars. Nog een voordeel is dat het dier u in beweging brengt: een hond wil aan de wandel, een kat wil spelen, een konijn wil weleens uit zijn hok om gezellig rond te hupsen. Kortom: het huisdier waar u voor zorgt, brengt leven in de brouwerij.

Zo wordt u OOPOEH

Als OOPOEH zit u nergens aan vast. De oppastijden spreekt u samen met het baasje van het huisdier af: u bent daar helemaal vrij in. Wel de lusten, niet de lasten. Er zijn geen verplichtingen, maar u geniet wel regelmatig van het plezier van een huisdier om u heen. Via de website van OOPOEH kunt u zich als OOPOEH inschrijven. Op het moment dat u een huisdier ziet waar u op wilt passen, kunt u via de website een kennismakingsgesprek aanvragen. Een vrijwilliger van OOPOEH kijkt dan of uw wensen en die van het baasje overeenkomen. Is dat het geval, dan kunt u een afspraak maken om kennis te maken en kunt u daarna als oppasser aan de slag. Wel is het handig om vooraf met elkaar een overeenkomst te sluiten, bijvoorbeeld over eventuele kosten en aansprakelijkheid. De stichting OOPOEH heeft daar een goede voorbeeldovereenkomst voor beschikbaar.