Overlast in de buurt: wat kunt u eraan doen?

Hard rijden, hondenpoep, rommel op straat, parkeerproblemen en agressief verkeersgedrag. Dit zijn de zaken waaraan de meeste mensen zich ergeren als ze hun voordeur uitstappen. 

De gemeente legt de verantwoordelijkheid steeds vaker bij burgers zelf. Wat kunt u zelf doen aan overlast? Samen met uw buren en eventueel de gemeente?

Verloedering: Wat kunt u doen?

Van hondenpoep tot graffiti: het is allemaal vervelend. Als u liever zelf geen mensen wilt aanspreken, kunt u bellen met het meldpunt van uw gemeente. Hier kunt u de verloedering van de buurt eenvoudig melden. Zoals rommel op straat, bekladde muren, hondenpoep en vernield straatmeubilair. Betrapt u mensen op heterdaad, maar voelt u zich onveilig? Dan belt u direct met de politie in uw woonplaats.

Verkeersoverlast: Wat kunt u doen?

oversteken

Vindt u dat er stoplichten moeten komen? Een zebrapad of een verkeersdrempel? Verzamel steun in de buurt en dien een goed gemotiveerd verzoek in. Zo hebt u de meeste kans dat de gemeente uw verzoek serieus neemt. Dat geldt ook voor verzoeken bij andere verkeersproblemen, zoals agressief rijgedrag en parkeer­problemen.

Via sociale media zoals Facebook en Twitter kunt u medestanders vinden om een buurtprobleem op te lossen. U kunt ook een oproep plaatsen in een buurtkrant of een probleem melden op bijvoorbeeld de website www.­verbeterdebuurt.nl. Meldingen over overlast komen via deze website direct bij de gemeente terecht. Zo’n 75 procent van de gemeenten doet hieraan actief mee.

Sociale overlast: Wat kunt u doen?

Vier op de tien Nederlanders hebben er last van: rondhangende jongeren op straat. Met gebalde vuist op ze aflopen, werkt meestal niet. Een goed gesprek beginnen helaas ook niet altijd. Heeft u hier last van, dan kunt u het beste bellen met het meldpunt van de gemeente. Informeer ook de politie via het landelijke meldnummer: 0900-8844. Andere vormen van ­overlast die veel voorkomen, zijn geluidsoverlast, dronken mensen en drugsgebruik op straat. Ook dit kunt u melden bij de politie of een wijkagent. Een buurtbemiddelaar inschakelen die samen met u en de onruststokers om de tafel gaat ­zitten, kan ook ook een goede oplossing zijn.

Criminaliteit: wat kunt u doen?

In veel buurten staan buurtbewoners met elkaar in contact via de App ‘WhatsApp Buurtpreventie'. Dankzij snelle berichten via de mobiele telefoon kunnen bewoners razendsnel informatie met elkaar delen om overlast tegen te gaan. Soms helpt de gemeente bij het opstarten en beheren van zo'n groep. Op de website www.wabp.nl is te zien in welke buurten en gemeenten de WABP actief is.