Padel, wat is het en hoe werkt het?

Padel is een sport die  steeds populairder wordt. Dat is niet zo gek, want padel is leuk om te doen en u heeft het snel onder de knie. Padel is een combinatie van tennis en squash. U speelt het op een klein veld met glazen wanden en een kooi eromheen. Padel speelt u altijd met zijn vieren en de spelregels zijn eenvoudig. U kunt het ook met uw kinderen of kleinkinderen spelen. Ook iets voor u?

Het is niet helemaal zeker waar padel vandaan komt. Er gaat een verhaal rond over een rijke Mexicaan, die graag een tennisbaan wilde maar niet genoeg ruimte had en daarom een variant bedacht. Maar het kan ook begonnen zijn op Engelse schepen, waarop de bemanning tennis wilde spelen. In beide verhalen gaat het dus over de mogelijkheid om te tennissen op een kleiner veld. Padelbanen zijn ook in Nederland op steeds meer plaatsen te vinden.

Padel in het kort

Padel lijkt op tennis en op squash. Net als bij tennis speelt u met een racket een bal over het net. Bij squash stuitert de bal tegen een muur, bij padel tegen een glazen wand. U speelt padel met zijn vieren, twee spelers aan iedere kant van het net. De bal is iets lichter en kleiner dan een tennisbal. Verder heeft u een speciaal padelracket nodig en natuurlijk een club waar u padel kunt spelen. U heeft geen speciale kleding of schoenen nodig. Het is wel verstandig om sportschoenen te dragen waarmee u goed grip heeft.

De padelbaan

Een padelbaan is een kwart kleiner dan een tennisbaan. Rondom de padelbaan staat een kooi en rondom een deel van de baan staan glazen wanden. Het doel is om net als bij tennis de bal over het net te slaan. Als de bal naar uw kant van het net wordt gespeeld, moet u de bal terugslaan. Bij tennis mag u de bal daarbij maar één keer laten stuiteren voordat u terugslaat. Het grote voordeel van padel is dat u de bal niet al na één keer stuiteren hoeft terug te slaan. Dat mag wel, maar u mag de bal ook één of meer keren tegen een wand of het hekwerk laten stuiteren en daarna pas slaan. Zo heeft u meer tijd om de bal terug te slaan. Dat maakt het makkelijker om de bal vaker heen en weer te spelen dan bij tennis. Het spel ligt dus minder vaak stil, zodat u veel in beweging bent. De bal gaat over en weer over het net, totdat het uw tegenstander niet meer lukt om de bal terug te slaan. Dan heeft uw team een punt. Als uw team de bal twee keer op de grond laat stuiteren, heeft het andere team een punt.

Het padelracket

Het padelracket heeft geen snaren zoals een tennis- of squashracket. Het racket is gemaakt van kunststof en heeft een blad met gaten. Als u begint met padel spelen is een licht racket met een rond blad het meest geschikt. Met een zwaarder racket kunt u harder slaan, maar daar is meer kracht voor nodig. Speelt u padel om lekker te bewegen en bent u minder gericht op punten scoren, dan is een licht racket prima. Een padelracket voor beginners kost tussen de 35 en 80 euro (2023).

Ook padel spelen?

Padelbanen vindt u bij steeds meer tennisbanen en sportclubs. Er worden regelmatig lessen voor beginners gegeven. U betaalt bijvoorbeeld 60 tot 80 euro per persoon voor vijf lessen. Als u weet hoe u padel moet spelen, kunt u een baan huren voor ongeveer 20 tot 30 euro per uur (2023). Als u regelmatig padel speelt, is het goedkoper om lid te worden van een padelvereniging. De kosten verschillen per club. Op de website van de Nederlandse Padelbond vindt u veel informatie.