Plezierig met pensioen? Zo pakt u het aan

Nooit meer werken lijkt geweldig, maar vraagt ook om een nieuwe invulling van uw dag. Wat gaat u doen met al die vrije tijd? Met deze tips lukt het om uw tijd plezierig in te vullen.

Blijf bezig

Iedere ochtend uitslapen. Nooit meer haastig de deur uit, maar lekker luieren op de bank of in de tuin. Dat is even fijn, maar vroeg of laat krijgt u daar vast genoeg van. Een leuke en/of zinvolle activiteit geeft invulling aan uw leven en zorgt dat u lichamelijk en geestelijk fit blijft. Het leuke is dat u na pensionering helemaal zelf mag weten welke activiteit u kiest.

Wilt u blijven werken? Soms is het mogelijk om in deeltijd door te werken en het pensioen gedeeltelijk te laten ingaan. Ook kunt u op zoek gaan naar ander betaald werk. Er zijn speciale (uitzend)bureaus die bemiddelen in banen voor ouderen.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk levert geen geld op, maar wel veel voldoening. Bovendien krijgt u er nieuwe sociale contacten door en maakt u anderen blij.  Daar wordt u zelf ook gelukkig van. Van de 50-plusvrijwilligers noemt 91 procent zich (erg) gelukkig. Onder de niet-vrijwilligers in dezelfde leeftijdsgroep is dat ‘slechts’ 84 procent. Er bestaan veel soorten vrijwilligerswerk, zoals werken in de natuur en werken met ouderen of gehandicapten. Op Vrijwilligerswerk.nl kunt u zoeken naar vrijwilligerswerk dat bij u past. De websites WeHelpen en Vraagelkaar brengen vrijwilligers en hulpvragers in de buurt bij elkaar.

Hobby's en liefhebberijen

Wie opeens stopt met werken, heeft plotseling een zee aan vrije tijd. Misschien kunt u iets gaan doen dat u al heel lang wilde, maar waar u nooit tijd voor had. Alleen aan het ordenen van oude foto’s kunt u waarschijnlijk al veel plezier beleven, bijvoorbeeld door er mooie albums van te maken. Maar u kunt ook een cursus fotografie volgen of een workshop films monteren. Meer ideeën nodig? Wat dacht u van koken, bierbrouwen, schilderen, verhalen schrijven, toneelspelen, tuinieren, meubels maken of sieraden maken? Of misschien past een sportieve hobby meer bij u, zoals bowlen of dansen. Misschien wilde u altijd al zingen of een instrument bespelen. Nu is de tijd gekomen om uw talent te ontwikkelen. Of stort u op een studie filosofie of kunstgeschiedenis.

Blijf bij

Een actieve geest blijft langer gezond. Daarom is het een goed idee om nieuwe ontwikkelingen bij te houden, bijvoorbeeld door cursussen te volgen. Er zijn veel cursussen speciaal voor ouderen, bijvoorbeeld in buurtcentra en bibliotheken. HOVO Nederland biedt hoger onderwijs aan voor cursisten vanaf 50 jaar. Een vooropleiding is niet vereist. Ook de Volksuniversiteit heeft een gevarieerd aanbod, dat voor iedereen toegankelijk is. Dat geldt ook voor het cursusplatform Etadoro.nl. U vindt er cursussen fotografie, levensverhalen schrijven, kunstgeschiedenis en heel veel meer. Om bij te blijven in de digitale wereld, kunt u terecht op de website en in de leercentra van SeniorWeb.

Blijf bewegen

Lichamelijk actief blijven helpt om zo lang mogelijk fit en zelfstandig te blijven. Fietsen of lopen in plaats van de auto of de bus pakken is al een goede manier om dagelijks te bewegen. Maar ook tuinieren en huishoudelijk werk vormen een goede training. In groepsverband bewegen is gezellig en stimulerend. Lokale (ouderen)organisaties, sportscholen en fitnesscentra bieden vaak dit soort groepstrainingen aan. Of u nu kiest voor yoga, pilates, tennis, zwemmen of golfen: het belangrijkste is dat u iets doet wat u leuk vindt.

Benut kortingen

Musea, theaters en bioscopen hebben vaak speciale tarieven voor 65-plussers. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker om er regelmatig op uit te gaan. Hetzelfde geldt voor restaurants, pretparken en bijvoorbeeld zwembaden. Wat vroeger duur leek, is nu beter betaalbaar. Zo kunt u ook samen met kleinkinderen iets gaan ondernemen, want ook zij betalen meestal een stuk minder dan de normale toegangsprijs. In het artikel Uit eten vindt u een aantal tips over voordelig uit eten gaan.

Blijf onder de mensen

Wie niet meer werkt, heeft meestal ook minder contact met anderen. Even een praatje bij de koffieautomaat of aan de telefoon is niet meer vanzelfsprekend. Het is helemaal niet gek om na uw werkzame leven op zoek te gaan naar nieuwe vrienden en kennissen. Zo kunt u mensen leren kennen die in dezelfde levensfase zitten of die dezelfde hobby hebben als u. Sluit u aan bij een vereniging, bezoek bijeenkomsten in de buurt of knoop wat vaker een praatje aan in de supermarkt. Meer inspiratie vindt u in het artikel De 7 beste ontmoetingsplekken voor senioren.

Blijf mobiel

Voor uw werk hoeft u de deur niet meer uit, maar voor uw plezier en contact met anderen is het fijn om wel op pad te blijven gaan. Dat kan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Als 65-plusser krijgt u 34 procent korting op het basistarief bij bus, tram en metro. Hiervoor heeft u wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Voor de trein kunt u een kortingskaart kopen van 50 euro die recht geeft op 40 procent korting buiten de spits. Voor 24,50 euro koopt u er als 60-plusser bovendien 7 Keuzedagen bij, waarop u buiten de spits en in het weekend vrij kunt reizen door het hele land. Meer informatie over vervoer vindt u in het artikel Regiotaxi en ander vervoer op maat.

Blijf digitaal op de hoogte

De computer, tablet en telefoon zijn handige hulpmiddelen om contact te blijven houden met de mensen om u heen, ook als ze wat verder weg wonen. Sociale media zoals Facebook en Instagram maken het nog makkelijker om te volgen waar kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen mee bezig zijn. Via LinkedIn, dat is bedoeld als zakelijk netwerk, kunt u uw oud-collega’s blijven volgen en kunt u aangeven welke cursussen of vrijwilligersactiviteiten u doet.