Pluk uw eigen boeket in een pluktuin

Wat is er mooier dan een bos bloemen? Een zelf geplukte bos bloemen! Nederland heeft tientallen tuinen waar u uw eigen boeket bij elkaar kunt plukken.

Op uw gemak rondlopen tussen prachtige bloemen en uiteindelijk naar huis met uw eigen boeket? Dat kan in een pluktuin. In een pluktuin staan allerlei soorten bloemen die u zelf mag plukken. U krijgt een schaartje en een mand of een emmer mee en u bepaalt zelf welke bloemen u plukt. U stelt uw boeket dus helemaal zelf samen.

Wat kost een pluktuin?

In de meeste pluktuinen is de entree gratis. Voor de geplukte bloemen betaalt u een kleine bijdrage.

Welke bloemen vind ik in een pluktuin?

Dat ligt aan de pluktuin en aan de tijd van het jaar. Sommige pluktuinen zijn gespecialiseerd in speciale soorten, bijvoorbeeld dahlia’s of tulpen. Andere pluktuinen hebben allerlei verschillende soorten, zoals gipskruid, duizendschoon, lavatera, cosmea, dille, goudsbloemen, zonnebloemen, verschillende grassen, lavendel enzovoort.

De tijd van het jaar is ook belangrijk. Sommige planten bloeien de hele zomer. Maar er zijn ook planten die maar een korte bloeiperiode hebben, zoals de tulp, de pioenroos of de zonnebloem.

Welke bloemen zijn geschikt om te knippen?

Bloemen die nog helemaal in de knop zitten, kunt u beter laten staan. De bloem moet echt al kleur hebben en op zijn minst al een beetje bloeien. Knip zoveel mogelijk bóven een nieuwe tak of scheut. Op die manier kan de plant makkelijker weer gaan bloeien.

Zijn pluktuinen altijd geopend?

Pluktuinen zijn meestal alleen in de zomermaanden geopend. Gaat het om een kweker met een kas? Of een pluktuin met vroege bloeiers zoals de tulp of hyacint? Dan is de pluktuin vaak al in het voorjaar geopend. Wilt u een pluktuin bezoeken, controleer dan van tevoren of de tuin geopend is.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn geplukte bloemen ook thuis nog mooi zijn?

Als u na het plukken nog even onderweg bent, is het slim om de bloemen in een vaas of emmertje met water te vervoeren. U kunt de stelen ook in een prop nat keukenpapier wikkelen. Doe er voor de zekerheid een boterhamzakje omheen, zodat uw andere spullen niet nat kunnen worden.

Hoe houd ik mijn geplukte boeket het langst mooi?

  • Knip een stukje van de stelen af voor u de bloemen in de vaas zet.
  • Verwijder het onderste blad, zodat er geen blad in het water staat.
  • Vul de vaas met lauw water.
  • Zorg ervoor dat de vaas niet in de volle zon of op de tocht staat.

Waar vind ik mooie pluktuinen?

Op de website Pluktuinen.nl vindt u eenvoudig een mooie pluktuin. Een bekende pluktuin is die in Amstelveen. Deze grote pluktuin met theetuin is het gehele jaar open. Ook worden hier veel leuke workshops gegeven. Nog een bijzondere is Pluktuin Stoutenburg. In het oude bakhuis van deze pluktuin bevindt zich een gezellig theehuis, met zelfgemaakte taarten én een oplaadpunt voor de e-bike.