Samen fietsen, zo kan het altijd

Een lichamelijke beperking hoeft niet te betekenen dat u voortaan altijd een auto nodig heeft om eropuit te gaan. Met een aangepaste fiets kunt u nog steeds samen fietsen, zelfs als u in een rolstoel zit. Aangepaste fietsen zijn niet goedkoop. Kunt u er zelf geen één kopen, dan is huren of lenen misschien iets voor u.

Duofiets

Een duofiets is een brede fiets waarop beide fietsers naast elkaar zitten. De fiets heeft meestal één wiel voor en twee wielen achter. Sommige versies hebben ook aan de voorkant twee wielen. Een duofiets heeft geen zadels, maar verstelbare stoeltjes. Daardoor zitten beide personen comfortabel en stevig. Duofietsen zijn er met en zonder elektrische trapondersteuning. Een Fun2Go duofiets kost 4500 euro (2021).

Tandem

De tandem kent iedereen wel, maar wist u dat er ook aangepaste tandems bestaan? Deze fietsen hebben een verlaagde en extra ruime instap. Ook de ruimte tussen het voorste zadel en het achterste stuur is ruimer, zodat de berijders minder dicht op elkaar zitten. Een groot voordeel is ook dat u zelf kunt instellen of de bijrijder moet meetrappen of niet. De aangepaste tandem is er met en zonder elektrische trapondersteuning. Prijzen beginnen van 1650 euro.

Driewieltandem

Een driewieltandem is stabieler doordat deze fiets twee achterwielen heeft. Dat is handig als de persoon die achterop zit, problemen heeft met evenwicht. De driewieltandem is ook geschikt voor bijrijders die soms oncontroleerbare bewegingen maken. Prijs: vanaf circa 3500 euro.

Transportfiets

Een transportfiets kunt u vergelijken met een bakfiets met twee voorwielen. Het grote verschil is dat er geen ‘bak’ voor de fiets zit, maar een comfortabele zitting voor degene die niet (meer) zelfstandig fietst. De zitting is aan te passen aan de passagier. De bestuurder zit hoger en heeft daardoor goed zicht op het verkeer. Er is ook een model voor twee passagiers. Beiden zitten naast elkaar op een bankje. De transportfiets is er met en zonder elektrische trapondersteuning. Een transportfiets voor één persoon kost rond de 4000 euro (2021).

Rolstoelfiets

De rolstoelfiets lijkt op de transportfiets, maar dan met een plateau voor een rolstoel voor de fiets in plaats van een zitting. Het plateau kan kantelen, zodat de passagier er met een eigen rolstoel op kan rijden. De rolstoel wordt stevig vastgezet aan het plateau. De bestuurder van de fiets zit hoger en heeft goed zicht op het verkeer. Let er bij een rolstoelfiets op of hij geschikt is voor de eigen rolstoel. De rolstoelfiets is er met en zonder elektrische trapondersteuning. Prijs: circa 4780 euro.

Welke fiets is geschikt?

Welke fiets voor uw situatie het meest geschikt is, hangt vooral af van de beperking van de meerijder. Een ergotherapeut kan u helpen de juiste keuze te maken. Een ergotherapeut is iemand die mensen met lichamelijke of psychische problemen helpt bij het (weer) uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Op de website van de beroepsvereniging voor ergotherapeuten vindt u een therapeut bij u in de buurt.

Hoe zit het met vergoedingen?

Als u een aangepaste fiets nodig heeft, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vraag dat na bij het Wmo-loket van uw gemeente. Meer informatie vindt u op de online Regelhulp van de Rijksoverheid. Iemand die in een zorginstelling woont, kan via de Wet langdurige zorg (Wlz) een vergoeding krijgen voor hulpmiddelen.

Een aangepaste fiets leasen

Vindt u een aangepaste fiets te duur om in één keer aan te schaffen? Dan kunt u ook een aangepaste fiets leasen voor een vast bedrag per maand. U least de aangepaste fiets voor drie jaar, tegen een vast bedrag per maand. Daarbij zijn onderhoud, verzekeringen, reparaties en pechservice inbegrepen. Na drie jaar kunt u de fiets kopen voor de dagwaarde. Voor een duofiets met trapondersteuning betaalt u ongeveer 215 euro per maand, voor een rolstoelfiets met trapondersteuning is dat iets minder dan 250 euro per maand. Meer informatie over het leasen van een aangepaste fiets vindt u bij Care4More.

Andere financieringsmogelijkheden

Zorginstellingen en woongroepen stellen soms aangepaste fietsen beschikbaar voor alle bewoners en hun mantelzorgers. Zo kunnen ook mensen die geen geld hebben om zelf een aangepaste fiets te kopen er gebruik van maken. Soms is crowdfunding de oplossing. Een groot aantal mensen betaalt dan allemaal een deel van de fiets. Sommige regionale of landelijke stichtingen halen geld op voor een of meer aangepaste fietsen. Op de website van de leverancier van aangepaste fietsen Van Raam vindt u veel voorbeelden.