Slechter horen en toch veilig fietsen

Op de fiets is het belangrijk dat u hoort wat er in uw omgeving gebeurt.  Als uw gehoor achteruitgaat, is het goed om erover na te denken hoe u veilig kunt blijven fietsen. Dit zijn de mogelijkheden.

Als uw gehoor achteruitgaat, heeft dat veel invloed op uw dagelijks leven. Een gesprek volgen wordt moeilijker, de televisie moet steeds harder en ook op straat hoort u minder. In het verkeer kan dat gevaarlijk zijn.

Gevaarlijke situaties

Als u een auto, een scooter of een voertuig met sirene pas op het laatste moment hoort, kunt u behoorlijk schrikken. Als u daardoor onbewust een beweging maakt met het stuur, kan dat leiden tot een vervelende valpartij. Het kan ook voorkomen dat een automobilist u wil passeren op een smalle weg en denkt dat u de auto wel heeft horen aankomen. Als u dan toch niet opzij gaat, passeert de auto u misschien op korte afstand, met het risico dat u geraakt wordt door de autospiegel en valt. Gelukkig hoeft u het zover niet te laten komen.

Spiegels op de fiets

Met spiegels op uw stuur houdt u eenvoudig in de gaten wat er achter u gebeurt. U wordt dan niet meer zo snel verrast door een achteropkomende auto. Dat fietst niet alleen veiliger, het fietst ook veel rustiger en dus leuker. Er zijn veel verschillende fietsspiegels te koop. Let op de grootte en op het gemak waarmee u de spiegel kunt monteren. Ga ook na of de spiegel niet te veel trilt. Op een klinkerweggetje is zo’n trillende spiegel heel vervelend. Er zijn ook inklapbare spiegels te koop. U vindt meer informatie in de fietsspiegeltest van de Fietsersbond.

Neem de tijd

Als u minder goed hoort, is het belangrijk dat u de tijd neemt om verkeerssituaties te overzien. Kijk nog een keer extra voor u oversteekt. Springt het verkeerslicht net voor u op oranje? Stop dan en wacht tot het weer groen wordt. Heeft u het gevoel dat u de situatie niet goed overziet? Stap dan af en neem de tijd om goed om u heen te kijken. Het verkeer kan druk zijn en er zijn steeds meer verschillende voertuigen. Elk voertuig heeft zijn eigen snelheid en het is belangrijk daar rekening mee te houden. Zeker als uw gehoor wat minder wordt.

Laat het zien!

Bent u slechthorend? En wilt u dat andere verkeersdeelnemers rekening met u houden? Denk er dan over na om een slechthorend-bordje op uw achterspatbord te monteren. Zulke bordjes zijn er in twee varianten. De oude variant is een wit bordje met in het zwart de letters SH (slechthorend). Het oude bordje wordt alleen in Nederland gebruikt. Er is nu ook een nieuwe variant met de naam Limited Hearing. Dit is een internationaal erkend symbool. Het bordje is geel, met daarop een blauw pictogram van een oor. Daardoorheen is een rood gestippeld kruis gezet, als teken van slechthorendheid. Over het algemeen leidt zo’n bordje tot meer begrip en geduld bij de andere verkeersdeelnemers. Er zijn ook speciale hesjes met het pictogram van het oor en het gestippelde kruis te koop.

Gehoorapparaat met windruisonderdrukking

Als het waait, is fietsen met een gehoorapparaat niet altijd prettig. Het geluid van de wind kan zo hard klinken dat u andere geluiden niet goed meer hoort. Sommige mensen laten daarom hun gehoorapparaat thuis als ze gaan fietsen. Maar er bestaan ook gehoorapparaten met windruisonderdrukking. Zulke gehoorapparaten filteren de ruis van de wind weg en laten andere geluiden gewoon door. Als u graag fietst, is een gehoorapparaat met deze functie zeker de moeite waard. 

Zoek een fietsmaatje

Samen fietsen is gezellig. Als u minder goed hoort, is samen fietsen ook veiliger. Fietst u met iemand samen, vraag hem of haar dan om aan de buitenkant te fietsen als u naast elkaar fietst. Als u aan de binnenkant fietst, heeft u minder last van achteropkomend verkeer.

U kunt ook op zoek gaan naar een fietsmaatje met wie op een duofiets kunt fietsen. Dat is nog veiliger.

Ergotherapeut kan helpen

Bent u vanwege uw mindere gehoor onzeker op de fiets? Maak dan eens een afspraak met een ergotherapeut. Samen met de ergotherapeut kijkt u hoe u toch kunt blijven fietsen. Ook kan de ergotherapeut u helpen bij het zoeken naar een geschikte fiets. En hij geeft tips voor het fietsen zelf, zodat u daarna met meer vertrouwen op de fiets stapt. Vanuit de zorgverzekering heeft u recht op 10 uur ergotherapie (2023).

Fietshelm

Steeds meer fietsers gebruiken een fietshelm. Een goede helm verkleint de kans op ernstige verwondingen bij een ongeval. Fietsers met een helm hebben 70 procent minder kans op overlijden door hoofd- of hersenletsel dan fietsers zonder helm. Een fietshelm is dus helemaal niet zo’n gek idee! Een fietshelm in combinatie met een gehoorapparaat, kan nog weleens voor problemen zorgen. Een achterlicht met ingebouwde radar kan dan misschien een oplossing zijn. Hierbij ziet u op het scherm van uw fietscomputer of of er verkeer van achteren nadert. Het achterlicht zelf begint bij achteropkomend verkeer te knipperen.