Spellen, speciaal voor ouderen

Gezelschapsspellen als Ganzenbord, Memory en Pim-Pam-Pet zijn leuk, maar ze zijn vooral bedoeld voor kinderen. Voor ouderen zijn er heel veel andere leuke spelletjes te krijgen.

Spelletjes zorgen voor gezelligheid en plezier. Maar voor ouderen die graag spelletjes spelen, zijn de speelborden of pionnetjes vaak te klein en de afbeeldingen te kinderachtig. Het bracht de mensen van bijvoorbeeld Spelplus en Nevospel op het idee om spelletjes te ontwikkelen die passen bij de leefwereld van ouderen en/of dementerenden. Verpleeghuizen en verzorgingshuizen zijn er blij mee. En ook thuis zijn deze spellen leuk om te spelen.

XXL

De spellen hebben een volwassen uitstraling. Dat geldt bijvoorbeeld voor bekende spelletjes als Ganzenbord en Mens-erger-je-niet. Spelplus en Nevospel brengen ze in reuze versies uit, net als Scrabble XL en Domino XL. Spelplus heeft daarnaast ook nog Rummicub XXL en Triominos XXL in het assortiment met grotere dobbelstenen en dobbelbakken, speelborden en speelstenen. Om de pionnen op hun plaats te houden, zijn de gaatjes in het speelbord dieper gemaakt. Of er zijn magneetjes onder geplakt die blijven staan op een magnetische bord. Ook de legpuzzels hebben grotere stukken. Het zijn mooie spellen van kwalitatief hoogwaardig hout. Nevospel heeft handige plankjes, bijvoorbeeld om rummicub-kaarten in te zetten en bingospellen met foto's in plaats van cijfers.

Ballen

Bewegen is belangrijk. Daarom heeft SpelPlus beweegapparaten en een serie spellen in het assortiment opgenomen die de mobiliteit bevorderen. Jeu de Boules, blikjes gooien en kegelen. Met zachtere materialen kan dat binnenhuis. En dan zijn er de speelballen: zachte en harde ballen, ballen die geluid maken, ballen met sjaaltjes eraan, ballen om in te knijpen en ballen met plaatjes en teksten. Naar elkaar overgooien of laten stuiteren kan met een ‘boundaloon’: een grote ring met daarop een gespannen doek, voorzien van handvaten.

Herinneringen

Om het geheugen te trainen, bedachten Nevospel en SpelPlus varianten op het Memoryspel en nieuwe herinneringsspellen. ‘Terugblik’ bijvoorbeeld is een spel met afbeeldingen van herkenbare voorwerpen van nu en vroeger van SpelPlus. Om het persoonlijk te maken, kunnen de spelers zelf foto’s van vroeger gebruiken en daarbij hun kinderen of kleinkinderen betrekken. Zo herleven herinneringen en ontstaan er gesprekken. 'Oud en Nieuw' is de variant van Nevospel. Nevospel heeft ook veel eigen memoryspelen ontwikkeld: Twee=oké met oude ambachten, dieren, bloemen, het koningshuis en nog veel meer voorbeelden.

Zintuigen

Voor mensen met dementie of een beperking zijn er spelletjes die de zintuigen prikkelen. Spelletjes met geuren en smaken halen herinneringen naar boven. SpelPlus heeft bijvoorbeeld Audio Bingo met dierengeluiden om het gehoor te trainen. Voelmemo is een memospel van houten cilinders met verschillende oppervlakten om te voelen. Een variant daarop is Gewichtmemo met cilinders die verschillend wegen.

Wat kost het?

Spelplus: Prijzen varieren van 10 euro voor een eenvoudig kaartspel, een Reuze Ganzenbord van ongeveer 15 euro tot rond de 52 euro voor Scrabble XL Grootletter en Pétanque Superior Indoor van 298 euro. Nevospel: Prijzen lopen uiteen van 10 euro voor een rummicub-plankje (kaartplankje), een fotodomino van ongeveer 50 euro tot rond de 165 euro voor Picto 100 en ongeveer 250 euro voor een ROT-bord (Realiteits- en Oriëntatietraining).

Gezelschapsspellen die je altijd kan doen

Op de website www.ouderenwegwijs.nl staan tien leuke tips op het gebied van spelletjes voor ouderen waar helemaal geen borden of pionnen voor nodig zijn. Bijvoorbeeld een bal doorgeven. Als er wordt gefloten is degene die de bal in handen heeft ‘uit’. Bij  woorspelletjes denkt iedereen gelijk aan scrabble. Maar eventueel kun je ook het overbekende ‘galgje’ spelen, als je woorden wilt raden aan de hand van letters. En als u liever zelf een woordspelletje doet, is een puzzelboekje met woordzoekers een mooie optie.