Terug in de tijd bij Vilsteren

Iedere provincie heeft zijn eigen charme en op de fiets geniet u daar optimaal van. Deze historische route door Vilsteren neemt u niet alleen mee terug in de tijd, maar leidt u ook langs een prachtig natuurgebied.

routekaart

Het dorp Vilsteren is wellicht één van de opmerkelijkste plaatsen van Overijssel. In deze katholieke omgeving in een overwegend protestantse streek lijkt het dorp een plaatsje alle andere, maar is het zeker niet.

Lang geleden werd het land bestuurd volgens een feodaal stelsel, waarbij grootgrondbezitters delen van hun land te leen gaven aan leenmannen. Die beheerden dan dat stukje van het land en waren verantwoordelijk voor de opbrengsten ervan. Op het land, dat de leenmannen vaak als hun eigendom zagen, stonden boerderijen, molens en andere gebouwen die het tot een economische eenheid maakten.

Vilsteren is nu een uniek voorbeeld van een plaats waar dit feodale stelsel nog wordt benaderd. Het landgoed Vilsteren van 1.051 hectare omvat Huis Vilsteren, bos- en natuurgebieden, landbouwgrond, het gelijknamige dorp, wegen, waterpartijen en het Gasuniecomplex. Het landgoed beheert dit gebied.

Vrijwel alle gebouwen zijn gebouwd op erfpachtgrond en dat heeft gevolgen voor de uitstraling van het dorp. Zo zijn de beukenhagen verplicht en worden deze hagen aangelegd volgens een bepaalde huisstijl. De kleuren van het Huis Vilsteren zijn terug te zien bij andere gebouwen van het landgoed.

Tinnen figuren

Vergeet bij knooppunt 42 vooral niet om een kijkje te nemen in het Tinnen Figuren Museum, want daar vertelt de enorme collectie in verschillende voorstellingen veel over de cultuurgeschiedenis van Nederland.

Meer bezienswaardigheden:

  • Knooppunt 49: Landgoed Het Laer
  • Tussen knooppunt 53 en 54: diverse vistrappen
  • Tussen knooppunt 76 en 87: Landgoed Eerde, alleen te bezichtigen op open momumentendagen.

Nóg meer routes

route vilsteren

Op de website fietsen123.nl vindt u een alternatieve route in de omgeving van Vilsteren. Deze route start in Lemelen (knooppunt 78) en leidt u onder meer langs de Veensche Waterleiding.