Tips om veilig te blijven fietsen

In 2017 zijn er voor het eerst meer mensen overleden na een ongeval met de fiets dan na een ongeluk met de auto. Tweederde van de omgekomen fietsers was 65 jaar of ouder, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch is fietsen in de eerste plaats gezond. Blijf het dus vooral doen zolang u kunt, maar doe het veilig.

In 2017 kwamen 206 fietsers om in het verkeer. Dat is het hoogste aantal in tien jaar. Met het stijgen van de leeftijd stijgt ook het aantal slachtoffers dat overlijdt na een ongeval met de fiets. Onder de fietsers die omkwamen waren 34 zestigers, 52 zeventigers en 63 mensen ouder dan 80. Tweederde is dus ouder dan 65 en dat is afgezet tegen de bevolkingsomvang een groot aandeel, merkt het CBS op. Deze groep maakte namelijk de minste fietskilometers. Iets meer dan een kwart van de fietsslachtoffers verongelukte op een e-bike: 57 mensen in totaal. Dit zijn vooral ouderen, en dan met name oudere mannen.

Zo blijft u veilig fietsen

De Stichting VeiligheidNL heeft een folder ontwikkeld voor ouderen op de fiets. Deze folder is gemaakt  in samenwerking met de ANWB, de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland. Uitgangspunt is dat u zolang mogelijk blijft fietsen. Fietsen is gezond en zorgt ervoor dat u langer mobiel blijft.
Zorg voor een veilige fiets:
  • Uw fiets moet goed op maat zijn, en vooral niet te hoog. Zorg dat u met uw voeten bij de grond kunt als u op het zadel zit en overweeg de aanschaf van een fiets met een lage instap.
  • Het is belangrijk dat alles aan uw fiets goed werkt. Laat uw fiets door een fietsenmaker controleren, zorg voor goede remmen en goede verlichting.
  • Monteer stevige fietstassen als u boodschappen doet op de fiets.
Zorg voor een goede voorbereiding:
  • Draag schoenen die goede grip geven op de trappers.
  • Zorg dat u goed hoort en ziet. Laat ogen en oren regelmatig controleren. Overweeg een fietsspiegel.
  • Wees vertrouwd met uw fiets. Wen op een rustige plek aan een nieuwe (elektrische) fiets of doe mee aan een fietscursus.
  • Houd het weer in de gaten. Waait het hard, kan het glad zijn? Ook regen kan voor minder grip op de weg zorgen.
Beweeg u veilig in het verkeer:
  • Doe het rustig aan. Voorkom haast en voorkom vermoeidheid. Neem pauze bij langere ritten.
  • Houd afstand van andere weggebruikers en van de stoeprand.
  • Vermijd drukke momenten.

Veilig op de e-bike

Heeft u een e-bike? Dan zijn er punten waar u extra op moet letten. Lees het artikel Veilig onderweg met de e-bike.