Tuinieren? Maak het uzelf gemakkelijk!

Tuinieren is een heerlijke hobby die ook nog eens goed is voor lichaam en geest. Als u minder goed kunt bewegen, wordt tuinieren lastiger. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die het u een stuk makkelijker maken.

Lekker met de vingers in de aarde, veel mensen worden er heel gelukkig van. Als tuinieren te zwaar voor u wordt, kunt u uw tuin zo inrichten dat u er bijna niets meer aan hoeft te doen. Maar als u geniet van tuinieren, is dat wel jammer. Gelukkig zijn er veel handige hulpmiddelen die tuinieren makkelijk maken.

Tuingereedschap

Er is veel slim tuingereedschap te koop. Denkt u bijvoorbeeld aan gereedschappen met een extra lange steel of een extra handvat dat haaks op het normale handvat staat. Ook zijn er losse hulpmiddelen die u op uw eigen gereedschap kunt klikken. U vindt dit soort gereedschap bijvoorbeeld op hulpmiddelenwereld.nl.

Snoeischaren

Het merk Felco heeft speciale snoeischaren voor mensen met kleine handen of linkshandigen. Deze scharen zijn ook heel geschikt als u minder kracht in uw handen heeft. U kunt ook kiezen voor een snoeischaar met een hefboommechanisme, bijvoorbeeld van Gardena. Met zo’n schaar hoeft u minder kracht te zetten. Beide merken zijn online en bij sommige tuincentra te koop. Een snoeischaar van Felco kost tussen de 50 en 75 euro. Een hefboomsnoeischaar van Gardena kost ongeveer 50 euro.

Moestuin

Eet u het liefst uit eigen tuin, maar wordt het bijhouden van de moestuin steeds moeilijker? Kies dan voor moestuinbakken op hoogte en verdeel de vakken zo dat u er van alle kanten makkelijk bij kunt. In het tuincentrum vindt u veel verschillende kweekbakken op hoogte. Maar als u zelf al bakken heeft, dan kunt u er ook oude tegels of stenen onder te leggen, zodat de bakken hoger komen te staan.

Gezellig gefladder

Ook als u zelf niet meer actief kunt tuinieren, valt er in de tuin nog genoeg te beleven. In het tuincentrum kunnen ze u alles vertellen over welke planten vlinders en bijen aantrekken. Als u voor biologische zaden, bollen en planten kiest, weet u zeker dat ze niet zijn behandeld met schadelijke bestrijdingsmiddelen. Online vindt u veel informatie over de bijenvriendelijke tuin, bijvoorbeeld op de website van Milieucentraal. Op deze website vindt u trouwens ook veel informatie over alle overige nuttige beestjes in de tuin.

Lekker rommelig

Wilt u de tuin extra aantrekkelijk maken voor vogels en egels? Ruim dan vooral niet te veel op. Vogels en egels houden van een beetje rommel. Op zulke plaatsen vinden zij zowel voedsel als schuilmogelijkheden. Verder is het prima om het hele jaar door vogelvoer aan te bieden, daarmee blijft uw tuin extra aantrekkelijk. Denk ook aan struiken en heesters die bessen geven, vogels zijn er dol op.

Nog een paar handige tips

Gebruik een karretje waarop u uw gereedschap en bijvoorbeeld een bak voor onkruid en afval kwijt kan. Lekker praktisch en gemakkelijk. Kunt u nog wel bukken, maar komt u moeilijk weer overeind? Dan is een kniesteun met armsteunen handig. Dankzij de armsteunen komt u makkelijk weer overeind. In zithouding steunen de knieën op een zacht kussentje. Draait u de kniesteun helemaal om, dan heeft u een krukje. De kniesteun kost ongeveer 50 euro.