Wonen zoals u dat wilt
Wilt u graag met de fiets naar uw bestemming, maar is het te ver om helemaal te fietsen, of ligt uw bestemming te ver van het station? Of wilt u graag een fietstocht maken in een ander deel van het land? Misschien kunt u de fiets combineren met de trein. U kunt uw eigen fiets meenemen in de trein of een OV-fiets huren op het station. Dit zijn de mogelijkheden.
Als u uw treinreis combineert met een ritje op de fiets, kunt u veel plaatsen in Nederland bereiken. U kunt uw eigen fiets of vouwfiets meenemen of u huurt een OV-fiets bij het station. Beide mogelijkheden hebben voordelen en nadelen.
Een vouwfiets mag gratis mee in de trein. U moet uw fiets dan wel opgevouwen vervoeren.
Wilt u uw eigen fiets meenemen in de trein? Dat mag buiten de spits, als u een kaartje koopt en uw fiets neerzet op een plek in de trein die daarvoor bedoeld is. Bij het instappen herkent u deze plekken aan de afbeelding van een fiets op de deur. Als er al andere fietsen op deze plek staan en uw fiets er niet meer bij kan, moet u een andere fietsplek zoeken. U kunt ook aan de conducteur vragen waar u uw fiets kunt zetten. Zitten er al reizigers en staan er koffers of vouwfietsen? Dan heeft uw fiets voorrang. U kunt andere reizigers dan vragen plaats te maken, zodat u uw fiets kunt neerzetten.
U moet uw bagage van uw fiets afhalen. Neemt u veel bagage mee, dan is het handig om speciale fietstassen te hebben die u snel van uw fiets kunt halen. Sommige treinen hebben speciale banden waarmee u uw fiets kunt vastzetten om te voorkomen dat uw fiets omvalt. Zijn er geen banden, dan kunt u de fiets een beetje schuin zetten.
Het kan lastig zijn om uw eigen fiets mee te nemen in de trein, zeker als u de fiets moet optillen om te kunnen instappen. Dat probleem heeft u niet als u reist met een sprinter. Hier kunt u de fiets in- en uitrijden zonder te tillen. Ook is er in sprinters vaak meer plek voor fietsen. Kunt u kiezen tussen reizen met een Intercity of met een sprinter? Dan is reizen met een sprinter vaak makkelijker. U bent meestal wel wat langer onderweg dan als u met de intercity reist.
Het is fijner om met uw fiets te reizen als het rustig is. In de NS-app kunt u zien welke treinen drukker zijn en welke rustiger.
Een fietskaartje kost 7,50 euro per dag (2023). Het maakt niet uit of u uw fiets meeneemt op een korte of een lange treinrit. U mag het kaartje meerdere keren per dag gebruiken. Het maakt ook niet uit wat voor fiets u heeft, alleen bakfietsen en fietskarren mogen niet mee. U kunt dit kaartje online kopen en uitprinten of in de NS-app laden. U kunt ook een papieren kaartje kopen bij de automaat op het station, maar daarvoor betaalt u een euro extra.
Op werkdagen mag uw fiets alleen mee tussen 9.00 en 16.00 uur en van 18.30 tot 06.30 uur. In het weekend en op feestdagen (behalve Koningsdag) mag u uw fiets meenemen op ieder tijdstip. In juli en augustus mag uw fiets ook de hele dag mee.
Een fietskaartje is geldig bij NS en bij andere vervoerders. Reist u niet met NS maar alleen met een andere vervoerder? Dan kunnen er andere regels en prijzen gelden. Controleer dat bij uw vervoerder.
Een OV-fiets is een stevige geel-blauwe huurfiets die u op veel stations en bij belangrijke bus- en tramhaltes en P+R-parkeerterreinen in Nederland, kunt vinden. Als u een OV-fiets wilt huren, heeft u een abonnement nodig. Dit abonnement staat op uw persoonlijke OV-chipkaart. Als u een fiets wilt huren, laat u uw OV-chipkaart scannen samen met de sleutel van uw OV-fiets. Als u de fiets weer inlevert, wordt de sleutel van de fiets opnieuw gescand. Zo weet de verhuurder hoe lang u de fiets heeft gebruikt. De kosten voor het huren van de fiets worden achteraf van uw bankrekening afgeschreven.
Wilt u een OV-fiets huren? Dan kunt u in de NS-app of op de website zien waar u een OV-fiets kunt vinden en hoeveel fietsen er beschikbaar zijn. Op grote stations vindt u de OV-fietsen meestal in bemande fietsenstallingen. Op kleinere stations is er soms geen personeel aanwezig, maar kunt u de OV-fiets zelf pakken uit een kluis of uit de stalling.
Als u een OV-fiets wilt huren, betaalt u de eerste drie dagen 4,45 euro per dag (2023). Na 72 uur betaalt u een extra toeslag van 5 euro per dag. U mag de fiets niet langer dan 21 dagen gebruiken. Daarna betaalt u een boete van 350 euro.
Reist u met de trein met een NS Flex abonnement? Dan kunt u dit abonnement ook gebruiken voor het huren van een OV-fiets. Betaalt u uw treinreis op een andere manier? Dan heeft u een gratis abonnement nodig voor de OV-fiets, waarmee u de betaling van uw huurfiets regelt. Op één abonnement kunt u twee fietsen tegelijk huren.
U levert de fiets weer in op dezelfde plek als waar u hem heeft gehuurd. U mag de fiets wel terugbrengen op een andere locatie, maar dan betaalt u 10 euro extra.
Op sommige stations zijn ook elektrische OV-fietsen te huur. Deze kunt u huren voor 10 euro per dag.
Heeft u een aangepaste fiets, die u nodig heeft vanwege een beperking? Dan mag u deze fiets gratis meenemen in de trein, ook in de spits. Soms heeft u hiervoor een speciale sticker nodig of moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lees er meer over op de website van NS.