Uw telefoon bedienen met uw stem

De meeste mobiele telefoons hebben een spraakassistent. Wilt u iemand een berichtje sturen? U zegt het gewoon tegen uw telefoon en uw mobiel zet uw gesproken tekst om in een tekstbericht. Berichten typen is niet langer nodig.

Gebruik uw assistent

De spraakassistent van iPhone  en iPad heet Siri. U zegt 'Hé, Siri' en vervolgens spreekt u een vraag of opdracht in. U kunt gewoon in het Nederlands praten. Als uw model een homeknop heeft, kunt u deze indrukken. Vanaf iPhone X gebruikt u de zijknop. Vervolgens kunt u meteen uw vraag stellen of opdracht geven. Siri is standaard ingeschakeld. Werkt Siri toch niet, controleer dan in de instellingen of Siri wel is ingeschakeld. Ga hiervoor naar Instellingen (dit is een app op het beginscherm met een raderwieltje) en tik op ‘Siri en zoeken’.

Op telefoons en tablets met Android als besturingssysteem kunt u Google Assistent assisteren. Deze werkt ook op iPhones. Ook deze assistent verstaat en spreekt Nederlands. Op de nieuwere telefoons is de assistent standaard aanwezig. Op iets oudere toestellen kunt u de assistent gratis downloaden in de Google Play Store. Zeg 'Ok Google' om de assistent te activeren. U kunt ook op de homeknop drukken. Daarna kunt u meteen een vraag stellen. Werkt de Google Assistent niet meteen, dan moet u misschien iets aanpassen in de instellingen. Hoe dat moet, leest u op deze pagina van Google. U kunt ook iemand vragen om dit voor u te doen.

Wat kunt u de spraakassistent vragen?

De spraakassistent kan u helpen om iemand te bellen of een berichtje te sturen. Stel u wilt uw dochter Annelies bellen. Dan kunt u tegen de telefoon zeggen: ‘Bel Annelies.’ Dat scheelt u zoeken in uw lijst met contacten met het risico op verkeerd tikken. Er zijn nog veel meer zaken waarbij de assistent u kan helpen, maar sommige vragen en opdrachten zullen niet meteen resultaat opleveren. Als u bepaalde muziek wilt laten afspelen bijvoorbeeld, heeft u een app nodig voor muziek. Andere vragen en opdrachten kan de assistent ook op internet opzoeken. Onderstaand vindt u een paar voorbeelden van vragen die de assistent in principe kan beantwoorden. Lukt het op uw telefoon niet direct, vraag dan iemand u hierbij te helpen.
  • Weer (Wat is het weerbericht voor vandaag?)
  • Restaurants (Waar is een pizzeria?)
  • Openingstijden (Is de supermarkt nog open?)
  • Navigatie (Hoe rijd ik naar de Anemoonstraat?)
  • Feitelijke vragen (Wie was minister-president in 1973?)
  • Berekeningen (Hoeveel is 21% van 23,56 euro?)
  • Woordenboek (Wat betekent mantelzorg?)
  • Sportuitslagen (Wie heeft Wimbledon gewonnen?)
  • Verkeer (Waar staan files?)
  • Muziek (Speel Mozart)
  • Koken (Lees een recept voor appeltaart voor.)
  • Nieuws (Wat is het laatste nieuws van de NOS?)

WhatsApp berichten inspreken

Gebruikt u graag WhatsApp, maar vindt u typen op een smartphone lastig? Dan kunt u op het toetsenbordje van WhatsApp tikken op de microfoon. Spreek het berichtje dat u wilt versturen hardop uit. Het wordt dan in tekst getoond, zodat u het kunt controleren. Klopt het? Dan kunt u tikken op versturen. Zit er een fout in? Dan kunt u de fout met de hand verbeteren of de boodschap nog een keer inspreken. Dit hulpmiddel kunt u ook gebruiken voor sms’jes, mailtjes en alle andere functies waarin u het toetsenbord gebruikt. Zowel Android-telefoons als iPhones kennen het spraakgestuurde toetsenbord.

Google luistert mee

Google neemt de stemcommando’s op. Hiermee wil Google de dienst verbeteren en bepalen welke advertenties bij u zouden passen. Dat is nadelig voor uw privacy. U kunt zien wat Google over u heeft opgeslagen in uw Google-profiel. Dit kunt u raadplegen als u bent ingelogd bij Google. Op SeniorWeb kunt u hier meer over lezen.