Vechtsporten voor senioren

Vechtsporten of zelfverdedigingsporten zijn er niet alleen voor jongeren. Verenigingen of sportscholen geven ook trainingen aan senioren, individueel of in groepsverband, van kickboksen tot aikido. Wat zijn de mogelijkheden? En waar is vechtsport goed voor als u wat ouder bent?

Te oud voor vechtsport?

Ouderen en vechtsport gaan heel goed samen. Misschien deed u aan vechtsport toen u jong was en wilt u het weer oppakken. Of misschien doen uw (klein)kinderen aan vechtsport en wilt u het zelf ook weleens proberen. Ook als u wat ouder bent, kunt u nog heel goed beginnen met vecht- of zelfverdedigingstrainingen.

Voordelen van vechtsport

Vecht- en zelfverdedigingssporten hebben u veel te bieden. U verbetert er uw conditie mee, uw balans, motoriek, houdingspieren, lenigheid en u wordt er soepeler van. Uw reactievermogen en coördinatie worden getraind en u wordt er sterker van. Verder zijn vechtsporten ook goed voor het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn en door te sporten kunt u stress verminderen. Omdat u leert hoe u zichzelf kunt verdedigen en hoe u veilig kunt vallen, kunt u zich door vechtsport ook veiliger gaan voelen. Met goede begeleiding kunt u vechtsport tot op hoge leeftijd blijven doen. Als u twijfelt of u er fit genoeg voor bent, vraag dan advies aan uw huisarts. Die kan inschatten welke inspanning uw lichaam aankan. Zorg dat u uw grenzen kent en loop niet te hard van stapel. Train op eigen niveau.

Welke vechtsporten zijn er?

Aikido

Aikido is een Japanse zelfverdedigingskunst die harmonie en innerlijke kracht als doel heeft. De bewegingen die u bij aikido maakt zijn sierlijk, vloeiend en rond. Toch kan de aanvaller aan het einde van de beweging in een klem terechtkomen of worden geworpen door de verdediger. Het gaat niet om het winnen, maar om het verbeteren en perfectioneren van techniek. Respect en elkaar helpen staan bij aikido voorop. Meer informatie vindt u op de website van de Aikido Bond Nederland.

Judo

Judo is een gevechtskunst en betekent letterlijk ‘zachte weg’. Het doel is de tegenstander uit balans te brengen door hem op de grond te gooien, onderuit te halen of op een andere manier uit te schakelen. Op judoles leert u werp-, worstel- en stoottechnieken. Ook oefent u hoe u het beste kunt vallen. Bij judo kunt ook meedoen aan wedstrijden. Het is een Olympische sport. Meer informatie vindt u op de website van de Judo Bond Nederland.

Jiu Jitsu

Jiu Jitsu is een Japanse zelfverdedigingskunst en betekent zachte of soepele kunst. Die kunst houdt in dat u zich ongewapend verdedigt en ook zelf aanvallen uitvoert. In de training oefent u verweer- en bevrijdingstechnieken, maar ook schoppen, slaan, stoten en werpen. Jiu Jitsu is niet alleen een kunst, maar ook een sport waarin wedstrijden worden gehouden. Meer informatie vindt u op de website van de Judo Bond Nederland.

Karate

Karate is een oosterse vechtkunst waarbij het ontwikkelen van discipline en een goede gezondheid centraal staat. In de karateles leert u stoot-, trap- en afweertechnieken. Afhankelijk van de stijl worden ook klemmen, verwurgingen en worsteltechnieken gebruikt. Winnen is niet het doel van karate. Het gaat om het verbeteren van uw karakter. Meer informatie vindt u op de website van KWF Nederland.

Kendo

Een van de oudste Japanse vechtsporten is Kendo. Bij deze sport worden zwaarden van bamboe of hout gebruikt. U oefent tegen een denkbeeldige tegenstander. Bij Kendo gaat het niet om agressie, fysieke kracht of het verwonden van de tegenstander. Respect voor elkaar staat bij deze sport voorop. Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Kendo organisatie.

(Kick)boksen

Bij boksen is het de bedoeling dat u de tegenstander raakt met snelle, ontspannen bewegingen. Tegelijkertijd is boksen een uitstekende manier om uw conditie te trainen. Korte intensieve oefeningen maken deze sport afwisselend. Het is de kunst om te kunnen voorzien wat uw tegenstander gaat doen en snel te reageren. Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Kickboks Federatie.

Krav maga

Krav maga is een zelfverdedigingssport uit Israël. Het betekent contactgevecht. Met krav maga leert u zich te verdedigen in verschillende situaties. De technieken zijn gebaseerd op de manier waarop mensen reageren op een aanval zonder na te denken. Daardoor zijn ze makkelijk aan te leren. Ook kwetsbare mensen kunnen er sterker van worden. Daarnaast vergroot krav maga het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Krav Maga IKMF Nederland.

Hoe beginnen?

Wilt u weten of een vechtsport iets voor u is? Ga dan na of de vechtsport van uw keuze in uw omgeving wordt gegeven. Misschien kunt u een keer gaan kijken bij een training. Vraag of er speciale trainingen voor ouderen zijn en zo niet, of u met een gewone training kan meedoen. Misschien is het ook mogelijk om met een groep geïnteresseerden een training voor ouderen te starten.