Veilig fietsen als het nat en donker is

Als u in de herfst- en wintermaanden op de fiets stapt, is het goed om weer even wat extra aandacht aan uw veiligheid te geven. De zon staat lager en het is sneller donker. Ook sneeuw en gladheid kunnen fietsen lastiger maken. Met de tips in dit artikel stapt u ook in de herfst en winter veilig op de fiets.

Gebruik goede fietsverlichting

Goede fietsverlichting zorgt er niet alleen voor dat u gezien wordt, maar ook dat u zelf goed ziet. Moderne fietsverlichting heeft LED-lampen. Die zijn energiezuinig en geven uitstekend licht.

Controleer voor vertrek altijd of uw voor- en achterlicht goed werken. Heeft uw fiets nog oude fietsverlichting? Vraag dan eens aan de fietsenmaker of u deze kunt laten vervangen. U kunt ook losse lampjes kopen, bijvoorbeeld op batterijen of met een oplaadbare accu.

Gaat u zelf nieuwe fietsverlichting kopen om op uw fiets te zetten, let dan op de lichtopbrengst van de fietslamp en de breedte van de lichtstraal. De lichtopbrengst wordt gemeten in lumen. Fietst u vooral op verlichte wegen en paden? Dan is een fietslamp van 50 tot 100 lumen voldoende. Fietst u ook door onverlichte of slecht verlichte gebieden? Kies dan voor een lamp van 500 lumen of meer.

Voor de breedte van de straal kunt u letten op de lux-waarde van de fietslamp. Hoe hoger de lux-waarde, hoe breder de lichtstraal. Rijdt u vooral op verlichte wegen en paden, dan is een hoge lux-waarde niet nodig. Als u ook over onverlichte of slecht verlichte paden fietst, kies dan voor fietsverlichting met een hoge lux-waarde. De brede lichtstraal heeft u nodig om de weg voor u goed te kunnen zien.

Een goede voorlamp kost tussen de 10 en de 40 euro. Voor een goede set met voor- en achterlicht betaalt u gemiddeld zo’n 20 tot 75 euro.

Zorg voor reflectie op uw fiets en op uw kleding

In de wet staat dat u achterop uw fiets een reflector moet hebben. Ook de velgen of de banden moeten een reflecterende rand hebben. De trappers moeten aan beide kanten een reflector hebben. Meer reflecterende onderdelen mag uw fiets niet hebben. Maar u kunt wel zorgen voor reflectie op uw kleding. Er zijn vesten, jassen en regenjassen met lichtgevende stukken te koop. U kunt ook een fluorescerend sporthesje over uw jas aantrekken, daarmee wordt u zeker gezien.

Controleer uw remmen

Controleer in ieder geval elk kwartaal uw remmen. Laat u uw fiets regelmatig onderhouden, dan kijkt de fietsenmaker hiernaar. Maar vooral in de donkere, natte en glibberige maanden is het goed om de remmen ook zelf even te testen. Als u twijfelt of uw remmen nog goed zijn, is het verstandig om een fietsenmaker even naar uw remmen te laten kijken.

Rijd niet met te harde banden

Pomp de banden niet te hard op. Het is goed als u de band nog een klein beetje kunt inknijpen. Dat is extra belangrijk als de weg nat of glad is. Met iets zachtere banden heeft u meer grip op de weg.

Draag een pet of zonnebril als de zon laag staat

Als u in de herfst of winter fietst met zonnig weer, kan het gebeuren dat u wordt verblind door een laagstaande zon. Zet een pet, zonneklep of zonnebril op, zodat u minder last heeft van de felle zon.

Gebruik een contrastbril

Heeft u moeite met zien in het donker of bij slechte weersomstandigheden? Lijkt de verlichting van de auto’s op de weg feller en zijn zelfs de straatlantaarns u te veel? Misschien kunt u dan een contrast- of nachtbril gebruiken. Dat is een bril met oranje glazen, die de schittering wegneemt en het contrast verbetert. Daardoor wordt uw zicht weer helder en rustig.

Contrast- en nachtbrillen vindt u bij elke opticien. Draagt u al een bril? Contrastbrillen zijn er ook als overzetbril. Deze zet u eenvoudig over uw eigen bril.

Houd een zakdoek bij de hand

Als het buiten koud is, kunnen uw ogen gaan tranen. Daardoor kunt u minder goed zien. Zorg dat u een zakdoek bij de hand heeft om uw tranen meteen weg te vegen.

Pas op met een capuchon

Gebruikt u graag een capuchon als het regent? Dat is prima als u de capuchon strak om uw hoofd kunt trekken. Een wijde capuchon kan gevaarlijk zijn, omdat u daarmee niet goed opzij of achterom kunt kijken. Iets om op te letten als u een regenjas koopt.

Zet uw telefoon op stil

Met een telefoon in de hand fietsen is verboden. Zet daarom uw telefoon op stil en stop hem weg. Gebruik liever ook geen hoofdtelefoon of oortjes, maar houd uw aandacht bij de weg en het verkeer om u heen.

Pas uw snelheid aan

In het donker en bij slecht weer kunt u minder goed zien in het verkeer. Houd daar rekening mee, zeker als u op een e-bike rijdt. Rijd zo nodig iets langzamer en rem op tijd.

Denk aan een fietshelm

Een fietshelm beschermt uw hoofd en hersenen als u valt. Een fietshelm is niet verplicht, maar toch dragen steeds meer fietsers een fietshelm. Ze voelen zich daarmee veiliger in het verkeer. Een fietshelm kan een val niet voorkomen, maar verkleint wel de kans op ernstige verwondingen.

Bereid u voor op pech onderweg

Pech onderweg is altijd vervelend. Maar met slecht weer is het helemaal vervelend om naast de kant van de weg te staan. Een pechhulpverzekering kan dan handig zijn. Met de fietsverzekering van Interpolis bent u in Nederland en tot 30 kilometer over de grens verzekerd voor pech onderweg. Ook bij kleinere pechgevallen zoals een lekke band of kapotte verlichting.