Veilig mensen meenemen met de auto

Rijdt u vaak met uw kleinkinderen of vader of moeder in de auto? Dan is de veiligheid extra belangrijk. Hier moet u aan denken als u grote of kleine passagiers meeneemt in uw auto.

In alle situaties is het belangrijk dat u uw aandacht bij het verkeer houdt. Weet u de weg niet precies en heeft u uw navigatiesysteem nodig? Stel dit dan vooraf in en niet tijdens het rijden. Laat u tijdens de rit niet afleiden. Een gesprek met iemand die bij u in de auto zit, leidt u al snel af. Laat u ook niet afleiden door uw mobiele telefoon. Het is verstandig om uw telefoon op niet storen te zetten. Een handig hulpmiddel hiervoor is de AutoModus van Interpolis.

Veiligheidsgordel

Uw passagiers zijn verplicht om een veiligheidsgordel te dragen. Ook achterin, of bij korte afstanden en dus ook altijd binnen de bebouwde kom. De veiligheidsgordel werkt het best als u geen dikke kleding draagt. Een dikke winterjas kunt u dus beter uitdoen in de auto. Als uw passagier last heeft van de veiligheidsgordel, bijvoorbeeld omdat hij of zij pas geopereerd is, blijft het dragen van een gordel verplicht. Soms zijn er wel aanpassingen of hulpmiddelen mogelijk. In de meeste auto’s kunt u de hoogte van de gordel aanpassen. Voor mensen bij wie een gewone autogordel knelt, kan het helpen een langere, goedgekeurde autogordel te laten plaatsen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan een ontheffing geven voor het dragen van een veiligheidsgordel, bijvoorbeeld voor mensen die minder dan zes maanden geleden zijn geopereerd. Deze ontheffing kunt u aanvragen met een speciaal formulier. Als uw passagier een ontheffing heeft, moet hij of zij deze altijd meenemen in de auto. Een kopie is niet voldoende, bij een controle heeft u het origineel nodig. Als uw passagier geen autogordel hoeft te dragen, is de passagiersstoel naast u voor hem of haar de veiligste plaats.

Rollator of rolstoel mee

Zet een rollator of rolstoel in de achterbak en zorg er altijd voor dat de rolstoel of rollator goed vaststaat.  Alles wat niet vast staat, komt bij een noodstop of als u een ongeluk krijgt, met grote kracht naar voren. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Ook in een afgesloten kofferbak is het beter een rollator of rolstoel vast te zetten om beschadigen te voorkomen.

Kinderen meenemen

Gaat u graag met uw kleinkinderen op pad? Dan wilt u hen natuurlijk ook veilig meenemen met de auto. Daarom is het goed om te weten hoe u dat het beste kan doen en welke regels er gelden. Dit verschilt per leeftijdsgroep.

Voor kinderen die nog geen 1,35 meter zijn, heeft u altijd een autostoel of stoelverhoger nodig. Zorg dat u weet hoe u de stoel of stoelverhoger goed vast moet zetten en hoe u de veiligheidsgordel vastmaakt.

Baby’s

Baby’s tot 15 maanden moet u altijd tegen de rijrichting in vervoeren in een passend stoeltje. Het kind kijkt dan dus in de richting van de achterruit. Bij een botsing is het nekje dan beter beschermd. U kunt het stoeltje het best op de achterbank bevestigen. Op de passagiersstoel voorin mag ook, maar dan moet u de airbag uitzetten. Als het hoofdje van het kind boven de rugleuning van het stoeltje uitsteekt, is het tijd voor een groter stoeltje.

Peuters

U kunt een peuter het beste op de achterbank meenemen in een speciaal peuterstoeltje. Peuterstoeltjes zijn meestal zo ontworpen dat het kind naar voren kijkt.

Kinderen van 4 tot ongeveer 10 jaar

Voor kinderen van 4 tot ongeveer 10 jaar heeft u een autostoel of stoelverhoger nodig. In deze autostoelen zet u het kind en de stoel vast met de autogordel. De stoel zorgt ervoor dat de autogordel op de juiste plaats over de borst van het kind loopt. Een autostoel met rugleuning is het veiligst, omdat die ook beschermt bij een botsing van opzij.

Oudere kinderen

Als een kind 1,35 meter of groter is, mag het gewoon op de zitting van de auto zitten met de veiligheidsgordel om. De achterbank blijft voor kinderen tot 12 jaar de veiligste plek.

Als u af en toe uw kleinkind meeneemt

Als u zich niet aan deze regels houdt, kunt u een boete krijgen. Er geldt een uitzondering als u uw kleinkind maar een enkele keer meeneemt. Maar als u van tevoren weet dat u uw kleinkind gaat meenemen in de auto, is het verstandig om ervoor te zorgen dat u een goed stoeltje heeft.

Verzekering

Als u mensen meeneemt in de auto is het goed om naast een autoverzekering ook een inzittendenverzekering af te sluiten. Dan is iedereen in de auto verzekerd voor alle schade door een ongeluk, ook als u het ongeluk zelf veroorzaakt.