Veilig samen fietsen in uw eigen omgeving? De gemeente helpt mee

Fietsen is goed voor iedereen en voor alle leeftijden. In veel gemeentes is er daarom een speciaal programma ingericht, dat Doortrappen heet. Binnen dit programma zorgen de gemeentes voor veilige routes, groepsfietstochten en speciale dagen waarop u fietsadviezen kunt krijgen. Doet uw gemeente ook mee?

Het programma Doortrappen is gestart door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en heeft als doel ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. Steeds meer gemeenten sluiten zich daarbij aan. In 2022 doen ruim 180 gemeenten mee aan Doortrappen. Gemeentes werken in dit programma samen met andere organisaties, zoals de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en plaatselijke sport- en ouderenorganisaties, waarmee ze samen activiteiten organiseren. Op de website Doortrappen.nl kunt u zien of uw gemeente meedoet en welke activiteiten er zijn.

Gezellig samen fietsen

Een belangrijk onderdeel van Doortrappen is samen fietsen in een mooie omgeving over veilige wegen en fietspaden. De deelnemers verzamelen op een afgesproken locatie en samen vertrekt u voor een tocht van bijvoorbeeld 10 of 25 kilometer. Meedoen kan soms gratis en soms tegen een kleine vergoeding. U kunt ook zelfstandig gebruikmaken van de uitgestippelde Doortraproutes. Dit zijn mooie toegankelijke fietsroutes langs knooppunten over wegen met weinig autoverkeer.

Andere fiets proberen

Misschien is een elektrische fiets iets voor u. Of misschien is het voor u goed om te fietsen op een fiets met een lagere instap, waarmee u makkelijk kunt op- en afstappen. Of misschien heeft u behoefte aan een driewielfiets. In sommige gemeenten worden activiteiten georganiseerd waarbij u hier advies over krijgt en vaak ook een andere fiets kunt proberen.

Veilig fietsen

Tijdens de activiteiten van het programma Doortrappen, is veiligheid een belangrijk onderwerp. Dit zijn onderwerpen die aan bod kunnen komen.

  • Het opfrissen van de verkeersregels.
  • Het gebruik van een achteruitkijkspiegel. Een spiegel kan een goed idee zijn, omdat u daarmee kunt zien of er verkeer achter u rijdt zonder dat u achterom hoeft te kijken. U kunt ook hulp krijgen bij het afstellen van uw achteruitkijkspiegel.
  • Het gebruik van een fietshelm. Soms kunt u ook fietshelmen uitproberen. Een fietshelm verkleint de kans op ernstige verwondingen bij een ongeval.
  • Een veilige en goed afgestelde fiets. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat uw zadel op de juiste hoogte staat, zodat u prettig kunt fietsen en makkelijk kunt op- en afstappen. Soms kunt u uw fiets laten nakijken en/of goed laten afstellen.
  • Een goede fietshouding en fietsoefeningen.

Veel tips en adviezen vindt u ook in filmpjes op de website.

Tips

Dit zijn een paar tips van het programma Doortrappen om veiliger te fietsen.

Anti-slip pedalen

Glijdt u wel eens met uw voet van de trapper, bijvoorbeeld als het regent? Er bestaan anti-slip pedalen, waar u minder makkelijk van de trapper afglijdt. Het is ook verstandig om geen schoenen met een gladde zool te dragen.

Lichte kleding

Rijdt u wel eens in de schemering of in het donker? Of gaat u op pad als het somber weer is? Draag dan het liefst lichte kleding. Anderen kunnen u dan beter zien. Nog beter is het als u kleding draagt met reflecterende strips.

Goede fietsverlichting

Als u in het donker fietst, heeft u goede verlichting nodig. Dat is belangrijk om gezien te worden. Wilt u verlichting waarmee u zelf de weg voor u beter kunt zien? Er bestaat fietsverlichting waarmee u de weg voor u net zo goed kunt zien als vanuit de auto. Vraag ernaar bij uw fietsenhandelaar.